Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator Astra 1.7DTI informacyjnie.

Featured Replies

Napisano

Na różnych forach wszędzie piszą, że trzeba dołem wyjmować, a auto musi być na podnosniku. Oslone tez trzeba zdjąć.Tak tez zawsze robilem.   ;]

Dziś padł mi alternator, już chyba siódmy lub ósmy, ten wytrzymał najkrócej, 2msc. Miałem już przygotowany zapasowy na ''w razie czego''.   :facepalm:

Dziś zdjąłem tylko przedni zderzak, odłączanie przewodów w większości bezproblemowe od góry, tylko jedna długa śruba, a dokładnie nakrętka tej śruby jest średnio dostępna, ale dla chcącego nic trudnego    :skromny:

Tak więc nie trzeba auta podnosić, nie trzeba demontować osłony....wystarczy tylko przedni zderzak zdjąc i około 1-1.5 godziny czasu na zabieg.  Na zdjęciach widać jak dobry jest dostęp. 

Nie wiem, może było, może wszyscy tak robią, ale ja nigdzie o tym nie przeczytałem  ` :)

Alternator wyjmujemy przez wolną przestrzeń obok chłodnicy, zero problemów. 

Pewnie bym wyjmował standardowo na podnosniku...ale akurat mam swiezo wylana posadzke w warsztacie      :phi:  . W Zafirze błąd EGR i czekam na emulator, a w Asterixie padł altek, a od 18 auto musi byc w trasie   :skromny:

post-196278-0-99346300-1483197916_thumb.jpg

post-196278-0-20230300-1483197945_thumb.jpg

post-196278-0-44813800-1483197963_thumb.jpg

post-196278-0-19618300-1483197990_thumb.jpg

post-196278-0-07751000-1483201924_thumb.jpg

Edytowane przez Galik

Napisano

jak bez podnośnika na szybciocha to spoko, aczkolwiek nie widziało by mi się tarzać po glebie żeby odkręcać przewody do vacum i prądowe. ważne że pojedzie :oki:

Napisano
  • Autor

Gdzie ja napisałem, że trzeba pod auto nurkować ?    8]

Napisałem, że nie trzeba osłony zdejmować, to i nie ma po co kłaść się pod auto.

Podnośnik podstawiłem tylko po to, by było wyżej. Przewody od Vacum i olejowe od góry, odkręcasz natomiast dwie sruby przez tą wnęke obok chlodnicy. 

Przy okazji zapytam o halas/szum, który dobiega gdzieś z osprzetu silnika. 

-alternator jest nowy

-rolka napinająca jest nowa

-rolka prowadząca jest nowa

Koło na wale dokręcone. Pompy wody ma okolo 2 lat.

Może łożysko kompresora/sprzęgła ? Jednak po włączeniu klimy szumi nadal.

Może jednak pompa ? Nie cieknie, ale luz jest wyczuwalny.  Bez paska po odpaleniu silnika nie szumi.

Pompa jeszcze wyglada jak nowa  :skromny:

post-196278-0-57951500-1483208546_thumb.jpg

Edytowane przez Galik

Napisano
  • Autor

Ok, wyjaśniło się. Auto dziś zostało odstawione do domu, od wczoraj, od wymiany alternatora przejechany dystans 760 km.

Gdy wyszedłem przed dom przywitać młodą, stwierdziłem, że szum jest głośniejszy niż wczoraj.

Pomimo 1 stycznia   :facepalm:  , nie wytrzymałem i zrzuciłem pasek z osprzętu, sprawdziłem rolki....sprawdziłem kompresor i pompe wody. Hmm ok... I tak już w sumie bez sensu ale chwyciłem za kólko alternatora, który wczoraj zamontowałem      :ogien:     luz jest ogromny na łożyskach, i to on tak już wczoraj szumiał ale nie mial luzu        :no:     Alternator po regeneracji z roczną gwarancją      :facepalm:

Jutro kolejny raz będę wyciągał alternator      :facepalm:

Edytowane przez Galik

Napisano

Prawdopodobnie alternator składany na zimno i ściśnięty śrubami. Łożyska pracowały jako oporowe od naprężeń montażowych. Świadczy  o tym właśnie brak luzu, który być powinien. Prawdopodobnie zamontowano łożyska z luzem standardowym a nie powiększonym. Powinny być z luzem C3.

Napisano
  • Autor

Alternatorowa tragedia     :(

Rano wyjąłem alternator, miałem już kolejny zapasowy, który został zregenerowany 08.2016. Tak jak widać na foto  JA1521 08.2016. 400 złotych kosztował w duzym serwisie.

Założyłem do auta i kaszana nie ładuje     :facepalm:   :facepalm:

post-196278-0-78453300-1483381447_thumb.jpg

Kolejny raz wymontowałem. Pojechałem z tym alternatorem do tego serwisu, tłumacze gościowi, że nie dziala ten altek, leżał od sierpnia jako zapasowy. Gość nie wierzył i poszedł z altkiem na ''maszyne''.

Po około 40 minutach czekania, wrocił z alternatorem i poinformował, że rzeczywiście wadliwe byly uzwojenia, które zostały wymienione. Widac na zdjeciu po kolorze.  Kolejna naklejka na altku 01.2017 wymiana uzwojeń   :facepalm: i nowa gwarancja na rok.

post-196278-0-74829700-1483381656_thumb.jpg

post-196278-0-78175100-1483381666_thumb.jpg

Zacząłem montować...i pekł gumowy przewód, odpływ oleju z vacu. Stary i twardy jak drewno. Godzine szukania w swoich zasobach przyniosła oczekiwany efekt. Dobrałem przewód olejowy, a łatwo nie było, gdyż jest to kolanko o nietypowym kształcie.

Teraz działa i ładuje....nie wiem jak długo   .....

Nie wiem już ile altków wymieniłem, zawsze na rok. Jednak ostatnio:

31 pazdziernik

30 grudnia

2 styczen 

2 styczen

:facepalm:

Edytowane przez Galik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.