Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meriva Z14xep masło pod korkiem

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam do czynienia z takim autem o takim silniku. Auto pokonuje mało km, strzelam że może 5kkm rocznie i często bardzo krótkie odcinki 2-3km. Od jakiegoś czasu zauważyłem że pod korkiem zbiera się trochę masła, chyba bym się nie pomylił jakbym napisał że dzisiaj "wygrzebałem" pół słoiczka standardowej musztardy :facepalm:  Spotykałem się z takim problemem w innych autach, ale ta dzisiejsza ilość mnie przeraziła :no: Najlepsze w tym wszystkim jest to że auto jest garażowane w ciepłym domowym garażu. Ok pól roku temu dolałem mu chyba z 0,5l płynu bo zbiorniczek był pusty praktycznie, a wycieków nie zauważyłem. Czy TTTM czy należy się obawiać UPG, czytałem że też lubi płyn się przedostawać przez obudowę rozrządu do oleju no i że lubi puszczać uszczelka EGR ale to akurat nie ma wpływu na "masło". Skrzynia biegów od góry jest zawilgocona. Oleju nie ubywa, płynu na tą chwilę jest połowa zbiorniczka a przyznam się że nie pamiętam ile mu wlałem wtedy przy dolewce. Auto ma śmieszny przebieg ~57kkm. Nie ma lpg. pozdrawiam

Napisano

Przy takich przebiegach to nie a się co dziwić że masło pod korkiem. Silnik niedogrzany i tyle. Sprawdz termostat

Napisano

Walczyłem z takim problemem w takim samym aucie z tym samym silnikiem 2 lata temu.

U mnie nie dało się auta użytkować w zimie, bo zamarznięta odma powodowała wyrzucanie całego oleju na zewnątrz przez bagnet olejowy. Po skończonej jeździe nawet po długiej trasie to co się odłożyło w odmie zamarzało i przy kolejnym rozruchu wyrzucało olej w ciągu 10 minut. Nie rozwiązałem problemu (wymiana termostatu, czyszczenie pokrywy, wymiana przewodów odmy) i musiałem sprzedać auto.

Napisano

Ciekawe. W Omedze A (C20NE), przebiegi dzienne ok. 6 km nie miałem tego problemu. Astra F (X16XEL), te same przebiegi i też brak problemu. Natomiast żony Corsa B (X10XE) przebieg 8 km dziennie (do i z pracy) objaw jest i tak samo jest w mojej Cosie C (Z12XEP) też ok. 6 km dziennie (do i z pracy)   :hmm:

Edytowane przez balus

Napisano
  • Autor

Tak podejrzewałem że taki urok tych silników, jutro przeczyszczę odmę i pokrywę zaworów póki nie jest za późno :ok:

Napisano
  • Autor

Dziś zdjąłem pokrywę zaworów, widok nie ciekawy :facepalm: Wyczyściłem ile mogłem i poskładałem :ok: Właścicielka nie dość że jeździ krótkie odcinki to w dodatku jeszcze ledwo nie wyjedzie z garażu a już włącza ogrzewanie na max-a. Została pouczona, zobaczymy czy to coś da.

post-166700-0-92808300-1484086292_thumb.jpg

Napisano

Wymyłeś kanał odmy biegnący w pokrywie?

Napisano

Dziś zdjąłem pokrywę zaworów, widok nie ciekawy :facepalm: Wyczyściłem ile mogłem i poskładałem :ok: Właścicielka nie dość że jeździ krótkie odcinki to w dodatku jeszcze ledwo nie wyjedzie z garażu a już włącza ogrzewanie na max-a. Została pouczona, zobaczymy czy to coś da.

W corsie mojej żony jest podobnie. Także robi 2km w jedna stronę i 2km w drugą. Po wykręceniu korka wlewu oleju też trochę masła zbiorę ale nie jest to pół słoika. Płynu od 3lat nie dolewałem. Próba namówienia żony na podmianę auta,choćby co jakiś czas, abym je wygrzał (robię dziennie 25km +25km) nie dały rezultatu.  Nie sądzę aby kobieta chciała jechać całą drogę bez ogrzewania przy obecnych -10...

Napisano
  • Autor

Racja, ale powiedz jakie masz ogrzewanie na odcinku 2km od rozruchu zimnego silnika zwłaszcza jak auto stoi pod chmurą? Wiele nie nagrzejesz, chyba że masz Webasto. Ja u siebie po 2km jak mi się załączy lpg to włączam ogrzewanie, no ale robię ponad 20km w jedna stronę do pracy :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.