Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kostka brukowa

Featured Replies

Napisano

Zupelnie jestem zielony w temacie   :blush:

Wizualnie cos tam z  :piekna: wybierzemy (pewnie stanie na czyms o maksymalnie prostym ksztalcie i niezbyt malym rozmiarze pojedynczej kostki), ale...

- jakich producentow warto rozwazyc?

- jakie typy kostki?  

- na co zwrocic uwage przy wyborze?

Wykonawce teoretycznie mam znajomego, robia tego sporo, ale czy dobrze, tego nie jestem w stanie ocenic ;( Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami i wiedza :piwko:

Napisano

Zupelnie jestem zielony w temacie   :blush:

Wizualnie cos tam z  :piekna: wybierzemy (pewnie stanie na czyms o maksymalnie prostym ksztalcie i niezbyt malym rozmiarze pojedynczej kostki), ale...

- jakich producentow warto rozwazyc?

- jakie typy kostki?  

- na co zwrocic uwage przy wyborze?

Wykonawce teoretycznie mam znajomego, robia tego sporo, ale czy dobrze, tego nie jestem w stanie ocenic ;( Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami i wiedza :piwko:

Tutaj nie ma zasady dobry / zły. Jest mnóstwo firm lokalnych i każdy wykonawca ma swoich producentów na których może dać gwarancje.

Przy wyborze musicie wybrać kształt, kolor oraz fazowana (zwykle tańsze) czy nie. Ważna jest też grubość a tą dobiera się do funkcji, zwykle na podjazdy daje się 8-ki a na chodnik styknie 6-ka.

Warto wykonawcę wypytać jak się rozliczacie i za co są dopłaty. Większe firmy robią wizualizację i mają zwykle większy wybór kostki, wtedy łatwiej coś wybrać. Pytaj też o podbudowę, korytowanie i ewentualny wywóz ziemi. 

Napisano

Dzieki :ok: Kostke pewnie bede bral z lokalnej hurtowni :ok: Wykonawca teoretycznie polozy kazdego producenta, ale sugeruje zeby wybrac cos z oferty Semmelrock'a http://www.semmelrock.pl/produkty/kostka_brukowa/ :nie_wiem:

Skoro mają z tym producentem doświadczenie, to czemu nie. Zapytaj  warunki o których Ci pisałem.

Zastanów się dobrze nad fazą, ja wybrałem kostkę bez fazy bo mi się bardziej podoba i lepiej się po nich jeździ m.in zabawkami przez dzieci. Niestety bywa że jest mniejszy wybór (nie wszystkie wzory czy grubości).

Napisano
  • Autor

To jeszcze zapytam o kwestie odwodnienia. Jakbym chcial zebrac deszczowke i polozyc rury pod kostka, to jest jakis system / producent, ktorego warto sie trzymac? Czy to jak z kanalizacja mozna dobierac poszczegolne elementy osobno?

Napisano

To jeszcze zapytam o kwestie odwodnienia. Jakbym chcial zebrac deszczowke i polozyc rury pod kostka, to jest jakis system / producent, ktorego warto sie trzymac? Czy to jak z kanalizacja mozna dobierac poszczegolne elementy osobno?

Masz jakieś zagłębienie ?

Aco to porządna firma. Nie wiem jak duże masz wymagania, ale rury drenarskie można dać zwykłe z pobliskiego sklepu, kolanka rurki także a to co na wierzchu można dać lepsze np Aco.

Zwykle natomiast wystarczy pochylenie ok 2% do ulicy aby odprowadzić wodę z podjazdu. Jak masz zjazd do garażu to daje się kratkę na dole + np drenaż.

Uważaj te kratki i systemy potrafią być drogie.

Napisano
  • Autor

Masz jakieś zagłębienie ?

Aco to porządna firma. Nie wiem jak duże masz wymagania, ale rury drenarskie można dać zwykłe z pobliskiego sklepu, kolanka rurki także a to co na wierzchu można dać lepsze np Aco.

Zwykle natomiast wystarczy pochylenie ok 2% do ulicy aby odprowadzić wodę z podjazdu. Jak masz zjazd do garażu to daje się kratkę na dole + np drenaż.

Uważaj te kratki i systemy potrafią być drogie.

Dzieki. Tak sie sklada, ze czesc dzialki, ktora bedzie pokryta kostka jest w zaglebieniu (niewielkim, ale jednak...) i gdzies wode z dachu musze odprowadzic. Ulica poki co nie ma odwodnienia i jako, ze podloze gliniaste to plywa po opadach. Musze ten temat przemyslec :ok: Moze wkope jakas studnie chlonna, bo pod glina jest ladny chlonny zwirek :)

Napisano

Zupelnie jestem zielony w temacie :blush:

Wizualnie cos tam z :piekna: wybierzemy (pewnie stanie na czyms o maksymalnie prostym ksztalcie i niezbyt malym rozmiarze pojedynczej kostki)

W internecie jest pełno marketingu szeptanego. Brać tego producenta, na którym wykonawca teraz robi. Raz, że w wypadku fakapu nie będzie spychologi wykonawca na materiał, producent na wykonawcę... Dwa upusty - ja miałem na materiale 20% od ceny katalogowej. Akurat u mnie 2 rok leży Libet i jestem bardzo zadowolony.

Napisano

A to nie jest jak z większością materiałów, że cena katalogowa jest tylko do celów marketingowych?

Jak kolega ma zagłębienie, to więcej piachu i wyrównać.

Napisano
  • Autor

A to nie jest jak z większością materiałów, że cena katalogowa jest tylko do celów marketingowych?

Jak kolega ma zagłębienie, to więcej piachu i wyrównać.

Na ceny katalogowe materialow budowlanych, to nigdy nie patrzylem. Lokalne 2 hurtownie maja takie ceny, ze wlasciwie nie ma sensu gdzie indziej patrzyc (chociaz dla swietego spokoju i tak porownuje) ;)

Co do podniesienie terenu, to nieco go podniose, ale nie dam rady na tyle zeby wyrownac poziomy, bo mam sasiada na siatka ;)
Napisano

Na ceny katalogowe materialow budowlanych, to nigdy nie patrzylem. Lokalne 2 hurtownie maja takie ceny, ze wlasciwie nie ma sensu gdzie indziej patrzyc (chociaz dla swietego spokoju i tak porownuje) ;)

Co do podniesienie terenu, to nieco go podniose, ale nie dam rady na tyle zeby wyrownac poziomy, bo mam sasiada na siatka ;)

na sam podjazd możesz podnieść.
Napisano
  • Autor

na sam podjazd możesz podnieść.

Trudna sprawa :) Brame wjazdowa mam na wprost bramy do garazu, 4m od sasiada. Brama musze sie wpasowac mniej wiecej w poziom drogi, pozniej bedzie podjazd do garazu, ale kostka bedzie tez na calej powierzchni miedzy brama, a sasiadem. I tam musze jakosc sie wstrzelic z poziomem zeby nie bylo zbyt wysoko (sasiad) i zbyt nisko (zbyt duza roznica w stosunku do poziomu bramy garazowej). Tak czy owak wyjdzie nieco nizej niz przeciwna czesc dzialki, a wode z dachu chce odprowadzic gdzies pod kostka zeby nie zalewac siebie i sasiada :ok:

Napisano

Dzieki. Tak sie sklada, ze czesc dzialki, ktora bedzie pokryta kostka jest w zaglebieniu (niewielkim, ale jednak...) i gdzies wode z dachu musze odprowadzic. Ulica poki co nie ma odwodnienia i jako, ze podloze gliniaste to plywa po opadach. Musze ten temat przemyslec :ok: Moze wkope jakas studnie chlonna, bo pod glina jest ladny chlonny zwirek :)

Zwykle niewielkie zagłębienia się wyrównuje, chyba że podjazd długi. U mnie też droga nie ma nawierzchni, ale jest piach i nie ma problemu z wodą.

Do rynien najczęściej daje się studzienki rynnowe + drenaż. Ja mam tak zrobione 4 drenaże, niektóre rynny blisko siebie łączyłem po dwie. Nie bawiłem się w jamy chłonne, tylko dałem po ok 8m drenażu (rura, włóknina i kamyczki). Do jednej z nich odprowadzam popłuczyny z filtra, tj ok 400l wody w 8minut i wszystko wschodzi :)

Napisano
  • Autor

Zwykle niewielkie zagłębienia się wyrównuje, chyba że podjazd długi. U mnie też droga nie ma nawierzchni, ale jest piach i nie ma problemu z wodą.

Do rynien najczęściej daje się studzienki rynnowe + drenaż. Ja mam tak zrobione 4 drenaże, niektóre rynny blisko siebie łączyłem po dwie. Nie bawiłem się w jamy chłonne, tylko dałem po ok 8m drenażu (rura, włóknina i kamyczki). Do jednej z nich odprowadzam popłuczyny z filtra, tj ok 400l wody w 8minut i wszystko wschodzi :)

Ten filtr to jakas kosmiczna technologia? ;] Czy kawalek sitka, ktore od czasu do czasu trzeba przeplukac? ;] 

Napisano

Ten filtr to jakas kosmiczna technologia? ;] Czy kawalek sitka, ktore od czasu do czasu trzeba przeplukac? ;] 

Typowa kolumna filtracyjna z zasypem dobranym do mojej wody + sterowanie. Technologia żadna, ale opatentowane przez amerykanów, głowica przestawia się na kilka minut w celu przepłukania złoża, czyli tłoczek + silniczek i trochę elektroniki. Przez pierwszą minutę leci zawsze brązowa woda z popłuczyn (mam dużo Fe w wodzie), potem normalna, czysta woda. Proste ale działa bardzo dobrze.

Napisano
  • Autor

Typowa kolumna filtracyjna z zasypem dobranym do mojej wody + sterowanie. Technologia żadna, ale opatentowane przez amerykanów, głowica przestawia się na kilka minut w celu przepłukania złoża, czyli tłoczek + silniczek i trochę elektroniki. Przez pierwszą minutę leci zawsze brązowa woda z popłuczyn (mam dużo Fe w wodzie), potem normalna, czysta woda. Proste ale działa bardzo dobrze.

A!! Kurcze nie wiem dlaczego myslalem o filtrze deszczowki ;]:facepalm:

Napisano

A!! Kurcze nie wiem dlaczego myslalem o filtrze deszczowki ;]:facepalm:

Taki też mam w postaci osadnika, raz na 1-2 miesiące wyciąga kupę liści (mam obok las) :phi: .

BTW podczas uzyskiwania PnB UM przyczepił się, ze w projekcie a dokładnie w rysunkach elewacji rury schodzą do samej ziemi, co zinterpretowali, że chce odprowadzać deszczówkę pod ziemię a do tego potrzebne jest pozwolenie wodnoprawne 8], więc musiałem w projekcie dać rzygacze, bo robienie błota w koło domu jest jak najbardziej ok  :facepalm: 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.