Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A propos mrozów

Featured Replies

Napisano

Taki temat znaleziony na elektrodzie

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1832652.html

Wszystkie obecnie produkowane centralki i blokady mające homologację UE (tak to się chyba nazywa) mają tak właśnie zrealizowaną blokadę. Przekaźnik jest załączony w stanie czuwania (blokada na stykach NC przekaźnika). Chodzi bodajże o to, aby zdjęcie zasilania z centralki lub blokady pozwalało uruchomić pojazd. Jest to trochę bez sensu, no, ale przepisy. Dlatego lepiej nie stosować takiej blokady, chociażby właśnie ze względu na pobór prądu. Moim zdaniem taką blokadę łatwiej rozbroić. Lepiej zastosować zwykły, dobrze ukryty, "pstryczek elektryczek"

Posiadam autoalarm, który w stanie spoczynku pobiera "aż (?)" 140 mA. Zastanawiam się czy taka jest norma czy nie...

Jak się okazuje, winowajcą jest przekaźnik, który w momencie uzbrojenia alarmu, odcina zapłon-wtedy podawane na przekaźnik jest napięcie. Niestety producent nie zrobił tego na odwrót, czyli tak, że w momencie uzbrojenia przekaźnik jest zwalniany i rozłącza zapłon a włącza zapłon tylko w trakcie pracy.

Po odłączeniu przekaźnika, alarm pobiera zaledwie 10 mA. Proszę was o informację czy taki pobór z akumulatora o pojemności 45Ah jest znaczny np. w momencie jeśli auto będzie stało tydzień czasu na mrozie ?

Sprawdziłem, w centralkach stosuje się m.in. takie przekaźniki https://sklep.avt.pl/przekaznik-samochodowy-hfkw012-1zw-12v-20a.html. Moc cewki 0,6W oznacza pobór prądu 50 mA przy 12V.

Wnioski:

1. Jak samochód stoi jakiś czas nieuzywany to prąd pobierany przez centralkę autoalarmu może spowodowac rozladowanie aku na tyle, że nie bedzie możliwe uruchomienie silnika

2. Jeżeli robimy zabezpieczenie jakiegos obwodu (np. pompy paliwa) za pomocą centrali autoalarmu to trzeba zadbać aby centralka i jej bezpieczniki były jakoś ukryte, no bo zwykłe wyjącie bezpiecznika spowoduje obejscie blokady. Gratulacje dla biurokratow, którzy to wymyslili

Napisano

Taki temat znaleziony na elektrodzie

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1832652.html

Sprawdziłem, w centralkach stosuje się m.in. takie przekaźniki https://sklep.avt.pl/przekaznik-samochodowy-hfkw012-1zw-12v-20a.html. Moc cewki 0,6W oznacza pobór prądu 50 mA przy 12V.

Wnioski:

1. Jak samochód stoi jakiś czas nieuzywany to prąd pobierany przez centralkę autoalarmu może spowodowac rozladowanie aku na tyle, że nie bedzie możliwe uruchomienie silnika

2. Jeżeli robimy zabezpieczenie jakiegos obwodu (np. pompy paliwa) za pomocą centrali autoalarmu to trzeba zadbać aby centralka i jej bezpieczniki były jakoś ukryte, no bo zwykłe wyjącie bezpiecznika spowoduje obejscie blokady. Gratulacje dla biurokratow, którzy to wymyslili

Ad. 1 . Sorry, ale odkąd posiadam samochody z alarmami, to jak wiem, że nie będę używał auta powiedzmy przez 2 tygodnie, to zdejmuje klemę z akumulatora [garaż na posesji]

Ad. 2 Ja się jednak głębszego sensu w tym dopatruję. Alarmy instalują nie tylko wykwalifikowane zakłady, ale i domorośli elektronicy amatorzy którzy dysponują "szkotem" i skrętką.

Jak taki majster zrobi taki fakap, że centralka straci zasilanie, to niepodtrzymany przekaźnik odetnie pompę, to w sprzyjających okolicznościach przyrody samochód straci wspomaganie hamulców i kierownicy w najmniej odpowiednim momencie.

A o chowaniu  centralki i jej instalacji to oczywista oczywistość. A jak alarm to z powiadomieniem GSM. 

Alarmy metasystem / amervox w czuwaniu nie pobierały mi więcej niż edit 35 mA.

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor

Ad. 1 . Sorry, ale odkąd posiadam samochody z alarmami, to jak wiem, że nie będę używał auta powiedzmy przez 2 tygodnie, to zdejmuje klemę z akumulatora [garaż na posesji]

Ad. 2 Ja się jednak głębszego sensu w tym dopatruję. Alarmy instalują nie tylko wykwalifikowane zakłady, ale i domorośli elektronicy amatorzy którzy dysponują "szkotem" i skrętką.

Jak taki majster zrobi taki fakap, że centralka straci zasilanie, to niepodtrzymany przekaźnik odetnie pompę, to w sprzyjających okolicznościach przyrody samochód straci wspomaganie hamulców i kierownicy w najmniej odpowiednim momencie.

A o chowaniu  centralki i jej instalacji to oczywista oczywistość. A jak alarm to z powiadomieniem GSM. 

Alarmy metasystem / amervox w czuwaniu nie pobierały mi więcej niż edit 35 mA.

1. No tak, ale traci się ustawienia zegara, pamięć radia, a w niektórych samochodach ECU łapie błąd

2. Tu mogę się z Tobą zgodzić. :) Poza tym (raczej teoretycznie) cewka przekaźnika, albo tranzystor ją zasilający mogą ulec uszkodzeniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.