Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dysze dynojet.

Featured Replies

Napisano

Jako nowy posiadacz dość nowej dla mnie rzeczy jaką jest pojazd z gaźnikami (do tej pory wszędzie czy to w aucie czy w motorze wszystko na wtrysku.)

Mam kilka pytań.

Chciałbym odzyskać utracone a być może zyskać nowe kucyki, więc pomyślałem, że zamiast jednego wydechu zmienię go na duala. Silnik Vka.

No i teraz zaczynają się schody, bo podobno wtedy wraz ze zmianą wydechu powinna iść zmiana dysz.

Znalazłem dysze dynojeta dedykowane do tego sprzętu, podpowiedziane jakie dysze w zależności od przeróbek założyć.

Ile pokręcić śrubkami na gaźnikach (te dysze podobno ustalają tylko ok 30% składu mieszanki od wolnych obrotów w górę??)

Wraz z dyszami są iglice z podkładkami itp.

Teraz pytanie, załóżmy, że zmienię te dysze i podkładki wykręcę te śruby regulacyjne tyle ile zalecają i już?

To jest wszystko? Jak to potem spr. czy silnik ma prawidłowy skład mieszanki i nie robimy mu krzywdy?

gdy jest wtrysk to mamy sondę i ona to kontroluje, ale jak to ogarnąć przy gaźniku?

Napisano

dynojet jest pro. ale nie wiedzą jaki wydech bedziesz mial i czy trafisz w najlepsze ustawienie jakie jest mozliwe. wysyłasz do nich kilka informacji - oni Ci dobierają zestaw.

jesli wydech jest porządny (tj. daje jakies cisnienie wstecz) = nie jest to przelot to pewnie nic nie bedziesz musial robic z dyszami (większy bajzel w silniku robi zmiana filtra powietrza niz wydech). ale gwarancji nie masz. 

srubkę regulujesz zeby, bylo dobrze, iglicę ustawiasz tak samo - zeby bylo dobrze, główna dysza to kwestia odpowiedniego rozmiaru - uznaj ze to co sugeruje Dynojet to punkt początkowy.

najprawdopodobniej moto będzie jezdził bez zmiany dysz. będzie miał lekko ubogo.

ale zeby to naprawdę porządnie ustawić: od tego są hamownie, a gaźniki ustawia się metodą prób i błędów - malo kto jest gotów ponieść koszty kilku, kilkunastu hamowań i całej analizy.

Napisano

Napisałeś, że V-ka, ale nie wiemy ile gaźników, napisałeś w liczbie mnogiej więc zakładam, że więcej niż jeden, a więc dochodzi synchronizacja.gaźników.

Napisano

synchronizacja to zwykly serwis - co 2 wymiany oleju zazwyczaj. 5 minut z kawką.

robi się to zresztą przeciez we wtryskach też (same przepustnice regulujesz).

strojenie to inna sprawa.

Edytowane przez jimbo22

Napisano
  • Autor

Tak gazniki sa dwa.

No w tym zestawie sa kilku etapowe stage w zalezności od złożoności modyfikacji.

Ja chce ten początkowy. Dysz tam jest kilka do wyboru. Producent określił jaką dysze gdzie założyć od wysokości nad poziomem morza na jakiej mieszkamy. Przynajmniej tak mi sie wydaje bo tam podana jest wysokość w stopach, oraz od tego czy wydech i filtr itp.

A czy potem po założeniu dysz mogę na skp na analizatorze spalin określić czy wszystko jest ok? To będzie miarodajne?

Napisano

Oj te stage 1,2,3 u Dynojeta to tak kijem na wodzie.

Staranne badanie na analizatorze cos Ci powie. ale tylko hamownia pokaże cały zakres obrotów - gdzie każdy fragment zależy od innego układu w gazniku (-1/4 manetki - to dysza pilota i regulacja wolnych, 1/4-3/4 to igła, powyżej to dysza główna)... itp itd.

ja bym zalozyl wydech bez dynojeta. sprawdził jak będzie i wtedy podjął kroki jesli bedzie potrzeba.

Napisano
  • Autor

Z hamownią bd. problem bo przystosowana do quadów (bo to quad). Jest tylko jedna podobna w pl.

Mam kontakt z użytkownikiem, który ma dynojety i wydech taki jaki ja chce, yoshimure i podobno ten zestaw dynojeta dobrze siadł i już od roku upala sprzęta i jest ok.

Mam niedaleko siebie gościa co ogarnia jakieś tuningi samochodów itp. jeśli ma sondę afr to powinno też chyba się to sprawdzić jako sprzęt do kontroli.?

Napisano

Do zestawów DynoJet zazwyczaj dodają wstępne nastawy danego gaźnika, tak aby wystarczyła jedynie drobna korekta. W zasadzie, jeżeli sam nie znasz się na gaźnikach to zapomnij.. Tak samo lepiej oddaj do kogoś kto zajmuje się typowo gaźnikami, bo większość teraźniejszych mechaników to raczej wymieniacze  nazywani też czasami serwisantami i mogą sobie nie poradzić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.