Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rok Corvette C7

Featured Replies

Napisano

Jak wszyscy to i ja ;) W ciągu roku przejechałem około 4000 km. Ilość awarii - jeden - na samym początku była niedokręcona klema od akumulatora i samochód informował o najdziwniejszych błędach komputera. Po poprawieniu klemy problemy jak ręką odjął. Z czynności maintenance wymieniłem olej. 11 litrów Mobil 1 5W50, na szczęście za darmo bo mam do końca życia darmowe wymiany.

Samochód nadal sprawia mi pełno przyjemności, choć nadal nie się uczę nim jeździć - ilość mocy i (a może przede wszystkim) momentu obrotowego jest niesamowita. Jednak trudno nazwać ten pojazd komfortowym - fotele z carbon fiber z kilkoma milimetrami pianki = siedzi się na twardym. Zawieszenie nawet w trybie komfortowym twarde a w trybie "sport" trudne do wytrzymania - na idealnie gładkiej nawierzchni trzęsie a na wybojach człowiek się zastanawia czy ma jeszcze wszystkie plomby. Silnik chodzi nierówno, sprzęgło głośne, skrzynia biegów tez, wydech ryczy, wytłumienia właściwie nie ma. Jak jest chłodno to Corvette jest super, ale w gorący dzień pomimo klimy na maxa nadal w środku jest ciepło - tunel środkowy grzeje jak piekarnik. Zdejmowany dach daje się obsłużyć przez jedna osobę, ale tylko dzięki temu ze mam wersje z carbon fiber która waży dosłownie 2 kg. Wersja ze szklanym dachem wymaga dwóch osób do demontażu bo waży sporo. Po schowaniu dachu w bagażniku ilość miejsca na zakupy spada do zera.

Zużycie paliwa zależy od tego gdzie jedziemy. Na trasie Corvette jest zdumiewająco oszczędna - średnie zużycie z 25 mil wychodziło mi poniżej 8 litrów na setkę. Niestety w mieście nie jest tak różowo i typowe zużycie to około 18-20 litrów na setkę. Do tego trzeba lać nie dość ze najdroższą benzynę to jeszcze z renomowanych stacji - Corvette wymaga benzyny z dużą ilością środków myjących - tańsze stacje na tym oszczędzają.

Czego naprawdę nie lubię po roku?

- silnika w trybie komfortowym - brzmi jak obrabiarka - nie jest to przyjemny dźwięk. Dopiero w trybie sport albo track przy otwartym wydechu dźwięk jest jak trzeba.

- parkowania - samochód ma bardzo długi i niski przód i trzeba uważać żeby się za bardzo nie zbliżyć do krawężnika bo można urwać zderzak. Oczywiście czujników do parkowania nie ma wiec trzeba na czucie.

- oprogramowania systemu nawigacji. Jest przerażająco powolne i tak nieintuicyjne ze mam wrażenie ze Microsoft maczał w tym palce. Oprogramowanie sprawia wrażenie ze GM nie miał czasu na jego dopracowanie.

Co mi nadal sprawia przyjemność:

- przyspieszenie - na dowolnym biegu samochód się zrywa jakby go z procy wypuścić. Na dwójce osiąga prędkość przekraczająca dowolne ograniczenia prędkości w USA. Na trójce prędkość maksymalna gwarantuje noc w więzieniu. Na czwórce osiągamy prędkość przy której wiele z samolotów startuje. Na piątce jeszcze nie próbowałem ile się da.

- możliwość zdjęcia dachu. Targa to idealny typ nadwozia - z jednej strony mamy samochód z normalnym dachem bez żadnych łopoczących tkanin nad głową czy tez miliona silniczków składających dach których się używa kilka razy w roku. Z drugiej strony po zdjęciu dachu można jechać 140 km/h bez huraganu w środku.

- wygląd. Samochód jest po prostu ładny i przyjemnie się w nim jedzie. Za ten wygląd można wybaczyć brak wygody

- koszty eksploatacji. Nie ma drugiego samochodu o takich osiągach który byłby tak tani w eksploatacji. Darmowe wymiany oleju, tanie opony (komplet poniżej $1000) - przeciętny sedan średniej klasy kosztuje więcej.

- bagażnik - jak na samochód sportowy to Corvette ma olbrzymi bagażnik. Jest większy niż w Mercedesie żony. Można zrobić spore zakupy i wszystko się mieści.

Czy bym kupił jeszcze raz? Pewnie tak, choć jednak bym się zastanowił czy nie dodać trochę i nie kupić np. Nissana GT-R...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
2 godziny temu, Florydziak napisał:

- bagażnik - jak na samochód sportowy to Corvette ma olbrzymi bagażnik. Jest większy niż w Mercedesie żony. Można zrobić spore zakupy i wszystko się mieści.

Czy bym kupił jeszcze raz? Pewnie tak, choć jednak bym się zastanowił czy nie dodać trochę i nie kupić np. Nissana GT-R...

Kupiłeś chevy więc nie dziw się ,że jest trochę niedelikatnie. 

Za GT-R zapłacisz x3 ;] trochę nie ta liga. 

Napisano
  • Autor
Kupiłeś chevy więc nie dziw się ,że jest trochę niedelikatnie. 
Za GT-R zapłacisz x3 ;] trochę nie ta liga. 

Corvette nowa z tym wyposażeniem kosztowała prawie $90K - do GT-R było niedaleko. Na szczęście nie kupowałem nowej :)

Napisano
16 minut temu, Florydziak napisał:

Corvette nowa z tym wyposażeniem kosztowała prawie $90K - do GT-R było niedaleko. Na szczęście nie kupowałem nowej :)

Taką cenę MSRP to mogą sobie na www pokazywać. Nikt za tyle nie kupuje. 

Napisano
  • Autor
jakie tam ida opony ze mniej niz 1000dolaróww?

Do tej pory szły Michelin Pilot SuperSport. Ale o ile pamietam Michelin wycofuje je z rynku i ma być coś nowego.

Napisano
  • Autor
Rozmiar opon

245/35R19 przód i 285/30R20 tył.

Napisano

brak czujnikow jest dla mnie niezrozumialy przy ich taniosci

tak czy siak masz auto nawiazujace do starej dobrej motoryzacji :ok:

tapatalked

Napisano
16 godzin temu, pixel napisał:

jakie tam ida opony ze mniej niz 1000dolaróww?

Możesz przecież kupić plastikowe za $120 albo Pirelli za $400

Napisano
  • Autor
Możesz przecież kupić plastikowe za $120 albo Pirelli za $400

8df24797d0c6a38a8275a043e84410fe.jpg

Napisano
5 godzin temu, Florydziak napisał:

Sent 

Twoje szczęście :ok:

Nie drążyłem tematu, pierwszy link pokazał mi prawie 4 stówy. ;]

Do mojego pickup-a komplet z założeniem, wyważeniem i geometrią to $2k 

Napisano

Pirelli P ZERO montowane fabrycznie do mustanga

wszyscy strasznie narzekają na przyczepność przy temperaturach poniżej +10

ja tam się nie znam, więc nie narzekam ;)

Napisano
  • Autor
Pirelli P ZERO montowane fabrycznie do mustanga
wszyscy strasznie narzekają na przyczepność przy temperaturach poniżej +10
ja tam się nie znam, więc nie narzekam [emoji6]

Poniżej +10 u mnie nie występuje ;) A poza tym i tak pewnie dołożę więcej i kupię Michalina - wychodzi mi ze razem zużyłem już 5 kompletów Pilot Super Sport. I ani razu się na nich nie zawiodłem.

Napisano
5 minut temu, Florydziak napisał:

wychodzi mi ze razem zużyłem już 5 kompletów Pilot Super Sport

no to, z tych przejechanych 4 tys km, to musiałeś ze 3,5 zrobić driftem ;)

Napisano
Dnia 21.01.2017 o 20:46, Florydziak napisał:

Jak wszyscy to i ja ;) W ciągu roku przejechałem około 4000 km

A teraz jest jakaś nowa - sport edyszyn czy cos takiego...

Napisano
  • Autor
Dnia 1/23/2017 o 10:53, delco napisał:

A teraz jest jakaś nowa - sport edyszyn czy cos takiego...

Jest trzy wersje obecnie - zwykła, Z06 i Grand Sport (to połączenie silnika ze zwykłej i reszty z Z06). W tym roku ma się także pojawić wersja ZR1 z nowym silnikiem LT5 (DOHC, 700+ HP bez doładowania). 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.