Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

8 lat z Lancerem

Featured Replies

Napisano

W duchu ostatnich wątków...

No prawie 8 lat, jeszcze ze 2 tygodnie brakuje. Przebieg w tym czasie 79 tys. km - niby znikomy, ale tak naprawdę samochód użytkowany dość intensywnie, codziennie na krótkich odcinkach, do tego lekkiej nogi raczej nie mam. Z drugiej strony przykład na to, że przebiegi 10 tys. km rocznie naprawdę się zdarzają w realnym świecie - wystarczy mieszkać w niewielkim mieście i nie dojeżdżać daleko do pracy.

Samochód kupiony jako nowy i szczerze mówiąc po ośmiu latach jeździ praktycznie tak samo jak w dniu zakupu. Silnik działa tak samo równo, hamulce hamują tak samo, ogólnie całe wyposażenie jest sprawne, a co najważniejsze po skrzyni CVT również nie czuć śladu zużycia. Może amortyzatory mają minimalnie mniejszą sprężystość i klimatyzacja chłodzi trochę słabiej - ale nie była od nowości dotykana, poza odgrzybianiem. Skrzypi tylko to co skrzypiało od nowości, czyli zawieszenie na poprzecznych nierównościach.

Co do wyglądu to nie jest aż tak dobrze, choć to po części wina po stronie użytkownika. Z tego co ewidentnie leży po stronie samochodu to:

- rdzawy nalot pod spodem, zwłaszcza na elementach zawieszenia, ale i ogniska rudej na blachach, zwłaszcza pod bagażnikiem;

- mocno porysowana przednia szyba - jakieś szkło z gównolitu;

- rysy na lakierze - lakier jak we wszystkich nowych mocno nietrwały, choć mam wrażenie, że z upływem lat trochę się utwardził;

- lekkie ślady zużycia na tapicerce - na boczkach drzwi i wykładzinie podłogi;

- 2 x zgubiona zaślepka uchwytu bagażnika dachowego.

Jeśli chodzi o ogólne wrażenia to przede wszystkim można powiedzieć, że to taki "samochód-lodówka" - wsiadasz, jedziesz, możesz w ogóle nie myśleć o kwestiach eksploatacji od przeglądu do przeglądu. Nic się nie psuje, żadnych płynów nie ubywa, użytkownika nie spotykają żadne niespodzianki. Co więcej to najprostszy w prowadzeniu samochód, jakim miałem okazję jeździć. W dużej mierze to zasługa skrzyni automatycznej, ale również charakterystyki prowadzenia. Wg mnie możliwości zawieszenia są z dużym zapasem w stosunku do osiągów samochodu, w zakrętach jeździ się naprawdę pewnie, nie występują żadne nerwowe, czy nieprzewidywalne zachowania. W efekcie ESP nie ma tu wiele do roboty, trzeba naprawdę przegiąć, żeby zaingerowało. Śmiało mogę polecić Lancera na pierwszy samochód dla osoby bez doświadczenia za kółkiem. Jedyny minus to widoczność do tyłu - trzeba się nauczyć manewrowania na lusterkach wstecznych.

Co w nim lubię? Wygląd, bezawaryjność i praktycznie bezobsługowość (choć to na początku było dla mnie frustrujące, bo byłem przyzwyczajony, że z samochodem zawsze coś jest do zrobienia), sposób prowadzenia, przestronność wnętrza, wygodę ze skrzynią CVT, jakość wykonania (tzn. samochód jest zaprojektowany i złożony solidnie, mimo że w widocznie ekonomiczny sposób).

Czego nie lubię? Słabego wygłuszenia, braku wzdłużnej regulacji kierownicy, małego bagażnika (choć po złożeniu tylnych siedzeń robi się całkiem funkcjonalny), nieergonomicznego podłokietnika.

Co mogło by być lepsze? Osiągi, zużycie paliwa, zabezpieczenie antykorozyjne podwozia, materiały wykończenia wnętrza, system audio.

Co ewidentnie producentowi nie wyszło? Za małe tarcze hamulcowe - mają tendencję do przegrzewania się i krzywienia. Dopiero po założeniu tuningowych mam z tym spokój. Poza tym radio (albo antena) nie jest wystarczająco czułe, a w dodatku dość powolnie przełącza się na inną częstotliwość (AF).

Teraz trochę konkretów z tych ośmiu lat:

- średnie zużycie paliwa 10,76 l/100 km (z tankowań), w mieście potrafi dojść do 14, w trasie spaść do 7. Zwykle 8-9 trasa, 12-13 miasto;

- komplet opon letnich wytrzymał 8 sezonów, nowe czekają na założenie na felgi;

- komplet opon zimowych wytrzymał 7 sezonów, choć bieżnika było jeszcze dużo straciły kształt i powodowały drgania;

- akumulator wytrzymał 7 lat;

- dwukrotnie zmieniałem tarcze i klocki z przodu - zarówno fabryczny jak i kolejny zestaw szybko się pokrzywił (po 29 i 49 tys. km ale oba nadawały się do wymiany praktycznie po 10 tys. km);

- zabezpieczenie antykorozyjne podwozia i profili po 43 tys. km;

- wymiana oleju w skrzyni CVT po 50 tys. km (po 5 latach wg instrukcji);

- końcówki drążków kierowniczych wymienione po 64 tys. km;

- akumulator po 70 tys. km;

- tylne tarcze i klocki wymienione po 78 tys. km;

- do tego raz żarówki świateł pozycyjnych, kilka razy wycieraczki, raz uszczelnienie podłączenia przewodu do chłodnicy oleju skrzyni biegów przy okazji przeglądu.

- po ok. 60 tys. km odpadła osłona termiczna nad tłumikiem - nie naprawiałem tego.

O kosztach nie chce mi się pisać - przy moich niewielkich przebiegach są one niereprezentatywne. Samochód nowy kosztował 68 tys. zł. Średni koszt przeglądu to ok. 300 zł plus materiały (własne ok. 250 zł, bo w ASO drogo).

Gdyby kogoś jakieś szczegóły interesowały to chętnie odpowiem.

Edytowane przez el_diablo

Napisano

hb czy sedan?

Napisano
  • Autor

Hatchback, czyli "Sportback", silnik 1.8, bez gazu.

Napisano

Najgorsze w Lancerze jest to ze nie mozna juz kupic nowego bo go skasowali z oferty. Sam chce wymienic swojego ale do Mitsubishi nie mam po co isc. ASX mi sie nie podoba a SpaceStar nie dla mnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.