Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sirion - orientacyjny koszt naprawy

Featured Replies

Napisano

Potrafi ktoś wyliczyć jakie były by orientacyjne koszty naprawy takiego wozidełka?

Samochód byłby dla kobiety na dojazdy do pracy, zakupy - czyli w koło komina.

sirion.jpg

Napisano

Tak szczerze to za dużo nie widać, wedle zdjęcia to zderzak do wymiany.

Napisano
  • Autor

Zderzak na pewno, reszta do klepania naciągania + 3 elementy do malowania

sir.png

Napisano

Obejrzałbym jeszcze przedni pas, chłodnicę/e, mocowanie obydwu lamp.

Ile wołają za takiego stłuczka?

Napisano
  • Autor

500   2006 I rej. wiec pieniądz nie wielki trzeba by dokładnie policzyć koszty bo w PL koszt takiego waha się od 8-10 tyś PLN, ale z drugiej strony nie wiesz co kupujesz.

Edytowane przez robciolas

Napisano

Z zdjęć to można co najwyżej wróżyć, to koło z prawej strony też jakoś nie naturalnie wygląda. Jeśli oberwało koło to i zawias, dobrze jak skończy się tylko na wymianie elementów zawieszenia. Gorzej jak po naprawie nie ustawisz geometrii.

Napisano
  • Autor

Na innym ujęciu widać że lewe koło jest też skręcone lekko w lewo

Napisano
38 minut temu, robciolas napisał:

Na innym ujęciu widać że lewe koło jest też skręcone lekko w lewo

ale widać też, że kołpak jest wyszczerbiony. Może przypadek, ale oceniając tylko na podstawie zdjęć trzeba brać pod uwagę uszkodzenie przynajmniej zawieszenia.

Po tym co widać na tych małych (dałbyś większe, byłoby łatwiej) zdjęciach to auto ewidentnie najechało prawą stroną na coś niskiego/leżącego (wygląda to trochę jak strzał w jakiegoś niedużego zwierza). Zderzak jest wyrwany, ale w zasadzie nieuszkodzony od czoła więc czegoś strasznego pod spodem być nie powinno.

Cena nie jest wysoka, jak to nie stoi długo, ma klimę, silnik sprawny, masz czas i możliwości taniego transportu do siebie to IMVHO warto.

Napisano

Może być jeszcze maglownica wykrzywiona jak koła nierówno patrzą. 

Napisano
3 godziny temu, robciolas napisał:

Potrafi ktoś wyliczyć jakie były by orientacyjne koszty naprawy takiego wozidełka?

Powiedz mi jaki jest sens kupowania starego, rozbitego auta skrajnie egzotycznej w PL marki ?

To jest wrak w stanie szkody całkowitej - IMHO celowo nie ma zdjęcia lewej strony, bo patrząc na prawe koło wygląda że cała przednia oś jest przesunięta w prawo.

Czyli jest naruszona geometria - tego typu "strzały" wyglądają na niegroźne a okazują się b.drogie w naprawie.

Dodatkowo weź pod uwagę zerowe szanse na trafienie używanych oryginalnych elementów blacharskich - albo będziesz to robił na zamiennikach (czego blacharze nie lubią) albo na oryginałach z ASO (które nie są na każdym rogu).

Napisano

Kurde, nie takie rzeczy się naprawia i można jeździć.

500 ojro to nie pieniądz. Jeśli samochodzik stoi w PL, to można obejrzeć i ocenić.

Części się znajdą - mamy tu na AK jednego takiego entuzjastę takich egzotyków, więc pewnie poradzi. O ile pamiętam, to tam pod skorupką siedzi Yaris, ale mogę się mylić.

Jesli podłużnica nie dostała oraz punkty mocowania zawieszenia, to to wszystko jest do naprawy.

A jeśli autko ma klimę, to..... daj mi znać, gdzie ono stoi. Właśnie szukam taniego miejskiego wozidełka z klimą.

Napisano
  • Autor

temat nie aktualny, auto już sprzedane

Jako ciekawostkę mogę napisać, że auto jest z AT. Koszt naprawy tego tam wynosi 3000 oiro.

Edytowane przez robciolas

Napisano
  • Autor
50 minut temu, noras napisał:

Powiedz mi jaki jest sens kupowania starego, rozbitego auta skrajnie egzotycznej w PL marki ?

To jest wrak w stanie szkody całkowitej - IMHO celowo nie ma zdjęcia lewej strony, bo patrząc na prawe koło wygląda że cała przednia oś jest przesunięta w prawo.

Czyli jest naruszona geometria - tego typu "strzały" wyglądają na niegroźne a okazują się b.drogie w naprawie.

Dodatkowo weź pod uwagę zerowe szanse na trafienie używanych oryginalnych elementów blacharskich - albo będziesz to robił na zamiennikach (czego blacharze nie lubią) albo na oryginałach z ASO (które nie są na każdym rogu).

Dla ciebie to egzotykiem był  Chevrolet Rezzo/ Tacuma więc twoja opinia jest mało miarodajna.

Ja jakoś lubię egzotyki i raczej nie miałem z nimi większego problemu. Nawet w zeszłym roku zakupiłem sobie bardzo egzotyczny pojazd użytkowy made i China i jestem z niego bardzo zadowolony.

Napisano

Przedni pas też na bank trafiony.

Oryginalny w PL około 800zł za całość. Można kupować w częściach. Prawy, lewy okular. Pas dolny i pas górny. Między 150 a 200zł za każdy.

Używki można wyrwać taniej.

Zderzak tylko używa bo i tak do lakierowania. 80 - 120zł.

Mogą być chłodnice trafione. 300 za komplet używek. Nowa wody 200. Nowych klimy chyba nie ma. Używka od 100zł.

Robiłem podobnie draśniętego jesienią.

Robocizna u znajomego w garażu 2400zł. Trochę musiał na ramię podłużnicę naciągnąć chociaż na pierwszy rzut oka nie było widać.

2006 trochę stary. Na mobile.de są fajniejsze. Teraz nawet jeden za 850 młodszy i mniej trafiony.

Napisano
52 minuty temu, robciolas napisał:

Dla ciebie to egzotykiem był  Chevrolet Rezzo/ Tacuma więc twoja opinia jest mało miarodajna.

Jeśli chcąc kupić czujnik ABS okazuje się, że w Polsce jest 1 szt. i to prawy tył, jak potrzebujesz lewy tył, to absolutnie i zupełnie nie jest to egzotyka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.