Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(KzAK) opel meriva b jako auto rodzinne?

Featured Replies

Napisano

witam

założyłem temat na oplach ale tam ciiiszaaaa.

No to pytam tu bo większy ruch...

Otóż zaczynam się rozglądać za nowym używanym autem dla rodziny 2+2. Rocznie 16-18kkm większość wokół komina do tego wakacje, jakiś weekend czy jednodniowe wycieczki. Dzieci na tyle duże że wózka nie wozimy, rowerów też nie a kilka worków z castoramy mam czym przywieźć. Do tego autem tym ma jeździć kobieta i ma to być następca mondeo mk3 w sedanie.

No i mam pytanie: na papierze meriva wygląda fajnie, żona siedziała i może być. Pytanie do posiadaczy jak to się sprawuje? jak jeździ? czy bardzo się psuje? czy jako auto do powyższych zastosowań wystarczy? czy jest to auto jak ford bezproblemowe?

•  
Napisano

Ponieważ widzę ,że w temacie cisza to powiem od siebie 2 słowa mimo że posiadam ten wynalazek dopiero od kilku miesięcy.Ja jestem zadowolony z tego auta co samego mnie dziwi.Kupilem trochę przez przypadek jadąc kupić Alteę.Jak na razie zero jakichkolwiek awarii-ale jak już mówiłem,dopiero kilka miesięcy za mną.Ale czytając różne statystyki  wychodzi że Meriva B jest nieawaryjnym autem.Teraz moje odczucia:

1.Fajnie się tym jezdzi-mam porownanie do Tourana i na pewno nie jest gorzej:oki:

2.Wersja 1.4T 120KM nie jedzie ,tylko 140 KM jakoś się odpycha.To opinie z AK-ja nic tu  nie wniosę bo mam wersję wolnossącą:facepalm: Jednak na moje potrzeby jest wystarczająca-jeżdżę głównie po mieście i po autostradach,właściwie brak dróg gdzie trzeba wyprzedzac.

3.IMO nieco maly bagażnik-niezbyt wiele daje przesunięcie tylnych siedzeń do przodu.

4.I najbardziej chwalone przez prasę rozwiązanie -czyli system tylnych foteli flexi.Dla mnie jest to porażka bo mam w pamięci wyjmowalne i w pełni regulowane siedziska w Touranie.Niestety tutaj jeśli zestawi się boczne fotele do środka tworząć auto 4 -osobowe[tak jeżdzilem w Touranie i tak jeżdżę w Merivie] to nie ma możliwości przesunięcia foteli do przodu.Także oparcia foteli są nieregulowane co powoduje że foteliki dziecięce też nie mogą być rozlożone do spania.

5.Zaskakująco dla mnie niskie spalanie-czytając tutaj opinie o wersji turbo spodziewałem się spalanie w mieście w okolicach 10 l.W praktyce ciężko mi przekroczyć 8,5 l-jak dobry to wynik pokazuje spalanie drugiego mojego auta-Splasha ,które na tej samej trasie  spala 7,5-8l.W trasie-jadąc 120km/h na autostradzie spala 7l.Oleju na razie nie wciąga-a zbliża się do 100kkm przebiegu.

Acha,przypomnialem sobie o usterce-poprzedni wlaściciel wymieniał pompę wody,TTTM podobno.

Ogolnie polecam-oczywiście jeśli będzie dużo jeżdżone po drogach gdzie trzeba wyprzedzać to tylko wersję 140KM.

Jeszcze jedno-beznadziejne odczytywanie USB,jakość jak w transmiterze FM.I wkurzające jest to że co parę dni nie widzi tej pamięci i nic na to nie poradzi się .Po następnym rozruchu silnika jest OK..

Edytowane przez wlad

Napisano
  • Autor

wlad sliczne dzięki za odpowiedź.
meriva wydaje mi się bardzo rozsądnym rozwiązaniem na codzien. a na trasę raz trzy razy do roku kilkaset km da radę. najwyżej box wyladuje na dachu.
kuszace jest tez to że w zakladanym budżecie mozna kupić 4-5 latka

życie to nie je bajka

Napisano
2 minuty temu, BOGUS napisał:

wlad sliczne dzięki za odpowiedź.
meriva wydaje mi się bardzo rozsądnym rozwiązaniem na codzien. a na trasę raz trzy razy do roku kilkaset km da radę. najwyżej box wyladuje na dachu.
kuszace jest tez to że w zakladanym budżecie mozna kupić 4-5 latka

życie to nie je bajka

Zerknij jeszcze na Citroena C3 Picasso, moze wam bardziej podpasuje :ok:

Napisano
  • Autor

Zerknij jeszcze na Citroena C3 Picasso, moze wam bardziej podpasuje :ok:

w sumie nie jest brzydki tylko muszę sprawdzić wymiary...
wiem że to plyniecie pod prąd na ak ale dochodzimy do wniosku że dla jednego wyjazdu nad morze rocznie nie jest nam potrzebny segment d...

życie to nie je bajka

Napisano

Powitanie,

Także posiadam Merivke drugiej generacji z wolnossacym silniczkiem 1.4. Przyspieszenie ma to słabe, bo nie dość ze małą pojemność i dość sporą moc z litra to jeszcze długie przełożenia. Rzeczywiście do jako takiej jazdy bardziej pasuje 1.4 w wykonaniu turbo, jednak niestety wersja 140KM ma ta sławną skrzynię M32. Plusem dla mnie jest fakt ze te silniki mają łańcuch zamiast paska na rozrządzie - mam nadzieje że będzie trwalszy od tych w starszych Corsach czy  felernych VW TSI.

Poprzednio miałem Lagune drugiej generacji w wydaniu kombi więc bagażnik dla mnie trochę mały, ale jak zobaczyłem bagażnik Mokki znajomych to i tak jestem zadowolony.

Tylne siedzenia jak siedzenia, plus ze można je przesuwać i kłaść na "płasko" ale rzeczywiście fotele to nie są i nie idzie wymontować w łatwy sposób jak w Turanie. Fajny jest ten tunel pomiędzy siedzeniami przednimi, bo sporo można tam powkładać a później zasłonić podłokietnikiem lub pólka pod nim.

Odpowiednikami, które też brałem pod uwagę przy zakupie są: C3picasso, 500L lub Note

Napisano
  • Autor

czyli zaliczyles przesiadke z segm. D na b+ i co dlugo trwało przyzwyczaić sie?

życie to nie je bajka

Napisano
53 minuty temu, BOGUS napisał:

czyli zaliczyles przesiadke z segm. D na b+ i co dlugo trwało przyzwyczaić sie?

życie to nie je bajka

Dla mnie to nie kłopot, bo międzyczasie jeździłem Corsą D żony. Jednak jest różnica w np wielkości siedzeń czy też wygłuszenia wnętrza.Jeździ się nienajgorzej, jednak zawieszenie jest trochę sztywne i przez to mniej komfortowe niz w LII. Ogólnie można rzec : Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;)

Napisano

Ja się przesiadłem ze stilo 5d. Na długość i szerokość auta można powiedzieć identyczne. Dobrze że jest regulowana kanapa, ale szkoda że ma oparcia nieruchome. W stilo miałem i przesuwaną kanapę i opuszczane oparcia. I była bardziej miękka. Mam silnik 120 KM. Mnie przyśpieszenie wystarcza. Na 2 do 90km/h, na 3 do 130km/h. Zawsze można zrobić program. Szukałem wersji 5 biegowej. 4 i 5 ma bardzo długie przełożenia. Spalanie: cykl mieszany podmiejski 8l/100km. Jak człowiek się pilnuje i kapeluszy to można i 7,4.

Radio CD 300 (dzwięk) poniżej oczekiwań. Pompę wody, owszem, zmieniałem. Bardzo odpowiada mi pozycja w samochodzie i mnogość schowków. Rozwiązanie z el. ręcznym i podłokietnikiem - rewelacja.

Bagażnik taki sam jak w stilo. No może więcej litrów ze wzgledu na wysokość. 

Na razie jeżdżę i obserwuję: przejechałem dopiero 3500 km.

Napisano
58 minut temu, lessero napisał:

Radio CD 300 (dzwięk) poniżej oczekiwań. Pompę wody, owszem, zmieniałem. Bardzo odpowiada mi pozycja w samochodzie i mnogość schowków. Rozwiązanie z el. ręcznym i podłokietnikiem - rewelacja.

Z tym podlokietnikiem to jest jeden minus gdy ma sie male,ale juz samodzielne dzieci.U mnie czesto 3-latek wchodzi od drugiej strony swojego fotela  bo jest akurat od strony pobocza.I pierwsze co robi to probuje zlamac  nogi w szynach podlokietnika:hehe: Natomiast samo radio gra w/g mnie calkiem dobrze-jedynie aux I wspomniany USB to :b_01:

Napisano

W poprzednim aucie miałem tzw. "głośniki premium" :hehe: także w/g mnie w łoplu dzwięk jest płaski jak deska. Na wiosnę oddaje do wygłuszenia drzwi i wchodzi zestaw odseparowany Morel. Za to mnie wystarcza 9 katalogów na cd mp3. Aux nie używam, USB nie mam. 

Napisano
20 godzin temu, wlad napisał:

A co powiesz o wielkości tego auta? Np. w porównaniu z przeciętnym kompaktem (focusem, astrą, golfem).

Czy siedzi się wyżej niż w tych wymienionych czy tak samo?

Napisano

Kolega mechanik właśnie wymienia chłodnicę w 4 letniej Merivie.

Napisano
Teraz, Tomrad napisał:

Kolega mechanik właśnie wymienia chłodnicę w 4 letniej Merivie.

Straszne, szczegolnie ze taka chlodnie moze zalatwic byle kamien, itp ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Raczej wygląda na rozszczelnienie :hmm:

Napisano
2 godziny temu, Andi napisał:

A co powiesz o wielkości tego auta? Np. w porównaniu z przeciętnym kompaktem (focusem, astrą, golfem).

Czy siedzi się wyżej niż w tych wymienionych czy tak samo?

Ekhem...

Ja się przesiadłem ze stilo 5d. Na długość i szerokość auta można powiedzieć identyczne.

Stilo to kompakt z 2002 r. Podobnie jak golf i pozostałe wymienione.

Siedzi się sporo wyżej.

I w kabinie miejsca na szerokość jakby mniej jak w stilo. Meriva ma "masywnie" wykończone drzwi - grube boczki.

Napisano
37 minut temu, lessero napisał:

Siedzi się sporo wyżej.

I w kabinie miejsca na szerokość jakby mniej jak w stilo. Meriva ma "masywnie" wykończone drzwi - grube boczki.

Chyba po to aby można było wkomponować kieszenie dla 2l butelek;]

Co do szerokości to ja nie narzekam-chociaż w porównaniu do Tourana jest raczej  nieco gorzej[a szerokość zewnetrzna chyba identyczna].

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.