Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra K ST vs Ceed SW

Featured Replies

Napisano

Przyszło zmienić Ceeda SW z 2009 1.6 Diesel i rozważam dwie opcje zakupu (auta nowe)

Astra K ST 1.4 125KM (Dynamic) vs Ceed SW 1.6 GDi 135KM (M + Business Line)

Mam Kia od nowości, jestem zadowolony. 7 lat gwarancji to ściema, ale realne jest 5 lat więc sporo wiecej niż to co w Oplu (ok, można dopłacić, ale to nie o to chodzi...)

Ceny powiedzmy... porównywalne za podobne wyposażenie.

W astrze kusi więcej miejsca i bagażnik, lepsze spalanie od wolnossącego, ale znowu z drugiej strony turbina, która nie wiadomo na jakie przebiegi jest skrojona... Trochę denerwuje w oplu, że za byle co trzeba dopłacać.

W Ceedzie gorsze spalanie więc przy aktualnym CRDi w cyklu mieszanym bez problemu spalam 5 - 5.5 l / 100 

Jakieś 'za' astrą? Wybieram się do salonu w nast. tyg. na co zwrócić uwagę o co pytać dealera?

Na ten moment na pewno chcę porównać koszty serwisowania rocznego.

Napisano
8 godzin temu, kerimek napisał:

W astrze kusi więcej miejsca i bagażnik, lepsze spalanie od wolnossącego, ale znowu z drugiej strony turbina, która nie wiadomo na jakie przebiegi jest skrojona... Trochę denerwuje w oplu, że za byle co trzeba dopłacać.

A co takiego jest w KIA za co musisz doplacic w Dynamic?

Wg mnie opcja Njoy ma juz w zasadzie wszystko co potrzeba, a w Dynamic jest tylko lepiej :ok:

Jesli chodzi o silniki to wg mnie nawet nie ma co porownywac, bo wolnossace 1,6 w KIA to juz troche przezytek ;]

A turbo nawet jak padnie, to sie naprawi i po klopocie...

Kupujesz auto za pewnie sporo ponad 70kPLN, wiec te 2-3 za naprawe po 150-200kkm to chyba nie jest dramat ;)

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, rwIcIk napisał:

Turbinka powinna dawać więcej elastyczności silnikowi. Powinien ciągnąć już na niskich obrotach. Wolnossący trzeba kręcić wyżej by jechał. Najlepiej byłoby, gdybyś się przejechał oboma.

Jechałem Ceedem z tym GDI. W porównaniu z CRDi nie ma odejścia przy 2k rpm :( ale ładnie ciągnie do 6-7k czego w moim nie ma, bo przy 4k moc się kończy.

Planuję się jeszcze przejechać Astrą.

12 godzin temu, Maciej__ napisał:

A co takiego jest w KIA za co musisz doplacic w Dynamic?

Wg mnie opcja Njoy ma juz w zasadzie wszystko co potrzeba, a w Dynamic jest tylko lepiej :ok:

Jesli chodzi o silniki to wg mnie nawet nie ma co porownywac, bo wolnossace 1,6 w KIA to juz troche przezytek ;]

A turbo nawet jak padnie, to sie naprawi i po klopocie...

Kupujesz auto za pewnie sporo ponad 70kPLN, wiec te 2-3 za naprawe po 150-200kkm to chyba nie jest dramat ;)

Różnic nie ma dużo. Zastanawiają mnie rzeczy typu

- Konsola centralna z przesuwanym podłokietnikiem i zamykanym schowkiem - 400 pln (to nie ma tego w standardzie? w sensie podłokietnika, czy to jest kwestia tej przesuwalności i zamykania?)

- koło dojazdowe - (o ile dobrze pamiętam) 350 pln

Z turbiną masz rację. O ile wytrzyma 150kkm :)

Napisano

moja astra k ST 1.4 125 własnie dobija do 50 000

mam enjoya + pakiet biznes

wiecej nie potrzeba

ale gdybym jeszcze raz zamawial bralbym dynamica + czujniki parkowania tyl z racji trybu SPORT i czarnej podsufitki

pytaj jak cos potrzebujesz

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, 62545tomasz napisał:

moja astra k ST 1.4 125 własnie dobija do 50 000

mam enjoya + pakiet biznes

wiecej nie potrzeba

ale gdybym jeszcze raz zamawial bralbym dynamica + czujniki parkowania tyl z racji trybu SPORT i czarnej podsufitki

pytaj jak cos potrzebujesz

Jak bardzo spalanie odbiega od katalogowego. Podają cykl mieszany 5.6 bez start / stop.

Co można ugrać u dealera? Pewnie załapię się na promocję dla firm z racji leasingu, ale poza tym? Zimówki? Dywaniki gumowe?

Czytałem na AK, że warto rozesłać zapytanie do wielu lokalnych lub krajowych sprzedawców.

Napisano

podasz mi specyfikacje jakie chcesz auto, a ja uderzę do zaprzyjaźnionego salonu opla

spalanie przy ciezkiej nodze srednie kolo 7-8, kolega co ma lekka noge schodzi do okolo 5.

Napisano
  • Autor

Ja jeżdżę jak emeryt więc Twoja informacja o potencjale "5" mnie cieszy.

Będę pytał o 1.4 125KM Enjoy (lub dynamic) ze skłonnościa do pierwszego. Może coś fajnego jeszcze stoi na placu z 2k16? Albo demówka z małym przebiegiem? Nie chcę przekroczyć 70k

Ceed o którym wspomniałem to demówka jednego z salonów z przebiegiem 550km w wersji M + business Line w komplecie z oponami lato (na alusach 16R) / zima z 1.6GDi jak pisałem. Na Astrę zwróciłem uwagę z racji nieco pojemniejszego bagaznika i ponoć przestronniejszego wnętrza (jeszcze nie miałem okazji obejrzeć ;)) i do tego nowa bryła bardzo mi się podoba.

Dzięki za ew. pomoc! W razie czego podam nr kontaktowy do siebie na PM. Widzę, że jesteśmy ze śląska więc pewnie mam blisko do zaprzyjaźnionego salonu opla o którym piszesz ;)

Edytowane przez kerimek

Napisano
34 minuty temu, kerimek napisał:

Ja jeżdżę jak emeryt więc Twoja informacja o potencjale "5" mnie cieszy.

Nie licz na spalanie rzedu 5 litrow ;)

To nie diesel, chociaz ja w 1,6hdi tez nie moglem zejsc ponizej 5 litrow przy normalnej jezdzie.

Napisano
  • Autor
46 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie licz na spalanie rzedu 5 litrow ;)

To nie diesel, chociaz ja w 1,6hdi tez nie moglem zejsc ponizej 5 litrow przy normalnej jezdzie.

Nie liczę ;) jestem realista, jeśli będzie poniżej 7 to będę zadowolony. 

Napisano

jak mi się nie spieszy to srednie z okolo 300-500 km (dzienna trasa) schodzi mi do ok. 5.2 - 5.8

komp zaniza kolo 0,5 jak liczylem przez pierwsze tankowania wiec bedziesz mial kolo 6 

Napisano
  • Autor

No i po kłopocie... zaklepana, w tym tyg. odbiór :jem:

I załapałem się na +2 lata gwarancji za 1,23 zł bo jak się okazało teść mając Astrę II może przenieść na mnie ten przywilej... 

20170220_152831073_iOS.jpg

Edytowane przez kerimek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.