Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

garaż dwustanowiskowy z płyt betonowych?

Featured Replies

Napisano

Witam,

planuję postawić garaż jak w temacie - ściany ze słupków i płyt betonowych, dach konstrukcja drewniana kryty blachą trapezową. Wymiary ok 6x5,8m, lub 6,2x5,6  wysokość 2,5m - zobaczę jak mi to wyjdzie po rozrysowaniu. Generalnie nie mogę przekroczyć 35m2 z wiadomych względów :) wydaje mi się, że takie wymiary pozwolą mi na w miarę komfortowe korzystanie z garażu przy dwóch kompaktach.

Moje pytanie brzmi czy już ktoś ma doświadczenie w tym temacie i mógłby mi troszkę podpowiedzieć?

Nasuwają mi się takie pytania:

1. Słupki planuję zabetonować na głębokości ok 60cm, pomiędzy nimi płyty betonowe. Tak się zastanawiam, czy pomiędzy słupkami powinienem wylać jakiś fundament je łączący czy wystarczy solidnie obbetonować poszczególne słupki? podłoga to będzie zagęszczone podłoże + na tym ułożone płyty chodnikowe, lub kostka brukowa.

2. Montaż bramy... tutaj nie mogę sobie tego wyobrazić. Czy bramę mocuje się w takich konstrukcjach na kołki do słupków betonowych, czy może powinienem za wczasu zadbać o jakiś metalowy profil wkopany/zabetonowany razem ze słupkiem i zrobić z niego ramę do bramy?

3. Z doświadczenia - lepiej zamontować dwie mniejsze bramy, czy jedną dużą?

4. Jeśli chodzi o dach to planuję zrobić dach płaski ze spadkiem do tyłu - drewniana opaska (murłaty) wzdłóż ścian(mocowana do słupków), do tego krokwie i do nich kręcona blacha.

5. Na koniec myślałem o ociepleniu garażu z zewnątrz styropianem - zastanawia mnie fakt, czy przyklejony styropian do płyt betonowych + oczywiście siatka na całej powierzchni wytrzyma i nie będzie pękała? jeśli jest takie ryzyko to pewnie tylko pomaluje płyty betonowe :)

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Tomasz

Napisano
Godzinę temu, 00Tom00 napisał:

Nasuwają mi się takie pytania:

1.Zależy jaki tam masz grunt, jak piasek to problemu być nie powinno i można tylko słupki zabetonować. Na glinie już gorzej...

2. Brama ma być odchylana na bok czy jakaś podnoszona? Tak czy owak mocowania najlepiej zrobić wcześniej, znaczy się w fazie produkcji słupów-umieszcza się wtedy w formie jakieś płaskowniki czy kątowniki do których można potem przyspawać co potrzeba.

3.Co do szerokości to 2,5metra to raczej max na jedno skrzydło, choć lepsze węższe. Przy dużym wietrze, zwłaszcza:hehe:

Trzeba zadbać o solidne zablokowanie w pozycji otwartej, bo głupio uszkodzić auto przy wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu o wrota popchnięte wiatrem...

4.Będą jakieś słupy na środku, bo takie zwykłe krokwie to się zagna na takiej długości, trzeba by je podeprzeć na środku długości belką opartą na słupie lub zastosować jakiś dźwigar (bez słupa).

5.Tego nie wiem ale warto płyty dać na klej i dobrze by nie "latały" w słupach. Tylko tu to już zależy op precyzji wykonania i montażu całości:)

Edytowane przez volf6

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, volf6 napisał:

1.Zależy jaki tam masz grunt, jak piasek to problemu być nie powinno i można tylko słupki zabetonować. Na glinie już gorzej...

2. Brama ma być odchylana na bok czy jakaś podnoszona? Tak czy owak mocowania najlepiej zrobić wcześniej, znaczy się w fazie produkcji słupów-umieszcza się wtedy w formie jakieś płaskowniki czy kątowniki do których można potem przyspawać co potrzeba.

3.Co do szerokości to 2,5metra to raczej max na jedno skrzydło, choć lepsze węższe. Przy dużym wietrze, zwłaszcza:hehe:

Trzeba zadbać o solidne zablokowanie w pozycji otwartej, bo głupio uszkodzić auto przy wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu o wrota popchnięte wiatrem...

4.Będą jakieś słupy na środku, bo takie zwykłe krokwie to się zagna na takiej długości, trzeba by je podeprzeć na środku długości belką opartą na słupie lub zastosować jakiś dźwigar (bez słupa).

5.Tego nie wiem ale warto płyty dać na klej i dobrze by nie "latały" w słupach. Tylko tu to już zależy op precyzji wykonania i montażu całości:)

Dzięki za podpowiedź.

ad1 - piasek jest płytko, gliny brak.

ad2 - tutaj się zastanawiam - jeśli miałyby być otwierane na boki to na pewno byłyby dwie bramy i po środku całego garażu dodatkowe 2 słupy... ale raczej skłaniam się do jednej bramy podnoszonej panelowej, lub dwóch mniejszych uchylnych do góry.
Słupy będę kupował gotowe, także nie będę miał możliwości umieszczenia płaskowników... ewentualnie tak jak pisałem, myślałem o wmurowaniu profilu pionowo razem ze słupem i w kilku miejscach złapać go wkrętami/opaskami do słupa. Ale sam nie wiem czy to ma sens... brama będzie miała swoją ramę, tylko nie wiem jak to jest z wierceniem w takich betonowych słupach... przeglądając zdjęcia widzę że słupy są "gołe", więc chyba wystarczają kołki i pianka do ramy bramy:

345233251_1_644x461_garaz-betonowy-garaz

Napisano
5 minut temu, 00Tom00 napisał:

Słupy będę kupował gotowe, także nie będę miał możliwości umieszczenia płaskowników...

Nie wiem gdzie te słupy kupujesz ale przeważnie można u lokalnego producenta takie wzmocnienia bez problemu zamówić. Zwłaszcza takiego co takie garaże już produkuje...

Co do wiercenia-wierci się jak w betonie, choć w środku jakieś druty są więc dobrze byłoby je ominąć a najlepiej to zrobić mocowania na przestrzał śrubami zamiast kołków:)

Napisano
  • Autor
12 minut temu, volf6 napisał:

Nie wiem gdzie te słupy kupujesz ale przeważnie można u lokalnego producenta takie wzmocnienia bez problemu zamówić.

O widzisz, na to nie wpadłem... podpytam, dzięki :)

Napisano

Bramę otwieraną na bok, jeśli miałbym doradzić, zamówić z metalowymi słupkami i zabetonować je razem z betonowymi. U góry skręcić kotwami metalowe słupki do betonowych. Mam tak wstawioną bramę na działkę i od 5 lat ładnie trzyma się. Ale pod całą bramą mam też wylaną zbrojoną belkę, by słupy nie rozjeżdżały się. 

W przypadku garażu boję się, że bez fundamentu cała budowla kiedyś rozjedzie się ...

Napisano

Zerknij na ofertę WawaSystem, za coś podobnego wołają 20 kPLN, w cenie napęd do bram. Garaże blaszane ocieplone, w kolorze pod elewacje domu. Ty przygotowujesz fundament, oni stawiają całość w jeden dzień.

Napisano

Ad 5. Widziałem ostatnio, jak ktoś stawiał taki garaż i płyty były zainstalowane dekoracyjną stroną do środka garażu.

Sens tego rozwiązania zrozumiałem dopiero, jak z zewnątrz przyszedł styropian na całej powierzchni..

Napisano
  • Autor

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi - jestem trochę mądrzejszy :)

Tak się zastanawiam jeszcze... 35m2 budynek można postawić na zgłoszenie... nikt tego później nie odbiera podobno. Czy ktoś się orientuje co mi grozi za zgłoszenie 35m2 budynku a w rzeczywistości postawienie 35-37m2? Brakuje mi tych 1,5m2... tak nie wiele, a robi sporą różnicę... i tak kombinuje jak to ugryźć :)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Z metrami bym nie ryzykował potem rozbiórki ;]

A jak jest z zakończeniem takiej hudowy i inwentaryzacją powykonawczą? 

Ja kiedyś zgłosiłem i nie wiem jak zakończyć?

Z tego co mi wiadomo to nic nie trzeba robić... zgłoszenie, wybudujesz i tyle :)

Napisano

Nie trzeba zgłaszać zakończenia.

Napisano

Obiekt nie związany trwale z podłożem nie inwentaryzujesz geodezyjne i nie podlega on podatkowi od nieruchomości.

Napisano
Dnia 22.02.2017 o 19:47, 00Tom00 napisał:

Tak się zastanawiam jeszcze... 35m2 budynek można postawić na zgłoszenie... nikt tego później nie odbiera podobno. Czy ktoś się orientuje co mi grozi za zgłoszenie 35m2 budynku a w rzeczywistości postawienie 35-37m2? Brakuje mi tych 1,5m2... tak nie wiele, a robi sporą różnicę... i tak kombinuje jak to ugryźć :)

Budynek gospodarczy stawiasz i nikt go nie mierzy, garaż jest obowiązek inwentaryzacji przez geodetę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.