Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałość diesla 1,6 w Tipo?

Featured Replies

Napisano

Wiem że chyba trudno cos powiedzieć... Ale czy wiadomo coś o trwałosci/awaryjnosci tego diesla - bo "stare" 1,9 i 2,0 były nie do zarżnięcia... ponoc..

Napisano

z teo co wiem, nie a problemów z 1.6 To już też stary silnik, pojawił się chyba gdzieś w 2008 roku w bravo.

Napisano
  • Autor
Dnia 21.02.2017 o 21:39, Wojtas_BB napisał:

z teo co wiem, nie a problemów z 1.6 To już też stary silnik, pojawił się chyba gdzieś w 2008 roku w bravo.

Czyli zakladając pewną ostrozność ( bo na 100% to nigdzy nic nie wiadomo) to planowanie 200 kkm w 4-5 lat nie jest naiwnością - kupujac nowy oczywiscie...

Napisano

nie no spokojnie, mieliśmy w firmie bravo z silnikiem 1.6 przejeździło ok 7 lat, co prawda ponoć nalotu nie było dużo (ok 100-150 tys km) i jeździło bez problemów.

Napisano

Mam w Bravo i polecam. Bardzo dobry silnik. 200 kkm spokojnie zrobisz. 

Napisano

ja mam w bravo obecnie 140 000km...auto nigdy nie stanęło na drodze (mam program, egr i dpf off)

Napisano

Miałem taki silnik w Bravo z 2010 r i mogę go z całego serca polecić. Sprzedawałem samochód z nalotem 157 tys a sam zrobiłem nim 70 tys przez 3 lata. Naprawdę fajny elastyczny silnik z dużym momentem obr. i naprawdę przyzwoitym spalaniu. Mnie nie zawiódł ani raz. Serdecznie i szczerze polecam. Moim zdaniem godny następca 1,9 i 2,0 MJ.

• 1 miesiąc później...
Napisano

To jest ten sam 1.6 mjtd co w innych modelach Fiata, w tym Doblo, które u mnie w pracy jeździ sztuk 3. Nie mają lekko, bo jeżdżą nimi przedstawiciele handlowi, czyli ludzie, którzy auta traktują zero - jedynkowo. Czyli gaz do oporu - hamulec do oporu. Trochę zbierają mandatów w ciągu roku przy pomocy CB, Janosika, a i z GPS wynika że nie jeżdżą delikatnie, z wycieczki niejednej z nimi wiem, że nie martwią się tzw. studzeniem turbiny czy jej rozgrzewaniem.

Przebieg jednego >370 tysięcy (tutaj było coś robione z silnikiem, ale po zrobieniu nadal jeździ), dwa zbliżają się do 300 tysięcy, bez awarii silnika. Dwumas robiony tylko w tym o największym przebiegu jakieś 30 tysięcy km temu. O silnik to bym się nie martwił, ale o pozostałe rzeczy, wchodzące w skład tego samochodu. Jedyne co stawia znak zapytania przy tym silniku to DPF, których w opisywanych egzemplarzach nie ma, a który w Tipo na pewno jest. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.