Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja, zatarta sprężarka?

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy

Problem dotyczy samochodu mojego brata (vw golf VI, 1,6 TDI, 90 KM). Brat miał wizytę w serwisie w związku z aferą spalinową i przy okazji poprosił o serwis klimatyzacji, tj. sprawdzenie czynnika i odgrzybienie klimatyzacji. Przy odbiorze samochodu gość mu przekazał smutną wiadomość o zatartej sprężarce. Jako informację podam jeszcze, że podczas serwisu okazało się, że było 380g czynnika, a powinno być 550, więc uzupełnili, ostatni raz brat używał klimy jesienią, a serwisowana była 2 lata temu. Wydaje mi się, że taki ubytek w ciągu dwóch lat jest znośny, a ilość czynnika nie powinna mieć wpływu na uszkodzenie sprężarki :nie_wiem: . Ale moje pytanie brzmi, czy możliwe jest zatarcie sprężarki nie powodujące problemów z pracą silnika przy próbie włączenia klimatyzacji? Tzn. zakładam, że jak temperatura na hali jest co najmniej kilkanaście stopni, włączamy guziczkiem klimatyzację, sprzęgło ją załącza, to według mnie zatarta sprężarka powoduje ślizganie paska, pisk i smród, albo co bardziej prawdopodobne zgaśnięcie silnika. Czy się mylę i w vw to działa inaczej?

Napisano

zależy,  jaki  stopień  zatarcia  ale  generalnie masz rację. 

A skąd wiesz że się  załącza przy  takim  poziomie czynnika  być może  (bo nie znam danych  ciśnień VW) może być już na  tyle małe ciśnienie,  że nie  załączy  jej 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, technix napisał:

zależy,  jaki  stopień  zatarcia  ale  generalnie masz rację. 

A skąd wiesz że się  załącza przy  takim  poziomie czynnika  być może  (bo nie znam danych  ciśnień VW) może być już na  tyle małe ciśnienie,  że nie  załączy  jej 

Czynnik uzupełniony, pan w serwisie stwierdził, coś takiego, że prąd do sprężarki dochodzi, ale się nie włącza i jest zatarta. I ta diagnoza mi się kupy nie trzyma, więc postanowiłem zgłębić temat na forum. Dopiszę odrazu, żeby nie robić podchodów, że sam z siebie zagadał, że w serwisie będzie to kosztowało na zamiennikach ok. 3500 zł, ale polecił jakiś tańszy, porządny warsztat. I to mi już zupełnie nie pasuje, serwis (pan z serwisu) bez pytania klienta podsuwa mu tańsze rozwiązanie i działa na swoją szkodę?

Napisano

Heh to nawet jak tak jest to padło co najwyżej sprzęgło - w AH pełna robota sprzęgła to było coś 300zł czy 400. Do weryfikacji gdzie indziej. Do tego sami sprawdźcie czy klima działa. 

Napisano
50 minut temu, AstraC napisał:

Heh to nawet jak tak jest to padło co najwyżej sprzęgło

Przecież napisał, że sprzęgło ją załącza:hmm:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, volf6 napisał:

Nie, napisałem jak to wg mnie działa i że nie pasuje mi diagnoza serwisu. Ja tego auta nie widziałem (jest 1300 km ode mnie). Swoim opisem chciałem zasugerować, że albo sprzęgło. albo jakiś czujnik np. temperatury, czy ciśnienia mógł się zepsuć i dlatego klima nie działa. Nie chciałem pisać wprost, że w serwisie pracuje niekompetentny pracownik, albo, niestety, naciągacz i szuka "barana do strzyżenia". Chociaż, żeby być sprawiedliwym, to powiedział, że według niego, to zatarta sprężarka, ale może być coś innego.

Napisano

coś  tu  kręcisz

auto  1300km  od ciebie  i z gość  tobie  mówił?

A nie  jest  tak  ze mówił  właścicielowi  a ten coś  pomieszał?

Skoro  auto chodzi  ( nie  dusi  silnika)  to  poczekajcie  na jakiś dzień  gdzie będzie z 10-15 stopni i  włączcie  klime.

Wtedy  możemy  rozmawiać.  

Napisano
6 godzin temu, janusz napisał:

Czynnik uzupełniony, pan w serwisie stwierdził, coś takiego, że prąd do sprężarki dochodzi, ale się nie włącza i jest zatarta. I ta diagnoza mi się kupy nie trzyma, więc postanowiłem zgłębić temat na forum. Dopiszę odrazu, żeby nie robić podchodów, że sam z siebie zagadał, że w serwisie będzie to kosztowało na zamiennikach ok. 3500 zł, ale polecił jakiś tańszy, porządny warsztat. I to mi już zupełnie nie pasuje, serwis (pan z serwisu) bez pytania klienta podsuwa mu tańsze rozwiązanie i działa na swoją szkodę?

5 godzin temu, volf6 napisał:

Więc nie załącza się mimo podania prądu -> padło sprzęgło. :ok:

EDIT

Nie wiem jak VW, ale Opel miał swego czasu sprzęgło jako część zamienną.

Napisano

Może trochę się nie znam, ale tam raczej nie ma sprzęgła. Sprężarka jest załączona na stałe, zawór w sprężarce reguluje wydajność.

poczytaj tutaj może coś piszą co konkretnie może być problemem

Napisano
4 minuty temu, TomekD000 napisał:

Może trochę się nie znam, ale tam raczej nie ma sprzęgła. Sprężarka jest załączona na stałe, zawór w sprężarce reguluje wydajność.

http://www.klimatyzacja-samochodowa.net/t/naprawa-sprzegla-sprezarki-klimatyzacji/ I tyle

Napisano
1 godzinę temu, TomekD000 napisał:

Dokładnie tak jest. Zatarcia tych sprężarek to w sumie norma - bo pracują one kilka razy dłużej, niż sprężarka w "normalnym" samochodzie i po prostu nie wytrzymują tego.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, technix napisał:

coś  tu  kręcisz

auto  1300km  od ciebie  i z gość  tobie  mówił?

A nie  jest  tak  ze mówił  właścicielowi  a ten coś  pomieszał?

Skoro  auto chodzi  ( nie  dusi  silnika)  to  poczekajcie  na jakiś dzień  gdzie będzie z 10-15 stopni i  włączcie  klime.

Wtedy  możemy  rozmawiać.  

Nic nie kręcę, gdzie napisałem, że mi gość mówił? Napisałem w pierwszym poście, że rozmawiał z nim brat. Kolega @TomekD000 wyjaśnił, że w tym aucie klimatyzacja jest nieco inaczej rozwiązana i to co usłyszał brat w serwisie ma sens. Temat wydał mi się dziwny, bo gość z serwisu, który też świadczy takie usługi sam z siebie daje namiary na inny warsztat, ale może faktycznie miał dobre intencje, a ja go niepotrzebnie podejrzewałem.

4 godziny temu, TomekD000 napisał:

Dzięki kolego za informacje i linka. To dużo wyjaśnia.

Napisano
6 godzin temu, TomekD000 napisał:

ale tam nie ma żadnego sprzęgła...

Sprawdziłem - masz rację, to straszna lipa ta sprężarka.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, AstraC napisał:

Ja też się zdziwiłem, jak sobie poczytałem. Lipa nie lipa, zmienna wydajność ma zaletę, bo obciąża silnik w zależności od sytuacji. Wykonanie jest po prostu kiepskie, bo okazuje się, że układ jest bardzo awaryjny.

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał:

Ja też się zdziwiłem, jak sobie poczytałem. Lipa nie lipa, zmienna wydajność ma zaletę, bo obciąża silnik w zależności od sytuacji. Wykonanie jest po prostu kiepskie, bo okazuje się, że układ jest bardzo awaryjny.

No wiesz zastosowanie sprzęgła nie powoduje, że nie możesz sterować mocą sprężarki. Zresztą coś takiego już chyba było wcześniej, ale nie chcę skłamać że na pewno - tak mi się wydaje.

Napisano
28 minut temu, AstraC napisał:

Astra J też ma taką sprężarkę ze zmienną wydajnością bez sprzęgła. Nie tyko VAG poszedł w tym kierunku.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, AstraC napisał:

No wiesz zastosowanie sprzęgła nie powoduje, że nie możesz sterować mocą sprężarki. Zresztą coś takiego już chyba było wcześniej, ale nie chcę skłamać że na pewno - tak mi się wydaje.

Też już dawno słyszałem o sprężarkach  o zmiennej wydajności, ale nigdy nie wnikałem w rozwiązania techniczne. Dobrze, że jest przynajmniej zabezpieczenie, w przypadku zatarcia sprężarki, w postaci "zerwania" koła napędzającego sprężarkę.

Napisano
Godzinę temu, TomekD000 napisał:

Astra J też ma taką sprężarkę ze zmienną wydajnością bez sprzęgła. Nie tyko VAG poszedł w tym kierunku.

No to i w Oplu lipa - dalej to rozwiązanie jest do niczego. :sciana:

Napisano
28 minut temu, AstraC napisał:

No to i w Oplu lipa - dalej to rozwiązanie jest do niczego. :sciana:

ma też zalety to rozwiązanie, jeśli przykładowy user używa klimy tylko w upał to jest to prosta droga do zepsucia sprzężarki, sprężarka psuje się od nie używania. Przy tym rozwiązaniu nie ma tego ryzyka.

Ale jeśli ten sam user przyoszczędzi na serwisie (ilość czynnika) to ma problem, bo wiadomo co powoduje mała ilość czynnika/oleju.

Edytowane przez TomekD000

Napisano
2 minuty temu, TomekD000 napisał:

ma też zalety to rozwiązanie, jeśli przykładowy janusz używa klimy tylko w upał to jest to prosta droga do zepsucia sprzężarki, sprężarka psuje się od nie używania. Przy tym rozwiązaniu nie ma tego ryzyka.

Najlepsze rozwiązanie to były by oba połączone. Z drugiej strony zastanówmy się jaki jest efekt kręcenia się sprężarki przy -25*C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.