Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapytanie o chłodnice

Featured Replies

Napisano

Proszę Was o pomoc. Okazuje się, że do mojej wersji auta nie ma zamiennika chłodnicy. Sprawdziłem różnych producentów, ale skupmy się na Nissensie, bo ma najszersza ofertę i najbardziej przejrzystą wyszukiwarkę. Wygląda na to, że podpasuje mi zamiennik do auta ze skrzynią automatyczną, a ja mam auto ze skrzynią manualną. Zamiennik do skrzyni automatycznej ma 2 dodatkowe otwory (chłodnica oleju skrzyni?). Można zamontować taką? Te dwa dodatkowe otwory zostawić otwarte? W ogole to tymi otworami wplywa olej ze skrzyni, czyli czesc chlodnicy wody jest wydzielona na olej? Czy wtedy wilgoć i syf nie będzie się dostawał do środka i szybko skoroduje? Czy otwory te zaślepić? Tylko czy jak zaślepię to powietrze wewnątrz po rozgrzaniu nie będzie jej rozsadzać?

Chodzi konkretnie o chłodnicę 630724, jest identyczna chłodnica do manuala pod numerem 630722, ale brakuje w niej otworu na czujnik temperatury. Wyszukiwarka po wprowadzeniu danych auta wypluwa 630725 ale ta chłodnica ma zupełnie inny kształt i nie pasuje. Oryginał kosztuje 2,5 raza tyle i trzeba czekać tydzień na sprowadzenie :(

Edytowane przez PAWELwaw84

Napisano

chłodnica od automatu ma dodatkową na olej ze skrzyni, który dopóki chłodnica się nie rozszczelni nie ma wpływu na układ chłodzenia silnika.

zaślep króćce jeżeli nie będą używane. prawdopodobnie będą miały fabrycznie zaślepki, więc niech zostaną.

Napisano
13 godzin temu, PAWELwaw84 napisał:

Proszę Was o pomoc. Okazuje się, że do mojej wersji auta nie ma zamiennika chłodnicy. Sprawdziłem różnych producentów, ale skupmy się na Nissensie, bo ma najszersza ofertę i najbardziej przejrzystą wyszukiwarkę. Wygląda na to, że podpasuje mi zamiennik do auta ze skrzynią automatyczną, a ja mam auto ze skrzynią manualną. Zamiennik do skrzyni automatycznej ma 2 dodatkowe otwory (chłodnica oleju skrzyni?). Można zamontować taką? Te dwa dodatkowe otwory zostawić otwarte? W ogole to tymi otworami wplywa olej ze skrzyni, czyli czesc chlodnicy wody jest wydzielona na olej? Czy wtedy wilgoć i syf nie będzie się dostawał do środka i szybko skoroduje? Czy otwory te zaślepić? Tylko czy jak zaślepię to powietrze wewnątrz po rozgrzaniu nie będzie jej rozsadzać?

Chodzi konkretnie o chłodnicę 630724, jest identyczna chłodnica do manuala pod numerem 630722, ale brakuje w niej otworu na czujnik temperatury. Wyszukiwarka po wprowadzeniu danych auta wypluwa 630725 ale ta chłodnica ma zupełnie inny kształt i nie pasuje. Oryginał kosztuje 2,5 raza tyle i trzeba czekać tydzień na sprowadzenie :(

Nie pasuje od Astry?

Napisano
  • Autor

Nie, od Astry to jest właśnie ta, która wypluwają katalogi czyli 630725, ale ona znacznie się różni.

Napisano
  • Autor

Z wygladu na zdjeciach i z tych rysunkow technicznych powinna pasowac. Dzwonilem do Nissensa i gosc powiedzial ze gdyby sie nadawala tez i do manuala to by to bylo odznaczone w katalogu. Coz zobaczymy. Na jutro ma mi ja jeden sklep sprowadzic.

Napisano
5 godzin temu, PAWELwaw84 napisał:

Nie, od Astry to jest właśnie ta, która wypluwają katalogi czyli 630725, ale ona znacznie się różni.

No to lipa, czyli jednak nie jest tak kolorowo z gratami do Chevi po wycofaniu sie z rynku....

Ile kosztuje original, z 1,5k PLN?

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał:

No to lipa, czyli jednak nie jest tak kolorowo z gratami do Chevi po wycofaniu sie z rynku....

Ile kosztuje original, z 1,5k PLN?

Dziwne że na allegro podają Cruze/Astra IV :hmm:

http://allegro.pl/opel-astra-iv-chevrolet-cruze-1-4t-1-6t-chlodnica-i6649625631.html#thumb/1

Ja bym przejrzał jeszcze allegro pod kątem używek, to jest na tyle młode auto, że można zaryzykować.

Nie mam zainstalowanego EPC (EPC Opla ma też zaimplementowanego Chevroleta)  ale znalazłby konkretny numer części po vinie wtedy. Instalkę mam ale nie chce mi się z tym bawić, bo zawsze się schodziło ;] 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Poniżej model 630724:

0246e683ac5555a2b0dc51f7a795331bfd.jpeg

Nie wiem czy te zaślepki są szczelne, jest ryzyko, że to zwykłe nakładki, które nie wytrzymają ciśnienia. :hmm: 

Napisano
5 minut temu, analyzer64 napisał:

Poniżej model 630724:

Nie wiem czy te zaślepki są szczelne, jest ryzyko, że to zwykłe nakładki, które nie wytrzymają ciśnienia. :hmm: 

W Potaku niby cos maja..

https://www.potak.eu/clientcatalogue/articledetail.aspx?id=1&level=5&c0=500002&c1=500039&c2=500129&c3=0000000010&c4=0000000017&item=13267650

Pamietam jeszcze z czasow Nubiry, ze byli dobrze zaopatrzeni :ok:

Napisano

Nie wiem czy ona podejdzie, tu jeszcze dochodzi IC, więc może mieć inny kształt/wielkość :hmm: najlepiej dorwać numer oem części po vinie.

Może ta strona zadziała z EU vinem?

https://www.chevroletonlineparts.com/

Napisano
  • Autor

Numer oryginalu 13336888. W Potaku nie maja. Oryginal dostepny w 4 dni robocze za okolo 1200zl.

Zaslepki czerwone zaslepiaja chyba niezalezny uklad olejowy,a nie wode chlodnicy wiec tam zostanie powietrze i cisnienia nie bedzie? Powinno byc ok(?)

Edytowane przez PAWELwaw84

Napisano
Godzinę temu, PAWELwaw84 napisał:

Numer oryginalu 13336888. W Potaku nie maja. Oryginal dostepny w 4 dni robocze za okolo 1200zl.

Zaslepki czerwone zaslepiaja chyba niezalezny uklad olejowy,a nie wode chlodnicy wiec tam zostanie powietrze i cisnienia nie bedzie? Powinno byc ok(?)

No to chyba powinno byc OK ;)

Cos szybko Ci sie ta chlodnica rozszczelinila, bo z tego co pamietam mialem jakis nieduzy przebieg...

Napisano
  • Autor

No dokladnie dosc szybko padla. Mam 57tys aktualnie.

Napisano
1 godzinę temu, PAWELwaw84 napisał:

A ja znajduję numer 13267668 do Cruze 1.4T z manualem. :hmm: 

https://www.chevroletonlineparts.com/auto-parts/2012/chevrolet/cruze/lt-trim/1-4l-l4-gas-engine/cooling-system-cat/radiator-and-components-scat

https://www.amazon.com/ACDelco-21784-Original-Equipment-Radiator/dp/B00HTVGYI0/ref=sr_1_2?s=automotive&ie=UTF8&qid=1490984107&sr=1-2&keywords=13267668

c771337ac9a14908bdf153e2791d8691.png

http://parts-catalog.acdelco.com/catalog/BuyersGuideSearch.php?BGRequest=1&part=21784&catalog=5560&parttype=2172 (kliknij expand all).

Wychodzi taniej o około 330zł względem oem u nas, a ACDelco dostarcza wiele oem części dla producentów.

Napisano
  • Autor

Panowie, dzięki za pomoc. Sprawa prawdopodobnie się rozwiązała - sklep dostarczył mi 2 sztuki chłodnic Nissensa. 630722 i 630724. Chłodnice identyczne kształtem i zaczepami do mojego oryginału, ale tak jak przypuszczałem ta od Diesla 630722 ma miejsce na czujnik temperatury, ale fabrycznie zaślepiony - trzeba by było wywiercić otwór w plastiku na czujnik (czujka jest wsuwana i mocowana na zawleczkę). 100zł droższa jest chłodnica 630724 dedykowana do mojej benzyny, ale z automatem, miejsce na czujnik gotowe, więc wybrałem tę. Dwa otwory od wbudowanej chłodniczki oleju skrzyni automatycznej są zaślepione plastikowymi kapturkami i tak to zostawię. W poniedziałek montaż, powinno się udać :)

Napisano
  • Autor

Udalo sie. Chlodnica od automata jak najbardziej sprawdza sie w manualu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.