Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alarm do domu

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Czy instalował ktoś jakiś alarm ostatnio? Szukam alarmu do domu (nowobudowany) i garażu. Funkcje które chciałbym aby mial:

- podział na strefy (garaż, dom, altana w ogrodzie)

- moduł sms

- czujki raczej przewodowe, nie chce kolejnych źródeł wifi/bluetooth, no i jakie brać bo tu rozrzut też jest spory

- nie wiem co jeszcze jest przydatne, jakieś funkcje zwierząt?. Zwierzaka jeszcze nie ma ale czuję, że jak dzieci podrosna to będzie jakiś siersciuch.

- jak realizuje się czujki otwarcia okna? Okna jeszcze nie sa zamówione czy to producent okien dokłada czujki czy samemu się to zakłada. Potrzebne to w ogóle? Czy czujka ruchu wystarczy?

Ogólnie ma być bez fajerwerków, ale chciałbym coś co nie będzie generować przypadkowych alarmow i problemów. Budżet do 3k ale jestem w stanie zapłacić więcej za bezproblemowa eksploatację.

Obecnie wynajmuje dom w którym jest alarm, ale nie da się z niego korzystać. Non stop fałszywe alarmy. Zakładała to specjalistyczna firma, inni specjaliści już nie chcą przyjeżdżać tego serwisowac bo twierdzą że do niczego się to nie nadaje. Właściciel domu już dawno ma dość i nowego nie zrobi. Chcę zatem uniknąć takich sytuacji.

Chciałbym to sam położyć. Jest tu jakaś magia ukryta? Czy mając instrukcje jestem w stanie to zrobić? Jakie kable (średnica, ilość zyl) położyć do czujek? Czy zwykle lan'owskie będą ok czy są są jakieś 2, 4 zylowe?

- fajnie jakby można było dopiąć jakąś kamerę, mam Nas'a na którym mogłoby się to nagrywać

Internet chwali markę Satel. Macie jakieś doświadczenia, polecicie coś?

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zdecydowanie Satel.

Model dobierz sobie do potrzeb, ale jak chcesz z powiadamianiem to pewnie najlepiej będzie 128WRL, bo ma wbudowany moduł GSM.

Funkcje - to sobie popatrz po czujnikach, dla mnie min to czujniki zalania, dymu i gazu + kontaktrony.

Przeczytaj sobie instrukcje instalatora systemu i sam osądź czy dasz radę.

Napisano

Ja rok temu zakładałem. Podobnie jak sherif zdecydowałem się na na Satela 128WRL.

Koszt 3,7 w Wawie na gotowo z okablowaniem i uruchomieniem więc jak okablowanie położysz sobie sam to spokojnie  zmieścisz się w zakładanym budżecie.

Ja u siebie mam 7 czuje ruchu, do tego w każdym oknie i w drzwiach kontraktony, czujke dymu i sterowanie tel.

Kontaktony zakładasz już na zamontowane okna, ważne aby kable sobie wcześniej podciągnąć.

U mnie zrobione jest na 6 żyłowych ale nie wszystkie żyły są wykorzystane.

Myślę, że spokojnie można to samemu ogarnąć, choć jak patrzę w moją skrzynkę to ilość kabli mnie przeraża ;]

Napisano
  • Autor

sherif,

gdzie widzisz zastosowanie czujnika zalania? Woda jest w kuchni, lazience, kiblu, kotlowni, pralni. To trzeba by min ze 4-5 takie czujki dac. Nie potrafie sobie wyobrazic nawet gdzie i jak to zamontowac, na podlodze gdzies w kacie w lazience?

ElBombino - jaki przekroj maja te kable? Mam duza ilosc kabla lanowego i mysle, zeby na tym ogarnac.

Edit: dla potomnych takie cos znalazlem na temat skretki:

"Kabel popularnie określanym "SKRĘTKĄ" mówimy tutaj o kablu oznaczonym symbolem UTP, STP, FTP. Kabl ten jest dydykowany do transmisji tzw. symetrycznej. Magistrale central alarmowych produkcji SATEL nie wykorzystują tego rodzaju transmisji. 
Jak pokazuje doświadczenie stosowanie takiego okablowania w naszych urządzeniach najczęściej jest powodem nieprawidłowego działania systemu (są lub mogą być wywoływane fałszywe alarmy w wyniku utraty łączności modułów).
Pragnę zwrócić uwagę, że dotyczy to komunikacji po między centralą a manipulatorami i centralą a ekspanderami.
Często z uwagi na ograniczenie kosztów instalatorzy stosują kabel sprzedawany jako kabel skrętkowy za cenę znacząco niższą niż kabel liczących się producentów. W praktyce okazuje się, że jego stosowanie jest najczęściej powodem wielu problemów np. niekontrolowane zacinanie izolacji, łamanie się żył itp.
Dlatego zalecam stosować kabel X x 05 YTDY jak kabel instalacyjny.
Jeśli instalator systemu sugeruje inne medium lub szuka Pan ograniczenia kosztów poprzez zastosowanie okablowania innego niż zaleca producent niestety należy liczyć się z negatywnymi konsekwencjami."

A domofon moze kupowales? Modeli tyle, ze oczoplasu mozna dostac :/. Za komuny jednak bylo prosciej ;). Jeden model, a i tak byl niedostepny.

Edytowane przez amciek

Napisano

Co do skrętki to półprawda. Owszem to są pary symetryczne niekoniecznie dobre do transmisji przewidzianej na kablu niesymetrycznym. Jednak to dotyczy właściwie tylko komunikacji między centralą a klawiaturą.

Sygnały z czujek to stałe poziomy i nie ma znaczenia czym są podłączone.

Napisano
12 godzin temu, amciek napisał:

sherif,

gdzie widzisz zastosowanie czujnika zalania? Woda jest w kuchni, lazience, kiblu, kotlowni, pralni. To trzeba by min ze 4-5 takie czujki dac. Nie potrafie sobie wyobrazic nawet gdzie i jak to zamontowac, na podlodze gdzies w kacie w lazience?

Wszędzie tam gdzie piszesz, ja mam 3 x w łazienkach, w kotłowni, za kominkiem, w pralni i w kuchni. Do tego mam elektrozawór + odcięcie hydroforu (dodatkowo). Kilka miesięcy po przeprowadzce miałem przypadek, że po regulacji hydrofor zaczął wylewać - ok 1 w nocy jak szedłem spać dostałem smsa "kotłownia - woda". Jak zszedłem woda była już odcięta  ;).

Montuje się na ścianie  w dowolnym miejscu, w komplecie jest czujnik z min 2m kablem, wieć sobie docinasz i wpinasz - oczywiście montując przy samej posadzce.

Co do kabli to zwykle daje się kable alarmowe czy sygnałowe, wieloparowe, tyle ile trzeba, ja mam 2, 6 i 10 parowe. Nie miałem przypadku żeby był jaki problem, poza dwoma przewierceniami przewodu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przyjrzyj się ofercie polskiej firmy Genevo - centrale Prima. 

Ponoć firma założona przez ludzi którzy odeszli z Satel'a, sama centralka wygląda ciekawie, stosunkowo prosta konfiguracja przez program komputerowy PRiMAtool.

Napisano
8 minut temu, DoLeCk napisał:

Zdecydowanie polecam Satela. 

Montuje to notorycznie bez żadnych przygód i problemów. 

U mnie komplet z satela [stara ca-10 + satel aqua + stare mgsm2,0] 10 lat na służbie.

Składałem i instalowałem sam.

Dodatkowo wspomnę, że nie wyobrażam sobie latać do centrali z kompem i kablem.

Może jako programowanie wstępne.

Manipulator tekstowy LCD ogarnia temat BDB. Wszystko czytelne i logiczne.

Napisano

Ja z kolei nie wyobrażam sobie pierwszej konfiguracji bez komputera :)

Później prawie się tam nie zagląda. 

Napisano
14 godzin temu, DoLeCk napisał:

Ja z kolei nie wyobrażam sobie pierwszej konfiguracji bez komputera :)

Później prawie się tam nie zagląda. 

Przy większym konfigu zmienić coś z manipulatora to czasami droga przez mekkę, szczególnie jak ktoś nie zna dobrze drzewa opcji i manipulator jeszcze nie przykręcony :phi:

Jak ktoś nie lubi zresztą PC to zawsze można z poziomu tableta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.