Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A3 8p

Featured Replies

Napisano

Czy silniki 2.0 TDI z lat 2003-2005 są naprawdę takie okropne w tych samochodach?

czy silnik 1.6 102KM daje radę z tym samochodem?

Ktoś jeździ takim wynalazkiem?

Napisano

Jeździłem i tym i tym. Powiem tak...Tak, te silniki są okropne. Są różne czary odprawiane, podmiana części z 1.9 itd, jednak świadomość co to za silnik byłaby przynajmniej dla mnie dość męcząca, a może nie sama świadomość a to coś z tyłu głowy, co za każdym wyjazdem by się przypominało czy dojedziesz czy nie do celu.

1.6 benz-prosty silnik, bez większych udziwnień, znany mechanikom od lat, jednak należy pamiętać, że do spokojnej jazdy tak do 120km/h potem robi się mocno głośno. Porusza się w miarę ok, nie jest zmulony, ale do spokojnych, codziennych dojazdów jak najbardziej, gaz toleruje dobrze. Pobiera trochę oleju, ale bez tragedii, mniej niż ople. Jest średnio oszczędny, w takim audi 8-9 litrów trzeba liczyć, ale spalanie wiadomo, że to bardziej indywidualna sprawa.

Napisano
  • Autor

AkuQ a jak z częściami zamiennymi?
tj rozrząd, tarcze, klocki itp. - dużo zamienników na rynku jak ceny ?

Napisano
2 godziny temu, tygrysek86 napisał:

Czy silniki 2.0 TDI z lat 2003-2005 są naprawdę takie okropne w tych samochodach?

A tu nie będzie tak, że przy tak wiekowych autach co już miało paść do padło, więc to co jeździ to szczęśliwe wersje?

Napisano
Teraz, spad napisał:

A tu nie będzie tak, że przy tak wiekowych autach co już miało paść do padło, więc to co jeździ to szczęśliwe wersje?

Mimo wszystko bezpieczniejsza opcja bedzie 1,6 noPB niz kilkunastoletni 2.0 TDI, jaki by on szczesliwy nie byl;)

Napisano
  • Autor

a co tam się w tych 2.0 psuło?
wiem ze 8V były lepsze niż 16V ? - po kodach szukać 8V i będzie OK ?

Napisano

W 8V rzadziej głowice padały, ale osprzęt silnika itd niestety dalej padaczkowy. Generalnie silnik dość wysokiego ryzyka, ale ludzie jeżdżą, niektórzy między sprzedażami nie naprawiają i się cieszą, inni płaczą, jak w życiu. Jak masz extra okazję cenową i dobrze sprawdzisz to bierz, w innym przypadku jak masz dać cenę rynkową-odpuściłbym.

Napisano
4 godziny temu, tygrysek86 napisał:

Jesli w tym a3 jest bkd to nie jest okropny. Moze kiedys jak czesci byly drogie. Jedyna rozpacz to peknieta glowica ale jak miala peknac to juz pekla kilka lat temu.

Napisano

Zaczelo sie od wymiany upg, bo auto lubilo puscic za autem jasna chmure. Po wymianie okazalo sie,ze dalej jest problem i skonczylo sie na sprawdzeniu szczelnosci glowicy i wymiane na zregenerowana.

Napisano
16 godzin temu, lisik napisał:

Jesli w tym a3 jest bkd to nie jest okropny. Moze kiedys jak czesci byly drogie. Jedyna rozpacz to peknieta glowica ale jak miala peknac to juz pekla kilka lat temu.

I założona kolejna używka co nie wiadomo kiedy znowu pęknie :vibra:

15 godzin temu, czachabrava napisał:

O dziwo ostatnio koledze pękła głowica w takiej A3, ale w 1.6.

Na jednym przypadku bezsensowne jest się opierać, bo zarówno 1.5 dci z pocz produkcji znajdzie się taki co bezawaryjnie wtryski czy panewki mu śmigają, jak i najtrwalszy w historii silnik np. merc 2.0 D gdzie pójdzie głowica lub coś innego. Czynników jest tyle, że szkoda mówić, równie dobrze mógł mu znajomy "dopomóc" bo ludzie różne robią akcje. Natomiast jak bierzesz ileś tam egzemplarzy z powtarzającymi się usterkami, wtedy wiadomo, że mowa o większym zagrożeniu, np skrzynie M32 itd...są przypadki, że jeżdżą bezawaryjnie, ale generalnie uznawane są za statystycznie wysokiego ryzyka.

Napisano
13 godzin temu, czachabrava napisał:

Zaczelo sie od wymiany upg, bo auto lubilo puscic za autem jasna chmure. Po wymianie okazalo sie,ze dalej jest problem i skonczylo sie na sprawdzeniu szczelnosci glowicy i wymiane na zregenerowana.

Pewnie kolega lubi ostrą jazdę jeszcze na nie rozgrzanym dobrze silniku. W taki sposób głowica może pęknąć w każdym aucie. 

Napisano
  • Autor

co byście wybrali:

Audi A3 8p 1.9 TDI 105KM z 2004r czy Fiat Bravo 1.9 Mjet 120KM 2007 rok ?

cena za audi 17, za fiata 19...

Napisano

jeśli stan podobny to audi

ale ja jestem nieobiektywny bo bravo nie jeździłem

Napisano
  • Autor

jaki tam masz silnik w swoim?
co Ci popsulo?
podrzuć jakieś przykładowe ceny eksplotacyjne

Napisano
  • Autor

i pytanie czy po 2 alb o3 latach, początkowa różnica że Fiat droższy o 2 tyś nie skończy się tak że fiat będzie tańszy od audi o połowe...

Napisano

1,9 TDI ale bls czyli z dpf

dochodzi kwestia panewek (ale chyba w tym roczniku co podajesz nie występowało albo bardzo sporadycznie) i cały czas sie zastanawiam czy nie zrobić ich ~800zł, jeśli miałbym mechanika i pewnośc że nie zrobi gorzej niż jest już bym zrobił to

można również poczytać o występującyh wybracjach na jałowym biegu (znaczy takim dziwnym nierytmicznym, nie wiadomo jakim drganiem) na rozgrzanym silniku, u mnie to bardzo niezauważalnie występuje, znaczy ja czuje ale nie każdy.

o przebiegu nie wspomnę bo nikt nie uwierzy

pisze co robiłe i ile płaciłem

świece żarowe 200zł za komplet z wymianą

klocki tył textar 78zł

rozrządu nie robiłem jeszcze ale chyba koło 700zł z robotą

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/31465

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.