Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po zaslepinu EGR'a - 0400 zamiast 0170.

Featured Replies

Napisano

W piatek oddalem auto do mechanika na sprawdzenie przepustnicy i od razu wyczyszczenie jej a przy okazji mial mi zaslepic EGR'a. Przed cala ta wizyta mialem kod 0170 czyli nieprawidlowa mieszanka. Po zaslepieniu EGR'a ten kod zniknal i pojawil sie kod 0400 czyli nieprawdilowy sygnal z czujnika EGR. Jak sie domyslam pojawienie sie kodu 0400 po zaslepieniu EGR'a jest normalne? I ciekawi mnie czy zaslepienie go moglo spowodowac znikniecie kodu 0170.

Napisano

Check świeci się cały czas, czy tylko w określonych sytacjach się pojawia?

Napisano
  • Autor

> Check świeci się cały czas, czy tylko w określonych sytacjach się

> pojawia?

Nie świeci się cały czas, zazwyczaj po ostrzejszej jeździe. A czy był czyszczony to nie wiem, ale sadze ze tak.

Napisano

> Nie świeci się cały czas, zazwyczaj po ostrzejszej jeździe. A czy był

> czyszczony to nie wiem, ale sadze ze tak.

Witam! podepnę się pod ten temat żeby nie twożyć nowego.Chciał bym was zapytać jak powinien byc ten egr zaslepiony, ma być zostawiona dziurka w zaślepce na grzybek?Czy nie powinna posiadac żadnego otworu?

Napisano

> Nie świeci się cały czas, zazwyczaj po ostrzejszej jeździe.

No to masz tak jak ja i większość z 16v po zaślepieniu. Najczęściej przy puszczeniu nogi z gazu na 5 biegu check zapala błąd 0400 i na razie nikt nie doszedł - dlaczego?

Napisano

> ma być

> zostawiona dziurka w zaślepce na grzybek?Czy nie powinna

> posiadac żadnego otworu?

Jeśli masz EGRa z grzybkim chowanym do wewnątrz zaworu, to nie zostawiaj żadnego otworu na grzybek, bo spaliny znów ci go zabrudzą.

Napisano

> Jeśli masz EGRa z grzybkim chowanym do wewnątrz zaworu, to nie

> zostawiaj żadnego otworu na grzybek, bo spaliny znów ci go

> zabrudzą.

Cześć

Sprawdziłeś czy potencjometr w EGR nie jest uszkodzony lub jak pisza koledzy zła blaszka pod EGR .powodzenia

Napisano

> Cześć

> Sprawdziłeś czy potencjometr w EGR nie jest uszkodzony lub jak pisza

> koledzy zła blaszka pod EGR .powodzenia

A gdzie tam jest ten potencjometr pierwsze słysze o tym w którym miejscu on się znajduje? Blaszkę mam z puszki po piwie

Napisano
  • Autor

> A gdzie tam jest ten potencjometr pierwsze słysze o tym w którym

> miejscu on się znajduje? Blaszkę mam z puszki po piwie

Ja u siebie mam wycieta z blachy 'japonki' czy jakos tak.

270751858-jezyk.gif

Napisano

Jest potencjometr, ale ciężko go sprawdzić, praktycznie tylko techem można to zrobić.

Napisano

> Jest potencjometr, ale ciężko go sprawdzić, praktycznie tylko techem

> można to zrobić.

W sumie można sprawdzić całość tak jak w Autodacie opisują i ze schematów wygląda:

Kolejność styków:

A B C D E

styki A E - cewka el. magnesu rez. 7-10ohm

styki B D - potencjometr pomiarowy rez. 3000-7000ohm

Odczep potencjometra jest na styku C, więc jezeli zaczniesz wciskać grzybek i rezystancja B-C lub C-D będzie się płynnie zmieniać to raczej jest OK.

Ten problem jest dosyć częsty w X14XE i chyba (?) w X16XE. Jednak wydaje mi się, że nie tędy droga. Komp jeszcze coś sprawdza, zanim zasygnalizuje błąd.

w TISie w wiadomości KTA-1859 [00012842] Opis "B-02, F2 Diagnostic trouble code P0400" piszą, że mierzone jest ciśnienie w kanale dolotowym przed i po załączeniu EGR i jeżeli 2 razy pod rząd wystąpi zmiana ciśnienia niższa niż 50hPa (0.05bar) (po załączeniu EGR) to wyskakuje alarm i EGR jest odstawiany.

Może ktoś to sprawdzi w wersji polskiej bo to z eng było.

pzdr

maciek

Napisano

Ja słyszałem, że ECU steruje grzybkiem i jednocześnie mierzy jak zmienia się napięcie na potencjometrze. Jeśli wartość z potencjometru różni się od zadanej o 3% to wyświetla błąd.

Napisano

Jeszcze w TISie opis bledu 1405:

Błąd występuje gdy

1. Pomiar EGR przy zamkniętym zaworze - różnica wartości z potencjometra i wartości nominalnej jest większa niz 2% przez ponad 4sek.

lub

2. Pomiar EGR przy otwartym zaworze - różnica wartości z potencjometra i wartości nominalnej jest większa niz 12% przez ponad 4sek.

jeszcze tutaj jest artykuł o kontroli EGRa:

http://odb2.of.pl/ dział Poradnik serwisanta -> Opel.

pzdr

maciek

Napisano

Mam to samo. EGR wyczyszczony i zaślepiony uszczelką z polonitu. Zapala się Check Engine po kilkukilometrowej jedzie. Po wyłączeniu i zapaleniu silnika kontrolka gaśnie. Sprawdziłem kody błędów:

0400 - Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR (Exhaust Gas Recirculation Flow Malfunction)

1405 - Uszkodzenie zaworu EGR

Przed zaślepieniem nie miałem nigdy z EGR problemu, nawet nie był bardzo brudny. Po prostu uległem sugestii na tym forum i zaślepiłem. Liczyłem, że poprawi się dynamika jazdy po nagrzaniu silnika (staje się mułowaty), ale nic się nie zmieniło. Chyba wywalę tę uszczelkę i wstawię orginalną blaszkę z otworami - boję się, że może uszkodzę EGR przez tę zaślepkę, a troszkę on kosztuje.

A może źle zaślepiłem?

1. Uszczelkę wyciąłem z polonitu gr. ok. 2,5 mm.

2. Blaszki orginalnej nie zakładałem.

3. Nie stosowałem żadnego silikonu wysokotemperaturowego.

Podczas kilku pierwszych uruchomień silnika słychać było lekkie chrobotanie EGRa. Teraz nie występuje. Mam nadzieję, że go nie uszkodziłem!

Czy dobrze zrobiłem zaslępkę? Uznałem, że polonit będzie lepszy niż ALUMINIOWA blaszka z puszki po piwie. Niech ktoś się wypowie, może X16XEL w Astrze II nie lubią zaślepiania EGR?

Pozdrawiam.

Napisano

> Czy dobrze zrobiłem zaslępkę? Uznałem, że polonit będzie lepszy niż

> ALUMINIOWA blaszka z puszki po piwie. Niech ktoś się wypowie,

> może X16XEL w Astrze II nie lubią zaślepiania EGR?

Ktos z kolegow pisal ze do Astry G jest mozliwosc wgrania oprogramowania ECU ktore nie widzi EGR'a

Napisano

> A gdzie tam jest ten potencjometr pierwsze słysze o tym w którym

> miejscu on się znajduje? Blaszkę mam z puszki po piwie

Potrncjometr jest w gornej czesci zaworu pod plastikowwym deklem zaslaniajacym zawor. Tam gdzie wpinana jest wtyczka. Jesli wtyczka jest na 5 pinow to dwa z nich sa od zaworu a 3 od potencjometra informujacego w jakim polozeniu jest w danej chwili zawor. Czesto bywa tak ze styki na potencjometrze w srodku ulegaja zasniedzeniu i mimo podpietej wtyczki pokazuje blad.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.