Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oświetlenie garażu/warsztatu

Featured Replies

Napisano

Cześć!

coraz częściej zdarza mi się coś dłubać przy samochodach w moim przydomowym garażu. Nie jest to nic wielkiego, zwyczajne dwa miejsca parkingowe, ale od czasu do czasu potrzebuję je zamienić na wartościowe stanowisko "warsztatowe" i czasami coś naprawić bądź wymienić. Mam w nim oświetlenie jedynie sufitowe, które niestety nie zdaje egzaminu podczas napraw u dołu samochodu. Pomyślałem więc o modernizacji i dołożeniu lamp na ścianach. Mam taką możliwość, aby dołożyć lampy w zasadzie z każdej z czterech stron - jedynie tylko jedna musiałaby być przenośna lub magnetyczna, bo byłaby mocowana do metalowej bramy segmentowej.

Pytanie do fachurów - jaki rodzaj oświetlenia jest dobry do prostych zastosowań amatorskich? Chodzi mi po głowie oświetlenie LED w oprawach po około 120cm, po dwie sztuki z każdej strony. Tylko nie wiem, jakie oprawy zastosować - zamknięte, otwarte czy rastrowe? I jak się do nich dobiera źródło światła?

Zależało by mi na tym, aby nie było to raczej rozwiązanie budżetowe, zarówno pod względem kosztów początkowych, jak i samych źródeł. Jestem totalnym amatorem.

Ale marzy mi się dużo dobrego światła, abym mógł pracować swobodnie podczas długich zimowych wieczorów.

Podpowiedzi dotyczące oświetlenia od spodu, pewnie jakiegoś przenośnego, również będą mile widziane.

Napisano

Jeśli nie budzetowe to nie wiem, bo nie znam sie na profesjonalnych oswietleniach, ale z tego co piszesz ja bym kupił dwa albo trzy reflektory Led na statywie (jeden bez), zeby je dowolnie ustawiac i oswietlac przestrzen ktora potrzebujesz. Bedzie elastycznie i moim zdaniem najbardziej efektywne.

Np cos takiego:

9df08e6abf265a9979a6e4edc49b0f7e.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
8 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Chodzi mi po głowie oświetlenie LED w oprawach po około 120cm, po dwie sztuki z każdej strony. Tylko nie wiem, jakie oprawy zastosować - zamknięte, otwarte czy rastrowe? I jak się do nich dobiera źródło światła?

Formalnie to w garażu powinieneś mieć instalacje hermetyczne ze względów ppoż. Co do źródeł LED, ja się w świetlówki liniowe zaopatruję tutaj - http://kabis.pl/oddzial-polczynska/ Produkcja Wojnarowskich, maja znacznie większy kąt rozsyłu światła, niż wiele innych na rynku, co także pozwala wykorzystać odbłyśniki opraw by lepiej oświetlać okolicę. 

Ale oświetlenie na ścianach musiałoby być bardzo silne, żeby zapewnić dobre warunki pracy na dole pojazdu, więc tam to musisz się wesprzeć oświetleniem przenośnym. 

Napisano
  • Autor

A macie jakieś porady, w jaki sposób należy rozmieścić oświetlenie w garażu/warsztacie? Czy najwięcej na przód i tył, czy boki? Na jakiej wysokości?

Lampy przenośne to konieczność, bo faktycznie od spodu nic nie będzie widać. Myślałem o tym, aby taką liniową oprawę uczynić "przenośną". Kładłbym ją sobie na podłodze w miejscu, gdzie akurat grzebię przy aucie. Tylko mam wątpliwości, czy nie będzie oślepiała oraz czy nie będzie przeszkadzała swoim gabarytem?

Napisano

Też miałem podobny dylemat. U mnie w 2x garażu miałem wyprowadzone zasilanie x2 na suficie, x2 na ścianach bocznych i x1 na przedniej. Finalnie kupiłem najtańsze oprawy na allegro z "świetlówkami" LED 120cm 16W - (najsłabsze jakie były) za ok 60zł na sufit, na bok poszły 9W 60cm, za ok 40zł. W sumie 32W na suficie i 18W na boku. Oprawki to tandeta straszna, zastanawiałem się czy montować, ale zamontowałem. Święcą bardzo dobrze, dają przyjemne i rozproszone światło. Światło jest wystarczające, ale oczywiście żeby coś pogrzebać to i tak potrzeba pkt światła.

W warsztacie mam x2 panele rastrowe (na ok 12m2), też z LEDAmi w każdym AFAIR 3x12W. Środkową "świetlówkę" musiałem odłączyć, bo było zbyt dużo światła, aż raziło jak się wchodziło. Panele z LM.

Napisano
10 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Kładłbym ją sobie na podłodze w miejscu, gdzie akurat grzebię przy aucie. Tylko mam wątpliwości, czy nie będzie oślepiała oraz czy nie będzie przeszkadzała swoim gabarytem?

Będzie oślepiała i będzie przeszkadzała, do tego będzie się złośliwie obracała w oczy, bo ją przy pracy trącisz. Jedyne dobre światło do takich prac, to silne światło odbite - dlatego pracując w słoneczny dzień na dworze prawie nie potrzebujesz doświetlania. W tym kontekście bym szedł w lampy umieszczone wokół garażu na ścianach tak około 2 metrów nad ziemią i pod kątem 45 stopni w dół. Popatrz, jak są oświetlane kabiny lakiernicze. 

Napisano

osobiście zamontował bym takie coś do tego żarówki led o barwie zimnej i będzie dobrze. W warsztacie przeszedłem na ledy o barwie zimnej i jestem zadowolony

Napisano
  • Autor

@szyman Jak gęsto masz porozwieszane te lampki? I czy na suficie, czy na ścianach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.