Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt domu do oceny

Featured Replies

Napisano

Powoli przymierzam się do budowy domu i dopóki temat mnie nie dotyczył to widziałem miliony fajnych projektów. Jak przyszło co do czego to nic mi się nie podoba ;] Wymagania mam spore. Chciałbym dom z poddaszem, garażem dwustanowiskowym, piwnicą pod garażem, a przy tym tani w budowie i użytkownaniu, funkcjonalny i ładny ;] Przewertowałem większość stron z przykładowymi projektami. W oko wpadł mi dom w rododendronach 6.

widok-1-projekt-dom-w-rododendronach-6-g

Ten konkretny z obrazka to 6 g2a . Z zewnątrz wygląda super, ale środek trochę za duży bo aż 171m2, dlatego chciałbym trochę pokombinować i mieć z zewnątrz 6 g2a a w środku mniej więcej dom w rododendronach 6 g2n (+/- 140m2). No i do tego piwnica pod garażem, ze schodami przed maskami samochodów.

Jeszcze do głowy mi przyszło powiększyć salon do minimum 30m2 i kuchnię do 10m2, mniej więcej jak w tym projekcie, dom w rododendronach 6 wn.

Co sądzicie o takiej hybrydzie?

Napisano

Masz działkę na dom o szerokości 16,5 m?

IMO ten mniejszy będzie w zupełności wystarczający :ok:

W otwartej przestrzeni nie zauważysz tej różnicy w powierzchni.

Można by ciut poszerzyć budynek z 9 do 10 m, ale nie wiem jak potem z konstrukcją więźby dachowej.

Napisano
  • Autor

Działka 8arów. Wymiary około 22x36m. Wolałbym mniejszy dom, tylko ten salon i kuchnia dają mi do myślenia ;)

Napisano
39 minut temu, Cherokee18 napisał:

Powoli przymierzam się do budowy domu i dopóki temat mnie nie dotyczył to widziałem miliony fajnych projektów. Jak przyszło co do czego to nic mi się nie podoba ;] Wymagania mam spore. Chciałbym dom z poddaszem, garażem dwustanowiskowym, piwnicą pod garażem, a przy tym tani w budowie i użytkownaniu, funkcjonalny i ładny ;] Przewertowałem większość stron z przykładowymi projektami. W oko wpadł mi dom w rododendronach 6.

Ten konkretny z obrazka to 6 g2a . Z zewnątrz wygląda super, ale środek trochę za duży bo aż 171m2, dlatego chciałbym trochę pokombinować i mieć z zewnątrz 6 g2a a w środku mniej więcej dom w rododendronach 6 g2n (+/- 140m2). No i do tego piwnica pod garażem, ze schodami przed maskami samochodów.

Jeszcze do głowy mi przyszło powiększyć salon do minimum 30m2 i kuchnię do 10m2, mniej więcej jak w tym projekcie, dom w rododendronach 6 wn.

Co sądzicie o takiej hybrydzie?

co JA bym zrobił w G2n:

- nie robiłbym piwnicy (powierzchnia całości wystarczająca jak dla mnie - nie miałbym co w piwnicy umieszczać - a jednak podraża budowę)

- wstawiłbym ściankę między kuchnią a salonem z drzwiami przesuwnymi - może nawet podwójnymi (goście nie zaglądają w gary i nie wąchają bigosu :] a jednocześnie jak trzeba podać do stołu to odsuwam drzwi i mam szybkie dojście - lub jak chcę wyeksponować kuchnię jednak bo nowe AGD kupiłem to również mogę drzwi rozsunąć i jest prawie to samo jak w projekcie)

- wejście do spiżarki jak w G2A bym zrobił (tyle że przesuwne drzwi) i stolik mały w kuchni jak w G2A + drzwi do kuchni od strony holu

- w garażu ścianki oddzielające część "warsztatową' bym przedłużył oraz umywalkę bym przeniósł bliżej części warsztatowej

- na górze garderobę nr 7 przerobił na pralnio-suszarnię

Napisano
Godzinę temu, Cherokee18 napisał:

...Co sądzicie o takiej hybrydzie?

Ładna. Odwróciłbym tylko proporcje powierzchni dom/garaż.

;)

Napisano

Niestety tak jest że jak chce się duży salon to powierzchnia domu też robi się znacznie większa. Szwagier też nie chciał dużego domu ale salon miał być duży, więc zamiast 120 zrobiło się 150 + podpiwniczony garaż. Po zakończeniu budowy suma do zapłacenia mogła przyprawić o ból głowy.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, DZIDA napisał:

co JA bym zrobił w G2n:

- nie robiłbym piwnicy (powierzchnia całości wystarczająca jak dla mnie - nie miałbym co w piwnicy umieszczać - a jednak podraża budowę)

- wstawiłbym ściankę między kuchnią a salonem z drzwiami przesuwnymi - może nawet podwójnymi (goście nie zaglądają w gary i nie wąchają bigosu :] a jednocześnie jak trzeba podać do stołu to odsuwam drzwi i mam szybkie dojście - lub jak chcę wyeksponować kuchnię jednak bo nowe AGD kupiłem to również mogę drzwi rozsunąć i jest prawie to samo jak w projekcie)

- wejście do spiżarki jak w G2A bym zrobił (tyle że przesuwne drzwi) i stolik mały w kuchni jak w G2A + drzwi do kuchni od strony holu

- w garażu ścianki oddzielające część "warsztatową' bym przedłużył oraz umywalkę bym przeniósł bliżej części warsztatowej

- na górze garderobę nr 7 przerobił na pralnio-suszarnię

1. Nie upieram się nad piwnicą ale chciałbym dla siebie jakieś ciche i ustronne miejsce ;] a poza tym byłaby tam kotłownia. 

2. Kuchnię bardzo chętnie całkiem bym zamknął, choć opcja z przesuwnymi drzwiami też fajna.

3. Spiżarnia do przemyślenia ;)

4. Na górze na pewno któreś pomieszczenie będzie pralnio suszarnia. 

Dzięki za podpowiedzi ;)

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Joki napisał:

Ładna. Odwróciłbym tylko proporcje powierzchni dom/garaż.

;)

Tzn. ? ;)

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Tomrad napisał:

Niestety tak jest że jak chce się duży salon to powierzchnia domu też robi się znacznie większa. Szwagier też nie chciał dużego domu ale salon miał być duży, więc zamiast 120 zrobiło się 150 + podpiwniczony garaż. Po zakończeniu budowy suma do zapłacenia mogła przyprawić o ból głowy.

Tego się właśnie obawiam. Żona w wolnej chwili wrzuci to do autocada i sketchup'a, będziemy się bawić w przesuwanie ścian i obliczanie powierzchni. Chciałbym uzyskać max 145m2.

Przy okazji kolejne pytanie, 77cm ściany kolankowej to chyba trochę za mało? Jaką byłaby optymalna wysokość żeby nie zepsuć domu?

Napisano
33 minuty temu, Cherokee18 napisał:

1. Nie upieram się nad piwnicą ale chciałbym dla siebie jakieś ciche i ustronne miejsce ;] a poza tym byłaby tam kotłownia. 

Znaczy się chcesz budować nowy dom i bawić się w palacza i przy okazji pobiegać sobie po schodach?? 8]

Napisano
  • Autor
47 minut temu, marcinur napisał:

Znaczy się chcesz budować nowy dom i bawić się w palacza i przy okazji pobiegać sobie po schodach?? 8]

Palacz to pamiętam był w szkole podstawowej, siedział w ciemnej norze i każdy bał się do niego podejść ;] Ja zamierzam ogrzewać dom gazem, ewentualnie pelletem, czyli raz na kilka dni musiałbym zejść na dół. Ta piwnica pod garażem pełniłaby również rolę kanału (w posadzce zostawił bym otwór przykładowo 2x1).

Napisano
2 godziny temu, Cherokee18 napisał:

Przy okazji kolejne pytanie, 77cm ściany kolankowej to chyba trochę za mało? Jaką byłaby optymalna wysokość żeby nie zepsuć domu?

Trudno jednoznacznie określić wysokość ścianki, bo proporcje w każdym projekcie są inne. Ja mam 120 cm, tyle było w projekcie i nic nie zmieniałem. Przy tej wysokości pokoje są dostatecznie funkcjonalne bo pod skosy można dać łóżko lub biurko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.