Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym usunąć żywicę ?

Featured Replies

Napisano

Pewien drewniany element puszcza mi obficie żywicę ? Jest coś czym da się to zmyć, usunąć ?

Napisano
Pewien drewniany element puszcza mi obficie żywicę ? Jest coś czym da się to zmyć, usunąć ?

Wyciąć kieszeń żywiczną.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano
I zostanie dziura, którą trzeba będzie czymś uzupełnić - pytanie co to za element i czy nie można zaizolować żywicy lakierem np.?

Nie da rady - znajdzie sobie ujście, a będzie jeszcze gorzej, bo lakier się złuszczy. Można zmyć terpentyną, denaturatem, czy benzyną i zamknąć izolantem, ale nie daje to pewności, a skuteczne odcięcie jest droższe od wymiany elementu (tak słyszałem). Po prostu pęcherz w środku drewna z żywicą - potrafi wychodzić nawet kilkadziesiąt lat, wyciąć, zmyć i zaszpachlować. Ja, że robiłem stoły dla dzieci i nie zależało mi na tym, to zmyłem denaturatem (miałem tylko deskę żywiczną - bez pęcherza) i woskowałem elementy - parę miesięcy już trzyma, ale kiedyś wyjdzie.

Napisano
  • Autor

Drewiana belka okalajaca kominek. Polakierowana. Jest już z 15 lat i delikatnie puszczała żywicę od poczatku ale od roku puszcza mocniej,.. aż cieknie po wkładzie kominkowym :(

Napisano
Drewiana belka okalajaca kominek. Polakierowana. Jest już z 15 lat i delikatnie puszczała żywicę od poczatku ale od roku puszcza mocniej,.. aż cieknie po wkładzie kominkowym [emoji20]

Od ciepła :) szukaj pęcherza - jeśli brak, to zeszlifuj, zmyj i zabezpiecz olejem lub woskiem. Łatwiej dzięki temu od czasu do czasu ponowić proces, niż z lakierem.

Napisano
  • Autor

Od roku belka ma cieplej bo kominek został pokryty płytą z blachy. Wcześniej był  nie wykończony i otwarty od góry i belce było chłodniej :)

Napisano

Jeśli się da, to wymień belkę na dębową lub inną liściastą - to rozwiąże problem.

Napisano
  • Autor

Pomysle,.. dopiero co ją rok temu przykleiłem,.. po 15-tu latach luźnego leżenia :facepalm:

Napisano
Pomysle,.. dopiero co ją rok temu przykleiłem,.. po 15-tu latach luźnego leżenia :facepalm:

A daj zdjęcie - z ciekawości :)

Napisano
Konkretnie zdjęcie czego ? Belki z wyciekami zywicy ?

Kominka :)

Napisano
Konkretnie zdjęcie czego ? Belki z wyciekami zywicy ?

Zony ;)

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano
2 godziny temu, DZIDA napisał:

Zony ;)

Najlepiej w stroju plażowym 3-częściowym, czyli klapki, zegarek i ciemne okulary :phi:

Napisano

Fajnie to wygląda. Masz zamiar zakryć czopuch?

Na Twoim miejscu poszukałbym, czy to pęcherz żywiczny (wyciąłbym i zaszpachlował), czy po prostu takie drewno żywiczne (przeszlifować, zmyć i zabezpieczyć woskiem).

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Olleo napisał:

Fajnie to wygląda. Masz zamiar zakryć czopuch?

To juz wersja finalna,.. nic nie będe zmieniał. Póki co poczyszcze to miejsce gdzie zywica się zbiera ( pod przednią krawędzią stalowej pokrywy rozlewa się na sporej szerokości wzdłuż gumowej uszczelki ) i zobaczę gdzie sie pojawia nowy wyciek. Bo teraz nawet trudno zlokalizować gdzie to dokładnie wycieka.

Napisano
Dnia 8.05.2017 o 14:12, Olleo napisał:

Na Twoim miejscu poszukałbym, czy to pęcherz żywiczny (wyciąłbym i zaszpachlował), czy po prostu takie drewno żywiczne (przeszlifować, zmyć i zabezpieczyć woskiem).

Miejsce wycięte i szpachlowane zawsze będzie widać.  Moim zdaniem albo szarpnąć się na nowe kawałki drewna, albo pomyśleć jak to zaizolować, żeby się nie grzało. Ewentualnie znów zrobić wentylację, jak wcześniej.

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
Miejsce wycięte i szpachlowane zawsze będzie widać.  Moim zdaniem albo szarpnąć się na nowe kawałki drewna, albo pomyśleć jak to zaizolować, żeby się nie grzało. Ewentualnie znów zrobić wentylację, jak wcześniej.

Nie wiem, w którym to miejscu, ale jeśli się da, to można wyciąć, powiększyć i wkleić kawałek drewna czystego w to miejsce - ściąć i zeszlifować nadmiar, zabejcować i polakierować/zaolejować/zawoskować.

Napisano
  • Autor

Tak to wygląda po podniesieniu blachy. Gumowa uszczelka, a wzdłuz niej cieknąca zywica. Wychodzi chyba z okolic sęku po środku.

_20170506_002200.JPG

Napisano

Zacząłbym od sęka, a w razie W możesz frezarką wybrać ładnie felc i wkleić w to miejsce listwę - jak dobrze zrobisz, to nawet nie będzie widać, że było coś robione.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.