Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik z diesla do benzyny

Featured Replies

Napisano

Mam taki dylemat ...

muszę zmienić wydech ze sportowego na fabryczny, ponieważ ten który mam teraz założony jest za głośny.

Silnik jest po tuningu i założona jest większa turbina.

... co się stanie, jeżeli założę wydech od diesla do silnika benzynowego. I ten i ten będzie pasował wymiarowo. Przy którym tłumiku będzie większy przepływ spalin? Który tłumik tłumi lepiej ?

Który tłumik zabierze mi mniej mocy i bardziej wygłuszy auto?

Ktoś się orientuje ?

Napisano

Sam tłumik to pikuś, gorzej przy wymianie całego układu wydechowego pod który zrobiony został program;]

Napisano

Nie wiem co jest założone ale zakładam, ze może tam nie ma wszystkich tłumików i katalizatorów i w tym problem - zamiast 2 tłumików i kata jest tylko jeden końcowy przelotowy? I tak jak kolega pisze - pózniej po zmianach w wydechu powinno się sprawdzić program i dostosować.

Napisano

Wstawiłem kiedyś tłumik końcowy z ON 2.2 do TB 1.3 Było wszystko w porządku. Żadnych, negatywnych objawów.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, muzz napisał:

Nie wiem co jest założone ale zakładam, ze może tam nie ma wszystkich tłumików i katalizatorów i w tym problem - zamiast 2 tłumików i kata jest tylko jeden końcowy przelotowy? I tak jak kolega pisze - pózniej po zmianach w wydechu powinno się sprawdzić program i dostosować.

No nie ma ... program jest pisany pod ten sportowy wydech ... 

Tylko czy poza delikatną utratą mocy coś się stanie ? 

Raczej nurtuje mnie pytanie o budowę tłumika do diesla i do benzyny ...

Diesel to TDI, a benzyna TFSI w Audi, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, dawiddawidowski napisał:

Sam tłumik to pikuś, gorzej przy wymianie całego układu wydechowego pod który zrobiony został program;]

Będę wymieniał tylko to, co zainstalowane jest za sondami lambda .. kata czy tam downpipe nie ruszam, bo wiadomo że zaczenie sypać błędami.

Napisano

przede wszystkim zaczął bym od zamontowania tego czego brakuje, sam końcowy tłumik w takiej sytuacji może nie załatwić sprawy...

oczywiście biorąc pod uwagę, że coś było grzebane to kata można sportowego a tłumiki przelotowe...najtaniej będzie dołożyć drugi tłumik przelotowy...można też założyć większe puchy tłumików niż były seryjnie...

Napisano

Sorry że nie na temat, ale jak się skończyła akcja z popsutym Audi ? Bo jakoś mi finał umknął :hmm:

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, muzz napisał:

przede wszystkim zaczął bym od zamontowania tego czego brakuje, sam końcowy tłumik w takiej sytuacji może nie załatwić sprawy...

oczywiście biorąc pod uwagę, że coś było grzebane to kata można sportowego a tłumiki przelotowe...najtaniej będzie dołożyć drugi tłumik przelotowy...można też założyć większe puchy tłumików niż były seryjnie...

Chcę zamontować tylny tłumik + 2 rezonatory ... wszystko to co idzie za katalizatorem ... tylko właśnie pytanie ... który bedzie miał mniej restrykcyjny przepływ spalin i czy np. ten od diesla wyciszy tak, jak ten od benzyny ?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Łukasz___F napisał:

Sorry że nie na temat, ale jak się skończyła akcja z popsutym Audi ? Bo jakoś mi finał umknął :hmm:

Ja się nie odezwałem i gość też się nie odezwał ... tak to wygląda na dzień dzisiejszy :oki:

Poza tym kupiłem inne Audi :phi:

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, pixel napisał:

nie mozesz wsadzic db killera?

Nie wiem co to jest nawet .... muszę poczytać

P.S. Napisane jest, że redukuje głośność, ale nie redukuje basowego brzmienia ... ja właśnie mam za dużo basowego brzmienia :(

Edytowane przez Dembu

Napisano

a tak w ogóle to średnica wydechu przed tłumikiem jest taka sama jak w tym tłumiku od diesla?

Napisano
  • Autor
17 minut temu, muzz napisał:

a tak w ogóle to średnica wydechu przed tłumikiem jest taka sama jak w tym tłumiku od diesla?

No właśnie tego nie wiem :(

Napisano

To może zmierz ten co masz i zapytaj tegoco Ci chce sprzedać jaka jest średnica :)  

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kanu napisał:

To może zmierz ten co masz i zapytaj tegoco Ci chce sprzedać jaka jest średnica :)  

no tak muszę zrobić ...

a teraz następne pytanie ... czy podwójny tłumik będzie cichszy niż pojedyńczy ? Znaczy po dwóch stronach samochodu i po obydwu stronach tłumiki ?

Bo na zdrowy rozum dwa tłumiki to lepsze tłumienie ... ale może się mylę ...

Napisano
2 minuty temu, Dembu napisał:

czy podwójny tłumik będzie cichszy niż pojedyńczy ? Znaczy po dwóch stronach samochodu i po obydwu stronach tłumiki ?

Bo na zdrowy rozum dwa tłumiki to lepsze tłumienie ... ale może się mylę ...

Jeśli dwa tłumiki zawierały by każdy to samo, co pojedynczy, to tłumienie było by chyba aż nadto dobre... więc przy dwóch mogą one zawierać każdy jakiś zmniejszony ładunek tłumiący, ale to tylko moja teoria.

Co do pierwotnego pytania - internety podały mi jedyną różnicę w układach wydechowych ON vs Pb: DPF i kat. O innych wkładach tłumików milczały, albo są to informacje niejawne.

Jednak na chłopski rozum "ilość" spalin z jednego i drugiego silnika będzie raczej podobna, więc sprawdź nr-y katalogowe - może faktycznie tłumik jest ten sam bez względu na silnik?

Napisano
  • Autor
13 minut temu, romano11 napisał:

Jeśli dwa tłumiki zawierały by każdy to samo, co pojedynczy, to tłumienie było by chyba aż nadto dobre... więc przy dwóch mogą one zawierać każdy jakiś zmniejszony ładunek tłumiący, ale to tylko moja teoria.

Co do pierwotnego pytania - internety podały mi jedyną różnicę w układach wydechowych ON vs Pb: DPF i kat. O innych wkładach tłumików milczały, albo są to informacje niejawne.

Jednak na chłopski rozum "ilość" spalin z jednego i drugiego silnika będzie raczej podobna, więc sprawdź nr-y katalogowe - może faktycznie tłumik jest ten sam bez względu na silnik?

No właśnie numery katalogowe są inne ... natomiast przy podwójnym wydechu do benzyny, lewy tłumik ma taki sam numer jak ten w podwójnym układzie ...

Na razie nie mogę doczytać dlaczego w niektórych modelach 2.0 TFSI montowali pojedyńczy wydech, a w niektórych podwójny :furious:

Napisano

Pewnie tak zdecydował inżynier, a księgowy to klepnął.

Co do spalin, to przy podobnej mocy ilość spalin z diesla jest większa. Spaliny z benzyny mają z kolei wyższą temperaturę niż z diesla. Wszystko dlatego, że diesel pracuje na nadmiarze powietrza oraz bardziej rozpręża spaliny jeszcze w silniku. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.