Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

grill, piec,wedzarnia w jednym

Featured Replies

Napisano

W końcu prawie ukończyłem po wielu trudach czasem śmiesznych takie oto dzieło. Zaznaczając że nie jestem budowlańcem a wszelkiego rodzaju kielnie, zaprawy, fundamenty... to nie moja bajka uważam że wyszło znośnie zostało położyć fugę wyrównać w pewnych miejscach obsadzić nową trawą. Na pierwszy ogień poszła własnoręcznie razem z synem ugnieciona pizza ;]

20170617_192908.jpg

20170617_193111.jpg

20170617_191049.jpg

Napisano

Wygląda masywnie i solidnie. Oby dobrze służył. Oczywiście, cisną się na usta pytania: Dlaczego zrobiłeś dół ze zwykłej cegły, a górę z klinkieru?  Mając na względzie przewodności cieplne, to ja bym już prędzej zrobił odwrotnie.   Czy narysujesz nam ideę/schemat wnętrza: palenisko, obieg spalin itp?

Napisano

brat zrobił coś takiego, od lewej kociołek., wędzarnia, grill, piec chlebowy

0b58cc23d709.jpg

eee coś nie mogę obrócić zdjęcia

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor
40 minut temu, gondoljerzy napisał:

Wygląda masywnie i solidnie. Oby dobrze służył. Oczywiście, cisną się na usta pytania: Dlaczego zrobiłeś dół ze zwykłej cegły, a górę z klinkieru?  Mając na względzie przewodności cieplne, to ja bym już prędzej zrobił odwrotnie.   Czy narysujesz nam ideę/schemat wnętrza: palenisko, obieg spalin itp?

dół zrobiony z bloczków betonowych obłożony płytkami klinkierowymi. Z tego co czytałem klinkierówka jest bardziej wytrzymała na temperaturę. palenisko do pieczenia na górze z rusztem regulowanym za pomocą łańcucha. Dół to palenisko do wędzenia na środku górnego jest wycięty otwór 25x25cm do wylotu dymu jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie.

Napisano

Klinkier jest wypalany w dużo wyższej temperaturze niż zwykła cegła, jest od niej wytrzymalszy mechanicznie, trwalszy i nie nasiąka wodą.  Więc jako materiał typowo budowlany jest cdecydowanie lepszy. Nie mam pojęcia jak wygląda porównanie rozszerzalności cieplnej, ale np przewodność cieplną klinkier ma zdecydowanie większą i w takim piecu, kominie czy kuchni ciepło zdecydowanie łatwiej ucieka na zewnątrz. 

2 godziny temu, Waldek40 napisał:

brat zrobił coś takiego, od lewej kociołek., wędzarnia, grill, piec chlebowy

...

Jak długo ta konstrukcja jest w użytkowaniu i jak często jest rozpalana?  Ciekaw jestem, bo betony i zaprawy murarskie mają dużo większą rozszerzalność cieplną niż cegły. W zastosowaniach zduńskich ulegają pękaniu i kruszeniu w wyniku naprężeń cieplnych. Zwykła cegła ma blisko dwa razy mniejszą rozszerzalność niż beton, ale i tak za dużą do budowy palenisk czy trwałych pieców.

Napisano

większą cześć tego kombajnu jest sklejona z kamieni polnych,najpierw był zbudowany grill, na następny rok czy dwa reszta doklejana do grilla,a jak często jest użytkowana? ja sam osobiście wędziłem 2 razy po 8h (żeby już nie parzyć wędliny), minimum 2 razy w roku wędzimy, no i z każdej tej komory kombajnu jadłem potrawy;], pizza :jem:piec chlebowy dodatkowo jest wyłożony od środka szamotem , brat zapewne używa tego częściej ,narazie poza osmoleniem kamienia nic się złego nie dzieje;], mam jemu jeszcze wydumać wewnątrz wędzarni rożno z napędem elektrycznym

7b38e743d305.jpg

d5fe299c0f8b.jpg

4d1467d4916b.jpg

Napisano
Dnia 17.06.2017 o 21:26, szyman napisał:

W końcu prawie ukończyłem po wielu trudach czasem śmiesznych takie oto dzieło. Zaznaczając że nie jestem budowlańcem a wszelkiego rodzaju kielnie, zaprawy, fundamenty... to nie moja bajka uważam że wyszło znośnie zostało położyć fugę wyrównać w pewnych miejscach obsadzić nową trawą. Na pierwszy ogień poszła własnoręcznie razem z synem ugnieciona pizza ;]

Nie wiem jak chcesz tam wędzić ale skoro tak twierdzisz ;]

Jak nie masz ruchomego rusztu to przerabiaj ;)

5947f5eb9867c_2014-08-2415_12_31.jpg.2ce9acd26e20afb382e92315dbe03b88.jpg

5947f5eb1f8af_2014-08-2415_13_09.jpg.629c82bcbedd029244ef3304051fb338.jpg

20160502_140029.jpg.f14f4c3caadb46753dd6441c0c151259.jpg

Kanał dymowy 2m i palenisko za wędzarnią, dolne drzwiczki do grilla  ;]

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

w dniu dzisiejszym przyszła pora na rybkę 20170722_143826.jpg.fba1e4bf4bc3024c2cba16913fb94704.jpg A ryby podawane w knajpach czy barach nad morzem  :chory:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.