Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zerwany pasek napędu altka scenik grand 2.0

Featured Replies

Napisano

Witam

Zerwał mi sie pasek wieloklinowy.

Został jakby stopiony bo resztki gumy opryskały troche komore silnika.

Założony nowy ale  mechanik jak go wkładał to mówił ,że napinacz jest na maksa i ledwo go załozył.

Teraz nadal jest gorący rolka prowadząca gorąca altek gorący.

Stawiać na napinacz koszt ok 230.

Mówił ,że może od klimatyzacji przechodzi gorąco na pasek ale na wyłączonej niewiele lepiej.

Jakieś pomysły?

Napisano

ale on sam z siebie sie nie spalil... mechanik ciapa bo nie naprawil problemu...

Napisano

Pomysł jest taki, że trzeba wymienić napinacz, sprawdzić alternator i sprężąrkę klimy oraz koło pasowe na wale bo też może być problemem.

Trochę to będzie kosztowało ale za drugim razem szczątki paska mogą wejść pod rozrząd i wtedy będzie trzeba szukać silnika.

Napisano
  • Autor

no i blada dupa

pojeździłem dziś ok 10 km  pasek gorący na dodatek bije i hałasuje koło pasowe.

to bijące koło pasowe to pewnie duży koszt...:(

a dobrego mechanika koło Grójca ze świecą szukać.

przez ten chyba napiety napinacz poszło się,albo klima albo altek

Napisano

Koło na wale troche kosztuje i szukaj oryginału, bo tanie zamienniki potrafią bić niemiłosiernie.

Napisano
Dnia 6.07.2017 o 17:10, Alibaba napisał:

Witam

Zerwał mi sie pasek wieloklinowy.

Jaki przebieg Scenica i jaki silnik?

Napisano
  • Autor

2.0 bena 2005

207000

Edytowane przez Alibaba

Napisano
  • Autor

A jak jest niesprawne to co sie dzieje?

zawiozłem do drugiego zamontował nowe koło pasowe stare w rozsypce i napinacz nowy i pasek.

niby mówił ż e sprężarka klimy i altek ok.

niemniej jak dotkne altaka po jeździe to jest gorący że nie utrzymam ręki..

Napisano
Godzinę temu, Alibaba napisał:

A jak jest niesprawne to co sie dzieje?

zawiozłem do drugiego zamontował nowe koło pasowe stare w rozsypce i napinacz nowy i pasek.

niby mówił ż e sprężarka klimy i altek ok.

niemniej jak dotkne altaka po jeździe to jest gorący że nie utrzymam ręki..

brzydko się dzieje, u mnie pasek postrzępiło, jak makaron go pocięło, wkręcił się pod koło pasowe i po zawodach, zerwało pasek rozrządu, ani jeden zawór się nie ostał. Jeden z zaworów dostał tak, że się część ułamała, gładź cylindra podrapało:facepalm: Po wymianie silnika pasek znów zaczął być cięty. Nie podejrzewałem altka ale nie mogłem auta odpalić, chociaż na desce nie było komunikatu o braku ładowania, kontrolka też się nie świeciła. Wywaliłem altek i pojechałem z nim do warsztatu na przejrzenie. Pierwsze co gość złapał za koło pasowe na altku i od razu stwierdził, ze jest walniete, nawet pokazywał jak prawidłowo to powinno działać. Dlatego rwało pasek, może też go grzać. Regeneracja bebechów to jakieś 4 stówki + nowe sprzęgiełko, w IC kosztowało mnie ponad 2 paki. Najgorsze jest to, ze trzeba mieć specjalny klucz, żeby je zdemontować i zamontować. Istotą takiego sprzęgiełka jest ponoć, żeby pasek nie skakał w skutek różnic prędkości obrotowych silnika. Najlepiej podjechać do jakiś magików od regeneracji sprzetów niech obejrzą. 

Wg. serwisówki Renault pasek raz zdjęty nie powinien być ponownie zakładany, nalezy się nowy pasek. Co do temperatury, w żadnym aucie nie miałem tak, żeby po jeździe nie szło alternatora dotknąć. Może się tak zdarzyć, że koło pasowe może mieć więcej rowków ( kiedyś były 6 rowkowe na pasek 6PKXXX) potem Reno wkładało 5 rowkowe paski i koła. W każdym razie jeżeli masz na 6 to śmiało możesz zakładać pasek 5 PK, tylko zakładasz go najblizęj silnika, pusty rowek pozostaje od strony nadkola.

Napisano
  • Autor

tylko pierwszy pasek zerwany nie wiadomo czemu prawie przepalony

drugi załozony bez zmiany napinacza prawię na siłe-skutek rozwaliło koło pasowe na wale.

teraz załozył inny mechanik nowe koło ,nowy  pasek,nowy napinacz-jężdze na włączonej klimie  i zobaczymy co będzie dalej najwyżej ten drugi będzie poprawiał

prosiłem o sprawdzenie klimy i altka -niby wszystko dobrze

rolka od napinacza altka gorąca i sam altek -może ja jestem przewrażliwiony ale jak jest żle to zaraz go  przepali

nigdy nie miałem takich przypadków

Edytowane przez Alibaba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.