Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Łożysko w kolumnie kierownicy

Featured Replies

Napisano

Panowie, rozpadło mi się dolne łożysko kolumny kierownicy... Obecnie leży sobie na krzyżaku sam wianek a chyba jakieś części obudowy łożyska spadły na dywanik...

Ktoś to próbował wymienić? Jeśli to nie wymienialne to czy do Astry G pasuje kolumna od np. Zafiry A? Były jakieś różnice w kolumnach w poszczególnych rocznikach? Czy jeśli mam kolumnę z regulacją (bliżej/dalej, góra/dół) to jeśli dorwałbym kolumnę bez regulacji to da się to łożysko przełożyć?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odświeżę temat bo się w końcu za to zabrałem. Celem była wymiana tego felernego łożyska bo nigdzie nie mogłem namierzyć takiej kolumny (z takimi regulacjami). Kupiłem łożysko 6204 i niestety utknąłem.

Sprawa wygląda tak:

- odłączyłem i zdjąłem poduchę z kierownicy

- odkręciłem i zdjąłem kierownicę

- zdemontowałem plastiki wokół kolumny ("pod" kierownicą)

- wypiąłem z zatrzasków manetki od kierunków i wycieraczek

- odkręciłem dwie śruby mocujące kolumnę do "karoserii"

no i dalej utknąłem...

Utknięcie nr 1:

- jak odłączyć przewody idące do stacyjki tak aby niczego nie ułamać?

utknięcie nr 2:

- za jasną cholerę nie mogę odkręcić śruby na krzyżaku (przegubie) tej która zaciska przegub na wałku kolumny kierownicy. Wydaje się, że już trochę kluz nasadowy naderwał śrubę. Jutro kupię nową nasadkę i spróbuje jeszcze raz ale czarno to widzę. Jakieś pomysły jak po dobroci nie puści?

Help, hilfe, pomocy!

stacyjka.JPG

krzyzak.JPG

kolumna.JPG

Napisano

Sposób odłączenia wtyczki od stacyjki jest opisany tutaj.

Wydaje mi się, że na śrubie jest klej do gwintów. Zmiękczysz go nagrzewając gwint śruby palnikiem.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź, jutro spróbuję z tym powalczyć. Podpytam jeszcze o dwie rzeczy. Czy kolumna jest przymocowana do budy tylko za pomocą tych dwóch śrub widocznych od frontu czy jest coś jeszcze czego nie zauważyłem? Czy jeśli nie uda mi się odkręcić tej śruby od przegubu to czy da się wyciągnąć kolumnę wraz z przegubem odkręcając śrubę mocującą przegub od strony maglownicy?

Napisano

Kolumna jest mocowana na dwie śruby.

Da radę wyciągnąć kolumnę z wałkiem, ale połączenie przy maglownicy jest zwykle tym gorszym do rozłączenia.

Napisano
  • Autor

Po raz kolejny dziękuję za wskazówki i proszę o kolejne.

Śruba od strony maglownicy odkręciła się bez problemu, przegub lekko zszedł z wałka. Kolumnę udało mi się wyciągnąć tyle co na zdjęciu. Więcej wyjść nie chce, blokuje rozwalone łożysko i przegub o tą białą "tuleję", "rurę" czy jak to nazwać widoczną na zdjęciu (w głębi, pod zegarami). Nie mam pomysłu jak ją można wyciągnąć. Wygląda jakby była dociśnięta taką czarną blachą, po której lewej stronie jest jakaś śruba. Dojść tam ciężko a i śruba jakaś "dziwna", jakby na początku gwintu miała uchwyt na klucz.

kolumna1.JPG

blokada1.JPG

Napisano

Ach, faktycznie. Normalnie wystarczy tę śrubę poluzować. Wtedy blacha się lekko odegnie, a w niej jest taki pazur, który trzyma tę białą rurę.

Ponieważ jednak wyciągasz z wałkiem, to nie wiem, czy da radę przeciągnąć go przez ten uchwyt. Musisz chyba śrubę odkręcić całkowicie. Wtedy blacha otworzy się na zawiasie i dopiero będziesz mógł wyjąć wszystko.

Napisano
  • Autor

Po kilku ładnych godzinach udało mi się to wyciągnąć (razem z przegubem), wymienić łożysko i zmontować, ale...

Śruba na zacisku przegubu po laniu wd, pepsi i co tam jeszcze było pod ręką w końcu puściła. Faktycznie była na kleju/lakierze. Ze szczęścia nie zaznaczyłem sobie pozycji połączenia drążka z przegubem. Drążek wyszedł bardzo lekko. Przy składaniu wszystkiego z powrotem nie chciał w ogóle wejść w ten zacisk. Próbowałem przekręcać i wkładać co ząbek i nic. Dziwne to o tyle, że po odkręceniu tej nieszczęsnej śruby zszedł bardzo lekko. W końcu trochę zacisk rozszerzyłem i wszedł. Po złożeniu wszystkiego okazało się, że:

- blokada kierownicy działa dopiero po przekręceniu kierownicy dopiero po ok 1/4 obrotu (wcześniej blokowała prawie na wprost)

- nie odbija kierunkowskaz  w prawo po wyprostowaniu kierownicy

Pytania, które nasuwają się już po skręceniu wszystkiego w całość.

Czy ten drążek ma jakieś charakterystyczne kliny, które teoretycznie pasują tylko w jeden sposób w uchwyt przegubu? Nic specjalnego tam nie zauważyłem, ale może źle patrzyłem.

Jak sobie ułatwić życie aby to poprawić bez ponownego wyciągania całej kolumny?

Dorzucam zdjęcia dla potomnych, może kiedyś komuś pomogą.

DSC_0266.JPG

DSC_0282.JPG

DSC_0283.JPG

Napisano

Zobacz na fotkę z Twojego poprzedniego posta. Czy na wejściu wałka do przegubu nie widać grubszego miejsca na wielowypuście? Czy to tylko światło?

Pół obrotu nie powinno zaszkodzić taśmie poduszki, ale lepiej to poprawić, zanim się przyzwyczaisz.

Napisano
Dnia 18.08.2017 o 23:11, Ntp napisał:

Drążek wyszedł bardzo lekko. Przy składaniu wszystkiego z powrotem nie chciał w ogóle wejść w ten zacisk.

...

- blokada kierownicy działa dopiero po przekręceniu kierownicy dopiero po ok 1/4 obrotu (wcześniej blokowała prawie na wprost)

- nie odbija kierunkowskaz  w prawo po wyprostowaniu kierownicy

Czy robiłeś tak:

" ...Wał pośredni wsunąć na wał kierownicy i na wrzeciono przekładni kierowniczej – zwrócić uwagę, aby za pomocą blokady kierownicy zablokować wał kierownicy w pozycji środkowej i aby koła znalazły się w pozycji jazdy na wprost. Górną i dolną śrubę zaciskową zamontować do wału pośredniego – oczyścić gwint i założyć śrubę zaciskową na masę zabezpieczającą – moment dokręcania 22 Nm. Uwaga: Przed osadzeniem śrub zaciskowych należy zwrócić uwagę, aby rowek wału kierowniczego zgadzał się z otworem wału pośredniego... "

A czy teraz samochód jeździ normalnie prosto, gdy kierownica jest ustawiona prosto, bo tego nie napisałeś?

W załączeniu instrukcja z obrazkami, może jeszcze się przyda...?

Pozdr.

Wymontowanie i wmontowanie zespołu rury wału kierownicy (zespół rury wału kierownicy z regulacją ustawienia).pdf

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.