Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opory toczenia

Featured Replies

Napisano

Takie tam spostrzeżenie o oporach toczenia. 

We Frotce miałem automatyczne sprzęgiełka, które szlag trafił. Zostały więc zapięte na sztywno i jeździłem tak przez prawie rok. 

Jakiś czas temu kupiłem manuale AVM. To, że jest nieco ciszej to wiadomo. To, że mniejsze opory toczenia też ale to co się dzieje w baku nieco mnie zaskoczyło ;] 

Tankuje zawsze tuż przed tym jak zapali się rezerwa. Wchodzi 71-72L. Na tej ilości paliwa przejeżdżałem po mieście 510-530km. Po wymianie sprzęgiełek na manuale przejeżdżam... jakieś 200km więcej 8], co najmniej 700km (sprawdzone na kilku przejechanych bakach). 

Za sprzęgiełka zapłaciłem coś koło 600PLN z wymianą. Jeden bak starcza prawie na miesiąc (3-4tyg,, w zależności ile jeżdzę), czyli przez rok wydawałem na paliwo o jakieś 80-100 zeta miesięcznie więcej niż teraz. Gdybym wymienił sprzęgiełka od razu byłbym dziś do przodu o kilka setek :hehe: Pieprzone oszczędzanie ;l

Nie przypuszczałem, że opory toczenia przy zapiętych sprzęgiełkach są aż tak duże... :hmm: 

Edytowane przez tomirek

Napisano

Są. Jeździłem kiedyś przez 2 tygodnie CR-V z wymontowanym wałem. Tylko FWD. Spalanie średnie spadło z 10 na 8l.

A wszyscy wiedzą jak bardzo rozłączony jest zwykle tył w CR-V.

Napisano
10 godzin temu, tomirek napisał:

Takie tam spostrzeżenie o oporach toczenia. 

We Frotce miałem automatyczne sprzęgiełka, które szlag trafił. Zostały więc zapięte na sztywno i jeździłem tak przez prawie rok. 

Jakiś czas temu kupiłem manuale AVM. To, że jest nieco ciszej to wiadomo. To, że mniejsze opory toczenia też ale to co się dzieje w baku nieco mnie zaskoczyło ;] 

Tankuje zawsze tuż przed tym jak zapali się rezerwa. Wchodzi 71-72L. Na tej ilości paliwa przejeżdżałem po mieście 510-530km. Po wymianie sprzęgiełek na manuale przejeżdżam... jakieś 200km więcej 8], co najmniej 700km (sprawdzone na kilku przejechanych bakach). 

Za sprzęgiełka zapłaciłem coś koło 600PLN z wymianą. Jeden bak starcza prawie na miesiąc (3-4tyg,, w zależności ile jeżdzę), czyli przez rok wydawałem na paliwo o jakieś 80-100 zeta miesięcznie więcej niż teraz. Gdybym wymienił sprzęgiełka od razu byłbym dziś do przodu o kilka setek :hehe: Pieprzone oszczędzanie ;l

Nie przypuszczałem, że opory toczenia przy zapiętych sprzęgiełkach są aż tak duże... :hmm: 

U mnie spalanie wzrosło o jakieś pół litra po samej zmianie opon.

Napisano

W Vitarze po założeniu AVM spadło z 11,5 do 10-10,5 L/100km o komforcie nie wspomnę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.