Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płot(ek) na murze

Featured Replies

Napisano

Jest sobie murek, łącznie gdzieś ze 25m, wysokość koło 1.1, na nim będzie jakiś daszek - z dachówki, betonu lub kamienia, obojętnie. Trzeba na nim postawić plotek, drewniany, sztachetowy, tak z 0.5m wysoki, może wyższy - gotowy lub własnej roboty, byleby solidnie i niedrogo. Sąsiadka chce gęsto (np. z przekładką, tj. po jednej stronie rygli i po drugiej z przesunięciem o pół fazy), więc pewnie własną.

Pytanie jest o słupki (i rygle ewentualnie) - drewniane lub metalowe (byleby solidnie i niedrogo [emoji6] ), whatever, czyli jak najlepiej je zamocować, by było (sic!) solidnie i tanio?

Ja swoje pomysły mam, ale może ktoś zaproponuje coś, co wywoła efekt WOW!

P.s. Jeśli ktoś ma sugestie o przęsłach, to też chętnie poczytam.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Ej żadnych sugestii?

Napisano

albo WOW albo tanio.

Kolega ma wysoki murek żelbetowy, przęsła też lane + do tego aluminiowe wypełnienie. Wygląda ciekawie i masywnie.

Napisano
  • Autor

Jaki wow? Wow nie musi być - to pomiędzy mną, a sąsiadką. Ma być w miarę wizualnie, ale bez dziadostwa.

Napisano
  • Autor
Płotki gotowe i słupku kupisz w każdym budowlanym. Słupki możesz przymocować czymś takim:
https://images.obi.pl/product/PL/1229x483/527822_1.jpg
No to jest jedna z opcji (piszę o mocowaniu - o płotkach i słupkach wiem i takie właśnie zakładam), ale jedna z gorszych pod kątem trwałości (rdza mocowania i butwienie drewna).

Napisano
Dnia 18.08.2017 o 21:42, Olleo napisał:

Jest sobie murek, łącznie gdzieś ze 25m, wysokość koło 1.1, na nim będzie jakiś daszek - z dachówki, betonu lub kamienia, obojętnie. Trzeba na nim postawić plotek, drewniany, sztachetowy, tak z 0.5m wysoki, może wyższy - gotowy lub własnej roboty, byleby solidnie i niedrogo. Sąsiadka chce gęsto (np. z przekładką, tj. po jednej stronie rygli i po drugiej z przesunięciem o pół fazy), więc pewnie własną.

Pytanie jest o słupki (i rygle ewentualnie) - drewniane lub metalowe (byleby solidnie i niedrogo emoji6.png ), whatever, czyli jak najlepiej je zamocować, by było (sic!) solidnie i tanio?

Ja swoje pomysły mam, ale może ktoś zaproponuje coś, co wywoła efekt WOW!

Po prostu kołki w mur a do tego słupki na śruby z podkładkami.

Napisano
1 godzinę temu, Olleo napisał:

No to jest jedna z opcji (piszę o mocowaniu - o płotkach i słupkach wiem i takie właśnie zakładam), ale jedna z gorszych pod kątem trwałości (rdza mocowania i butwienie drewna).

Mam tak mocowaną drewnianą ścianę na tarasie, stoi to to już czwarty rok i zero oznak zużycia. A stoi od strony południowej, bez dachu nad tym, etc. Wszystko kupowane w casto, więc pewnie jakaś sosna, czy coś podobnego. Nawet jak wytrzyma sześć lat i padnie, to postawienie całości na nowo i tak może być tańsze niż wymyślanie arsy skompliowanych rozwiązań. 

Inna opcja to przed położeniem daszku na murku nawiercić otwory montażowe do słupków (od spodu) i wkręcić drewniane nóżki. Coś na zasadzie jak przykręcane są nogi w stołach lub krzesłach w wariantach kiedy wkręca się je.

Napisano
  • Autor

Po prostu kołki w mur a do tego słupki na śruby z podkładkami.

Możesz to rozrysować lub doprecyzować słownie?

Napisano
  • Autor

Mam tak mocowaną drewnianą ścianę na tarasie, stoi to to już czwarty rok i zero oznak zużycia. A stoi od strony południowej, bez dachu nad tym, etc. Wszystko kupowane w casto, więc pewnie jakaś sosna, czy coś podobnego. Nawet jak wytrzyma sześć lat i padnie, to postawienie całości na nowo i tak może być tańsze niż wymyślanie arsy skompliowanych rozwiązań. 
Inna opcja to przed położeniem daszku na murku nawiercić otwory montażowe do słupków (od spodu) i wkręcić drewniane nóżki. Coś na zasadzie jak przykręcane są nogi w stołach lub krzesłach w wariantach kiedy wkręca się je.
Cztery lata mija, zanim się obejrzysz. Na murku z drugim sąsiadem mam coś takiego, co stoi już lat kilkanaście i nie ma szans butwieć - słupki przykręcone są do kątowników stalowych, których jedno ramię jest wmurowane pod dachówkami. I to też jedna z opcji. Inna, to mocowania któreś z tych:
https://www.google.pl/search?q=mocowania+słupów&client=ms-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjX2djRle3VAhUCApoKHZa3AkwQ_AUICSgB&biw=360&bih=559

Pytam głównie o Wasze doświadczenie - tak w trwałości, jak i cenie oraz ilości pracy potrzebnej.

Napisano
6 godzin temu, Olleo napisał:

Możesz to rozrysować lub doprecyzować słownie?

Masz pionowy murek i dokręcasz do niego pionowe słupki płotu.

Napisano
  • Autor

Masz pionowy murek i dokręcasz do niego pionowe słupki płotu.

Ale, że do boku?

Napisano
3 godziny temu, Olleo napisał:

Ale, że do boku?

Jak patrzysz wzdłuż, to od boku.

O lie nie wystaje daszek za obrys z tej strony.

A jak wystaje, to trzeba w daszku wyciąć otwory, lub dać listewkę dystansową od muru.

Napisano
  • Autor

Jak patrzysz wzdłuż, to od boku.
O lie nie wystaje daszek za obrys z tej strony.
A jak wystaje, to trzeba w daszku wyciąć otwory, lub dać listewkę dystansową od muru.
Nie no daj spokój :)

Napisano
42 minuty temu, Olleo napisał:

Nie no daj spokój :)

A jaki masz tam daszek? Jak dwuspadowy, to rzeczywiście słabe rozwiązanie, ale jak jednospadowy, to od wyższej strony będzie optycznie ok, oczywiście od strony, na którą jest spadek :)

Napisano
  • Autor

A jaki masz tam daszek? Jak dwuspadowy, to rzeczywiście słabe rozwiązanie, ale jak jednospadowy, to od wyższej strony będzie optycznie ok, oczywiście od strony, na którą jest spadek [emoji4]

No... I właściciel wyższej strony myślisz, że się zgodzi na takie rozwiązanie? :]

Napisano
12 godzin temu, Olleo napisał:

No... I właściciel wyższej strony myślisz, że się zgodzi na takie rozwiązanie? :]

Mam zrobić projekt i wycenę;]  będzie pan zadowolony. 

Napisano
  • Autor
Mam zrobić projekt i wycenę;]  będzie pan zadowolony. 
Ale że co? :)

Napisano
Dnia 24.08.2017 o 06:43, Olleo napisał:

A to murek jest współwłasnością?

Napisano
  • Autor
A to murek jest współwłasnością?

Owszem, w granicy przecież.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.