Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światło w pokoju na przycisk.

Featured Replies

Napisano

Chciałbym w pokoju zrobić światło, które będzie sterowane przyciskami astabilnymi sterującymi stycznikiem/stycznikami. Pozwoli mi to w przyszłości dopiąć ewentualne sterowanie inteligentne.

Czy ktoś coś podobnego robił? Możecie polecić jakieś niedrogie a solidne styczniki? Może być na szynę, może być do puszki - na tym etapie jest mi to obojętne.

Napisano

Ja mam zrobione sterowanie oświetleniem pod szafkami bezprzewodowo z włącznika na ścianie przy pomocy elementów firmy Zamel. Ofertę elementów mają sporą więc coś pewnie wybierzesz, cena raczej nie zabija. Co do trwałości - mam to niecały rok i działa.

Napisano
  • Autor

A jak masz zrealizowane bezprzewodowo? Bo to będzie następny krok :)

Napisano
1 minutę temu, Kysior napisał:

A jak masz zrealizowane bezprzewodowo? Bo to będzie następny krok :)

Mój problem był taki: chcę włączać i wyłączać ledy pod szafkami w kuchni włącznikiem na ścianie zamiast czujki przy samych ledach. Nie pomyślałem na etapie projektu instalacji i nie podprowadziłem sterowania z włącznika, włączanie tego pod szafką było upierdliwe, a prucie ścian nie wchodziło w grę.

Zakupiłem bezprzewodowy nadajnik dopuszkowy i odbiornik z Zamela, wymieniłem włącznik światła z pojedynczego na podwójny i następnie stuningowałem go za pomocą sprężynki aby jedna część była astabilna do sterowania nadajnikiem. Podłączyłem odbiornik do ledów, sparowałem nadajnik z odbiornikiem wg instrukcji, upchałem nadajnik do puszki i tak sobie działa ;] Jedyny minus to fakt że w mojej konfiguracji nie miałem przewodu N w puszce z włącznikiem, więc nadajnik jest w wersji zasilanej z bateryjki. Teoretycznie ma starczyć na ok. 3 lata ale zobaczymy.

Napisano
  • Autor

:ok:

A ja głupi szukam podwójnych włączników astabilnych - dużo roboty z przerobieniem z bistabilnego?

Napisano
Godzinę temu, Kysior napisał:

Czy ktoś coś podobnego robił? Możecie polecić jakieś niedrogie a solidne styczniki? Może być na szynę, może być do puszki - na tym etapie jest mi to obojętne.

Do tego celu są gotowe włączniki tzw. schodowe, montowane do puszki lub na szynę i sterowane łącznikiem dzwonkowym.

W przyszłości zamiast łącznika dzwonkowego możesz dać co zechcesz.

Napisano
1 minutę temu, Kysior napisał:

A ja głupi szukam podwójnych włączników astabilnych - dużo roboty z przerobieniem z bistabilnego?

W niektórych seriach osprzętu takie robią, oczywiście nie w takiej jaką ja mam :hehe: Dodatkowo u mnie było gorzej bo potrzebowałem podwójny z jedną częścią zwykłą a drugą astabilną.

Żeby przerobić potrzebujesz tylko dołożyć sprężynkę, ja w tym celu kupiłem włącznik dzwonkowy tej samej firmy i przełożyłem. Najtrudniej było mi ten włącznik później złożyć, bo trudność rośnie wykładniczo wraz ze wzrostem liczby sprężynek...

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Joki napisał:

Do tego celu są gotowe włączniki tzw. schodowe, montowane do puszki lub na szynę i sterowane łącznikiem dzwonkowym.

W przyszłości zamiast łącznika dzwonkowego możesz dać co zechcesz.

Wiem, ale po pierwsze łącznik dzwonkowy, większość ma znaczek dzwonka (odpada), rzadko są podwójne :). A co do włącznika puszka/szyna - właśnie o takie sprawdzone pytam.

Napisano
3 godziny temu, Kysior napisał:

Chciałbym w pokoju zrobić światło, które będzie sterowane przyciskami astabilnymi sterującymi stycznikiem/stycznikami. Pozwoli mi to w przyszłości dopiąć ewentualne sterowanie inteligentne.

Skoro chcesz przekaźniki, to masz przewód włącznik - szafka - szafka pkt świetlny ?

Jeżeli tak wystarczy dowolny przekaźnik, każdy z producentów wyposażenia szaf ele. ma w swojej ofercie takie. Bezprzewodowo też jest masę rozwiązań, zależy co chcesz osiagnać.

Jeżeli nie masz to musisz kombinować w puszce z przekaźnikiem i tu może być problem miejsca.

Tak, czy siak jak bym kombinował z Arduino, bo jest tanie i ma masę zastosowań. Można połączyć chociażby jak na tym filmiku :

Napisano
4 godziny temu, Kysior napisał:

Wiem, ale po pierwsze łącznik dzwonkowy, większość ma znaczek dzwonka (odpada), rzadko są podwójne :). A co do włącznika puszka/szyna - właśnie o takie sprawdzone pytam.

Dzwonkowy należałoby wziąć w cudzysłów. Niemal w każdej serii są łączniki monostabilne bez żadnych znaczków. Pojedyncze i podwójne. Z resztą chyba nie o łącznik pytałeś a o przekaźnik? Właściwie każdy firmowy jest sprawdzony.

;)

Napisano
5 godzin temu, Kysior napisał:

Zależy od budowy włącznika. Ja mam takie ze zdejmowanymi "klapkami" przycisków, Hager-Polo. Przeróbka polegała na tym, że zdjąłem "klapkę" i między nią a "bebechy" włącznika wsadziłem przyciętą do połowy sprężnkę zwrotną z Isostatu - zostało mi ich nieco z dawnych czasów. I po prostu ta sprężynka odpycha "klapkę" powodując jej monostabilne działanie.

Napisano
14 godzin temu, Lucyfer napisał:

Zależy od budowy włącznika. Ja mam takie ze zdejmowanymi "klapkami" przycisków, Hager-Polo. Przeróbka polegała na tym, że zdjąłem "klapkę" i między nią a "bebechy" włącznika wsadziłem przyciętą do połowy sprężnkę zwrotną z Isostatu - zostało mi ich nieco z dawnych czasów. I po prostu ta sprężynka odpycha "klapkę" powodując jej monostabilne działanie.

W Legrandzie przerabiałem w sposób niemalże fabryczny, bo przełożyłem sprężynkę z dzwonkowego w przewidziane miejsce we włączniku podwójnym (bebechy są w każdym takie same). Dzięki temu nie ma opcji żeby ta sprężynka wypadła nawet jak się zdejmie wierzch przycisku. Ale zasada działania jest dokładnie ta sama - sprężynka odpycha przycisk tak że nie może on pozostać wciśnięty.

Trzeba tylko pilnować żeby sprężynkę założyć z dobrej strony, bo da się zrobić taki włącznik zarówno normalnie rozwarty jak i zwarty.

Napisano
54 minuty temu, PawelW napisał:

Trzeba tylko pilnować żeby sprężynkę założyć z dobrej strony, bo da się zrobić taki włącznik zarówno normalnie rozwarty jak i zwarty.

Oczywiście to samo jest przy "klapce".

55 minut temu, PawelW napisał:

Dzięki temu nie ma opcji żeby ta sprężynka wypadła nawet jak się zdejmie wierzch przycisku

Założyłem te sprężynki we włącznikach forsowanego załączania halopaków sterowanych podczerwienią, bo mi czasem koty, sprzątaczka, a potem mała córka włączała i żarły bez sensu do wieczora energię. Kilkanaście lat temu, a do dziś siedzą, nie miałem problemów z ewentualnym gubieniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.