Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przecieka dach...

Featured Replies

Napisano

Witam,

po ostatnich ulewach znajomy ma problem, mianowicie przecieka dach na domku letniskowym.

Dach spadzisty pokryty papą.

Czym to przy obecnych warunkach poleczyć?

Głownie chodzi aby zabezpieczyć dach przed nadchodzącą zimą, bo na wiosnę będzie cały wymieniany.

Jakich środków użyć aby można było je zaaplikować na wilgotną papę, bo wątpię aby było już na tyle ciepło, aby dach porządnie wysechł.

pomożecie? :phi:

pozdroooo

Napisano
Godzinę temu, _ArtuR_ napisał:

Czym to przy obecnych warunkach poleczyć?

Głownie chodzi aby zabezpieczyć dach przed nadchodzącą zimą, bo na wiosnę będzie cały wymieniany.

Jakich środków użyć aby można było je zaaplikować na wilgotną papę, bo wątpię aby było już na tyle ciepło, aby dach porządnie wysechł.

Gdyby udało się zlokalizować miejsce uszkodzenia, to po ustaniu opadów palnik i jazda - nakleić łatkę. Ale że miejsce, gdzie woda dostaje się do środka, może być zupełnie gdzie indziej, niż uszkodzenie, powoduje, że łatwo i tanio nie będzie...

Skoro dach i tak do wymiany, to:

- można zostawić tak, jak jest :phi:

- łatka

- plandeka.

Na wilgotną papę mało co złapie, Fix All by się nadał, ale to do punktowego zatkania małego uszkodzenia, ale są też środki " do stosowania na suche i wilgotne podłoża".

Tak na szybko:

https://budujmy.eu/product-pol-383-Dysperbit-DN-Dyspersyjna-masa-asfaltowo-kauczukowa-wodna-5-kg-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMI8JHW7bu71gIVk8myCh2weA03EAYYAiABEgJaufD_BwE

Skoro dach będzie wilgotny, to szukałbym czegoś na bazie wody, bo lepik na zimno musi mieć suche podłoże. Nie wiem, jakie będzie zużycie linkowanego preparatu, ale ja np. zdążyłem przed opadami ponaklejać łatki na gorąco i całość przesmarowałem lepikiem. 20kg wystarczyło na ok. 20m.kw. dachu.

Napisano

Jak mały ubytek to silikon dekarski.

Piszą że można na mokre.

Napisano

Jak już wspomniano najważniejsze to zlokalizować miejsce przecieku. 

W 95% przypadków problem tkwi w obróbkach kominów, wywiewek czy attyk, rzadko kiedy 

cieknie połać. 

Po znalezieniu dziury albo palnik+łata z papy termozgrzewalnej lub coś takiego:

https://www.castorama.pl/produkty/budowa/dach-i-rynny/pokrycia-dachowe/izolacja-i-naprawa-dachu/srodki-bitumiczne/uszczelniacz-dachowy-na-mokro-gardner-19-l.html?gclid=EAIaIQobChMI0f_WouK71gIVToGyCh3yVA_FEAYYASABEgIWYPD_BwE&dclid=CMrF7KXiu9YCFUhNGAodtfcBSg

Napisano
4 godziny temu, _ArtuR_ napisał:

pomożecie? :phi:

Na działce stosowałem Abizol G. Na popękaną papę kładłem taśmę z włókna szklanego, a na to Abizol. Robiłem w zeszłym roku i nadal trzyma. :oki:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.