Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupiłem motor

Featured Replies

Napisano

tak więc po kilku jazdach różnymi motocyklami, w tym (a jakże) Harleyem, doszedłem do wniosku że najbardziej mi leży nowy V-Strom 650. No to go kupiłem. Fotki nie mam bo odbiore go za tydzień (jak dobrze pójdzie). Ale moto już zadatkowane a żona obrażona. Pozdrawiam i oby jesień ciepła (i sucha) była!

Napisano
56 minut temu, 1Marek1 napisał:

tak więc po kilku jazdach różnymi motocyklami, w tym (a jakże) Harleyem, doszedłem do wniosku że najbardziej mi leży nowy V-Strom 650. No to go kupiłem. Fotki nie mam bo odbiore go za tydzień (jak dobrze pójdzie). Ale moto już zadatkowane a żona obrażona. Pozdrawiam i oby jesień ciepła (i sucha) była!

A jo sprzedałech.

Bo zacząłem na nim robić gupoty i jednak okazał się szybszy ode mnie.

Przesiadłech sie na rower.

[screenshoot'y - filma jakoś ni mom czasu obrobić i wrzucić]

scap1.jpg

scap2.jpg

Edytowane przez lessero

Napisano
Godzinę temu, 1Marek1 napisał:

Powiedz żonie: albo motor, albo kochanka, może się od obrazi ;]

Napisano

Jak kupiłeś motor, to teraz poszukaj kpl ramy  bez silnika - jak spasuje, to będziesz miał motocykl! :oki::phi:

Napisano

ja jeśli jutro czas pozwoli pójdę się przymierzyć do vstroma, może się przejadę. choć jest brzydki jak noc, to tracer mimo że jest śliczny i bajerancki, jakoś po kilku tys. kilometrów nie do końca mi leży no i jednak taki nadmiar mocy nie jest mi potrzebny (czyt. zbyt głupi i za mało doświadczony jestem). już raz mało nie skończyłem jak lessero. i też mam nagrane :D

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Jak kupiłeś motor, to teraz poszukaj kpl ramy  bez silnika - jak spasuje, to będziesz miał motocykl! :oki::phi:

Bardzo śmieszne! 8-) Ale się poprawię :-):oki:

PS- jaka jest procedura docierania nowego silnika? Ile obrotów, przez jaki dystans?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, ulik87 napisał:

ja jeśli jutro czas pozwoli pójdę się przymierzyć do vstroma, może się przejadę. choć jest brzydki jak noc, to tracer mimo że jest śliczny i bajerancki, jakoś po kilku tys. kilometrów nie do końca mi leży no i jednak taki nadmiar mocy nie jest mi potrzebny (czyt. zbyt głupi i za mało doświadczony jestem). już raz mało nie skończyłem jak lessero. i też mam nagrane :D

Piszesz o nowym V-Stromie 2017? Przecież ten motocykl wygląda już znacznie lepiej. Dodatkowo, od modelu 2017 kontrola trakcji jest w standardzie i jest wyłąnczalna (ma trzy tryby-normalny, czuły i off).

Napisano
13 godzin temu, lessero napisał:

A jo sprzedałech.

[screenshoot'y - filma jakoś ni mom czasu obrobić i wrzucić]

Paciaka wyłapałeś na winklu? :blush:

Napisano
2 minuty temu, Pyrekcb napisał:

Paciaka wyłapałeś na winklu? :blush:

Przesadziłem ze złożeniem.

Puściła przednia opona.

Wydaje mi się, że coś na drodze jej pomogło.

Motór obrócił się na crashpadzie i mam pamiątkę jak daje na kolanie na zakręcie ;]

Generalnie "nic się nie stało", ale jakbym poleciał na zakręcie w drugą stronę, to miałbym nogi w gipsie, albo bu mnie coś rozjechało.

Napisano
14 godzin temu, lessero napisał:

A jo sprzedałech.

zmień sobie na coś pozycją bardziej w pionie, ja na suzuki savage nie miałem ochoty po prostu na jakieś głupoty, tylko na bulgocik na niskich obrotach

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał:

zmień sobie na coś pozycją bardziej w pionie, ja na suzuki savage nie miałem ochoty po prostu na jakieś głupoty, tylko na bulgocik na niskich obrotach

Nie. Na razie "pas" z motocyklami. Pokupowałem cuchów rowerowych na jesień.

"Twardo" beda jeździł.

Rekreacyjnie. Po lasach. Tam cisza i spokój.

Postępy w stopce

Napisano
10 godzin temu, 1Marek1 napisał:

Bardzo śmieszne! 8-) Ale się poprawię :-):oki:

PS- jaka jest procedura docierania nowego silnika? Ile obrotów, przez jaki dystans?

Wszystko będzie w instrukcji obsługi podane, którą dostaniesz w komplecie z moto. :oki:

Napisano
10 godzin temu, 1Marek1 napisał:

Piszesz o nowym V-Stromie 2017? Przecież ten motocykl wygląda już znacznie lepiej. Dodatkowo, od modelu 2017 kontrola trakcji jest w standardzie i jest wyłąnczalna (ma trzy tryby-normalny, czuły i off).

piszę o bele jakim Vstromie, bo wszystkie są paskudne jak noc w moim mniemaniu. jednak i tak pewnie celowałbym w 3-4 latka, bo są stosunkowo tanie i nie szkoda zabrać w jakieś chaszcze czy inne bezdroża (nawet jest deczko ładniejszy rzekłbym). w każdym razie, zabrałem dziś na jazdę próbną ten nowy model i jednak nie. jedyne co mi się naprawdę w nim podoba to niska moc - 70 koni. to jest taka moc, jaką ja bym potrzebował wydaje mi się, ale to za mało, żeby tylko z tego powodu zmieniać moto. do rozważań tak naprawdę skłoniły mnie dwie rzeczy - po ostatnich wojażach Tracer dał mi ból części lędźwiowej pleców /praktycznie rwa kulszowa/, dopiero po dwóch tygodniach jako tako to działa a dwa, tracer jest bardzo zrywny i agresywny, w tym DLu wszystko jest takie gładsze, łagodniejsze, jeśli chodzi o reakcję na manetkę (trakcja to tam raczej nie potrzebna, w tracerze też jeszcze mi się nie włączyła). a tak poza tym to zbyt dużo braków w stosunku do Tracera. brak pełnej regulacji zawieszenia (zerknąłem na podemówkę z 2016 to ona jeszcze miała regulację wstępnego napięcia sprężyn z przodu, ten nowy już tego nie ma, tylko tył), słabsze hamulce (ledwie się klamka ugina i trzeba dość mocno ciśnąć w porównaniu do Yamki), pozycja jakoś niespecjalnie lepsza od mojego, może nawet lekko gorzej bo stopy są jakby bardziej z przodu i podkulone nogi (wkurza, że przy stawaniu tam gdzie naturalnie opuszczam nogi na asfalt, są podnóżki, więc albo muszę cofać stopy, wtedy czuję się dziwnie, ale są płasko na ziemi, albo trzymam nogi jak kowboj przez podnóżki i dotykam palcami ziemi). mimo, że yamaha dała dupy z jakością wykonania, to i tak wydaje się solidniejsza od suzuki. np. wszystkie przełączniki na kierownicy są strasznie plasticzane w DLu, gdzie yamaha mimo, że nie grzeszy, to jednak sprawia lepsze wrażenie. nie jestem też fanem dużej siły hamowania silnikiem, ale to specyfika Vki, ciężko tu cokolwiek winić. aha, pewnie spora zaleta DLa to raportowane, świetne wyniki spalania. to byłoby kuszące, tym bardziej że motocykl u mnie raczej nie stoi. tak chyba 3,5-4,5 litra w DLu jest normalką, podczas gdy tracer 5,5-6 musi opierdzielić choćbym zamulał :D a do tego mój ma malutki zbiornik, tam z 17 litrów chyba, gdzie DL ma 22, jednak różnica w zasięgach ogromna. w każdym razie, nie urzekł mnie suzuki aż tak bardzo, żebym zaraz tutaj miał zmieniać, więc na razie zostaje jak jest :)

ogólnie fajne moto, na pewno będziesz ogromnie zadowolony! :oki:myślę, że to jest świetny motocykl na pierwszą maszynę dla kogoś kto ma trochę oleju w głowie i np. planuje sobie pocisnąć na dalsze wycieczki. 

Napisano
  • Autor

Fajnie się rozpisałeś. Tracerem nie jezdziłem ale MT07 owszem, w tym zdałem egzamin. Jeśli chodzi o przełączniki to jakieś takie drobne, zabawkowe to wdawały mi się włąśnie w MT07 a nie w Gladiusie czy teraz w DL-u. Dodatkowo wyświetlacz w Tracerze jest taki ubogi w porównaniu do Dl-a. W tarcerze nie podeszła mi do końca pozycja na kanapie, obniżona w kierunku baku co powodowało zjeżdżanie na bak i przez to bardziej aktywną pozycję. W Dl-u siedzisz neutralnie i pełny luzik... No i wysokość siodełka- ja mam 175 cm i zarówno w DL-u jak i Tracerze opieram się palcami ale pięty sa w powietrzu i jest to dla mnie dyskomfort. W salonie albo na równym to luz ale w trasie przy koleinach, nierównym poboczu... trzeba patrzeć gdzie stajemy. I dlatego w DL-u opcja z niższą kanapą daje mi te przewagę która daje komfort oparcia całą stopą. Obniżać na kościach nie chciałem, zresztą Tracer już fabrycznie jest nisko i nie ma z czego opuszczać. Ale przyznam że Tracer był najpoważniejszym konkurentem DL-a. Jeśli chodzi o silnik to moje spostrzeżenia sa takie jak twoje- przy nieopatrznym ruszeniu manetką (na przykład prz sięganiu po hamulec), Dl- tylko mruknie a Tracer juz wyrywa do przodu. Taki dzikus. No i ten dzwięk V-ki (po zamianie wydechu w przyszłości). Po jezdzie Dl-em byłem zaskoczony jego zwinnością (w porównaniu do Gladiusa który przy nim jest kłodą). Oczywiście MT07 jest zwinny jak rower i jest poza konkurencją.

PS- warto brać AC bo ceny są szokujące (2 000 zł przy 60% zniżki )? Jakie zabezpieczenie brać (U-lock, itp)? Motocykl bedzie stał w garażu a w pracy na firmowym parkingu tak więc teoretycznie luz.

Napisano
4 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Fajnie się rozpisałeś [...]

PS- warto brać AC bo ceny są szokujące (2 000 zł przy 60% zniżki )? Jakie zabezpieczenie brać (U-lock, itp)? Motocykl bedzie stał w garażu a w pracy na firmowym parkingu tak więc teoretycznie luz.

Zapomniałem dodać. Ja jeżdżę Tracerem MT09, to jest zupełnie inne moto niż tracer 700 (duży komp, LEDowe światła mijania i długie, w zasadzie to wszystko mam na ledach, trakcja z poziomami, 3 mapy reakcji na gaz, amory USD, radialne hamulce, pełna regulacja zawiasu, fabrycznie grzane manety, 3 cylindry) :) też się uczyłem na MT07 golasie i fajne moto ogólnie i też tak samo zrywne jak 900tka (to akurat wada, wkurzało mnie to strasznie jak się uczyłem). Tracera 700 nie rozważałem, bo był zbyt podobny do Fazera, a chciałem właśnie czegoś z bardziej wyprostowaną pozycją pod kątem moich długich dystansów. No i okazało się, że mocno agresywniejsza i bardziej pochylona pozycja na FZ6 była dla moich pleców IDEALNA! wciąż jednak mam nadzieję, że to może jakiś zbieg okoliczności i trochę mnie przewiało, stąd paraliż w lędzwiach. Przjeździłem ostro 4 dni i nic nie bolało, dopiero piątego dnia umyłem sobie motur i jak się podniosłem, tak już ledwie się ruszać dało. Natomiast jeśli wybierałeś między tracerem 700 a DL650, myślę że dokonałeś dobrego wyboru. A gdzieś czytałem, że chyba MT07 ma tak zrobione wykorbienie wału, że technicznie jest to jakby Vka z kątem rozwarcia 0st., ale nie wnikałem i nie wiem czy czegoś nie motam ;p 

co do ubezpieczenia, nie podpowiem bo jestem w UK. ja nie brałem AC tylko OC plus kradzież i płacę 300 funtów z limitem 10k mil. Z zabezpieczeń (trzymam moto na publicznym parkingu) to u mnie jest do disc lock na przód, łańcuch do tylnego koła i latarni i na to pokrowiec i jest si :oki:ale ja mieszkam w spokojnej dzielnicy. jak masz prywatny garaż, to ja bym dla spokoju ducha albo kupił choć disc lock (zawsze wrzucam pod siedzenie i jak zostawiam moto na dłuższą chwilę, to przynajmniej zakładam) ew. wkręcić kotwice w podłogę i sobie przypinać łańcuchem :)

Napisano

Ac warto brać. Ja nie miałem i blacha stłuczka oznaczała skrzywienie ramy i koniec z moto....

Napisano
Dnia 12.10.2017 o 22:39, Pyrekcb napisał:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Motor

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/motor-jako-motocykl;15037.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.