Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piła łańcuchowa - olej dedykowany, czy jakikolwiek?

Featured Replies

Napisano

Powitać.

Jak w temacie: do smarowania łańcucha używacie dedykowanego oleju, czy wystarczy jakikolwiek, byle tłusty?

Troszkę poczytałem o biodegradowalności dedykowanego oleju, o jego cudownych właściwościach przywierania do metalu :phi: i tak się zastanawiam, ile w tym prawdy, a ile marketingu... :hmm:

Napisano

Jak mam, to kupuje do sił, choć ostatnio u teścia 5 metrów drewna poszło na lotosie :)

Napisano

Mi zostało parę litrów oleju 2T i się zastanawiam czy mógłbym go użyć do smarowania piły łańcuchowej.

Napisano

Dedykowany olej ma lepkość wody i jedyną przewagą jaką widzę, nad przepalonym silnikowym jest to, że jest przyjazny środowisku i nie brudzi piły.

Napisano

Obecnie piła u mnie śmiga na Elf 5W40 - po 2k km musiałem spuścić z silnika i wymienić. Szkoda dawać taki świeżak w piec więc służy dzielnie w pilarce.

Napisano

Kupuję Jasol w markecie. Podobno jest biodegradowalny a kosztuje grosze. Nie wlał bym przepalonego oleju z jakimiś syfami. Naprawa pompy w pile trochę kosztuje.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Pieter2 napisał:

Kupuję Jasol w markecie. Podobno jest biodegradowalny a kosztuje grosze. Nie wlał bym przepalonego oleju z jakimiś syfami.

Pisząc "jakikolwiek" miałem jednak na myśli nowy olej, tylko czy dedykowany do piły, a może jakiś silnikowy a może taki shell omala 220 - mam bańkę i leży... :nie_wiem:

Napisano

Lej cokolwiek byle w miarę czyste.

Ja najczęściej kupuje luzem jakiś hydrauliczny lub przekładniowy, bo jest najtańszy, nieco ponad 5 zeta za litr ale może być każdy inny.

Napisano

Przez długi czas miałem dostęp do oleju hydraulicznego i w starej pilarce lałem właśnie ten olej. To był duży błąd szybko wyrabiała się prowadnica kupiłem po kilku latach nową prowadnicę (chyba 5 z kolei) oraz olej do smarowania łańcucha i po problemie. 

Kumpel co tnie zawodowo leje najtańszy do smarowania łańcucha i mowi że poza ekologia nie widzi różnicy.  (kupuje w dużych bańkach ) 

Napisano
22 godziny temu, RABIN napisał:

To był duży błąd szybko wyrabiała się prowadnica kupiłem po kilku latach nową prowadnicę (chyba 5 z kolei) oraz olej do smarowania łańcucha i po problemie. 

To łańcuchów chyba z 50 zużyłeś8]

Napisano

50 nigdy nie kupiłem ale z 20 poszło jak nic   

problemem mogą być też materiały z jakich były wykonane te prowadnice ale to juz inna bajka:(

Napisano
Powitać.

Jak w temacie: do smarowania łańcucha używacie dedykowanego oleju, czy wystarczy jakikolwiek, byle tłusty?
Troszkę poczytałem o biodegradowalności dedykowanego oleju, o jego cudownych właściwościach przywierania do metalu :phi: i tak się zastanawiam, ile w tym prawdy, a ile marketingu... :hmm:
A ile masz metrów do po cięcia, ze szukasz oszczędności? Banka 5l kosztuje ok 40 zl.
W tym Sezonie pocialem ok 20m3 drewna i w bance jeszcze zostało. Po co szukać problemów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.