Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektronicy - prośba o pomoc - kit AVT

Featured Replies

Napisano

Panowie.

Jest sobie kit AVT478

AVT478.pdf

Służy on do niezależnej regulacji dwóch wentylatorów w zależności od temperatury (dwa czujniki). Jest to tak naprawdę układ składający się z dwóch identycznych, niezależnych pojedynczych regulatorów. 

I teraz pytania laika:

1. Czy można taki układ zastosować do sterowania jednym wentylatorem, ale biorącym informacje o temperaturze z dwóch czujników? Tzn. jeden wentylator podłączam równolegle do obu wyjść układu a jego czujniki daję w dwóch różnych miejscach? Według mojej amatorskiej analizy układu - nie powinno być problemu, ale wolę się upewnić.

2. Czy dużo zmian potrzeba, aby układ ten przerobić na zasilanie 24V? W oryginalnym rozwiązaniu zasilany jest wentylator 24V. Mogę oczywiście przerobić zasilanie układu na 12v i wtedy wiatrak również zmienić na 12V, ale to są dodatkowe koszty, jeśli nie są konieczne, to nie lubię pieniędzy wywalać w błoto.

Całość miałaby zmodyfikować układ chłodzenia zasilacza i brać informacje o temperaturze zarówno z tranzystorów jak i z trafa.

Chyba, że da się to zrobić prościej (układ na LM 317 i termistorze - tylko jak podpiąć dwa termistory? To mnie przerasta)

Napisano
8 godzin temu, Kysior napisał:

1. Czy można taki układ zastosować do sterowania jednym wentylatorem, ale biorącym informacje o temperaturze z dwóch czujników? Tzn. jeden wentylator podłączam równolegle do obu wyjść układu a jego czujniki daję w dwóch różnych miejscach? Według mojej amatorskiej analizy układu - nie powinno być problemu, ale wolę się upewnić.

To powinno zadziałać. Dałbym diody prostownicze w szereg na zasilaniu wentylatorów - tak na wszelki wypadek.

2. Czy dużo zmian potrzeba, aby układ ten przerobić na zasilanie 24V? W oryginalnym rozwiązaniu zasilany jest wentylator 24V. Mogę oczywiście przerobić zasilanie układu na 12v i wtedy wiatrak również zmienić na 12V, ale to są dodatkowe koszty, jeśli nie są konieczne, to nie lubię pieniędzy wywalać w błoto.

To powinno działać i na 24V. Półprzewodniki katalogowo mogą być zasilane do 30V. Oczywiście ryzykujesz nieco większą awaryjnością w dłuższym okresie czasu, ale tym bym się nie przejmował. Być może trzeba by dobrać inny podział na wejściu wzmacniacza.

Chyba, że da się to zrobić prościej (układ na LM 317 i termistorze - tylko jak podpiąć dwa termistory? To mnie przerasta)

Mały procek, dwa DS1820, super extra hiper niebieski wyświetlacz i jedziesz ;)

Napisano

Przy zasileniu z 24V zdecydowanie wymieniłbym C2 - nominalnie jest na 25V a tu by się przydał na 35V.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kiziuk napisał:

To powinno zadziałać. Dałbym diody prostownicze w szereg na zasilaniu wentylatorów - tak na wszelki wypadek.

To powinno działać i na 24V. Półprzewodniki katalogowo mogą być zasilane do 30V. Oczywiście ryzykujesz nieco większą awaryjnością w dłuższym okresie czasu, ale tym bym się nie przejmował. Być może trzeba by dobrać inny podział na wejściu wzmacniacza.

Mały procek, dwa DS1820, super extra hiper niebieski wyświetlacz i jedziesz ;)

Diody na wentylatorze dodatkowo obniżą mi napięcie. Chociaż mógłbym jeszcze zastosować jakieś termiki NO, które powiedzmy przy 55 stopniach podadzą mi już pełne napięcie na wentylator.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.