Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Captu 1.2 Tce 120KM - kultura pracy silnika

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanie do posiadaczy Renault Captur z silnikiem 1.2 Tce:

Czy zauważyliście w swoich autach głośniejszą pracę silnika po przejechaniu powiedzmy kilku - klikunastu tys. kilometrów ?

Pozdrawiam!

Edytowane przez marcin44

Napisano

Podłączam się pod temat bo mocno przymierzam się do takiego. Interesuja mnie wszelkie opinie o tym aucie i silniku.

Napisano
Dnia 12.11.2017 o 00:11, marcin44 napisał:

Witam!

Pytanie do posiadaczy Renault Captur z silnikiem 1.2 Tce:

Czy zauważyliście w swoich autach głośniejszą pracę silnika po przejechaniu powiedzmy kilku - klikunastu tys. kilometrów ?

Pozdrawiam!

A sprawdzałeś poziom oleju? Bo te ,1,2 lubią sobie wybić, szczególnie w Nissanach ta przypadłość jest znana. Może masz za niski poziom i silnik przez to jest głośniejszy. 

Napisano

ja mam 0.9 i nic nie zauwazylem (26tys km nalotu) ...

Ktos pytal o auto jako takie wiec moge powiedziec ze silnik za slaby (ten moj 0.9T 90KM na stromych podjazdach z niskich obrotow jest bieda... trzeba utrzymywac turbo w ruchu zeby jechal) wiec pewnie ten 1.2 juz ok (jak kupowalem to 1.2 byl tylko w AT) ale za ta cene to nie ma co narzekac bo jakos sie toczy i jako miejskie auto daje rade. 

jak cos wiecej to pytajcie albo prv. zreszta zakladalem watek opisujacy moje wrazenia ->szukajka

Edytowane przez Oberon

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam pod długiej przerwie!

Powracam do tematu!

Czy słyszeliście może o przypadkach źle działających hydraulicznych napinaczach łańcucha rozrządu w silnikach 1. 2 Tce ?

Pozdrawiam

Napisano

A no bywała i bywa ta przypadłość,ponoć winna jest pompa oleju która to posiada jakiś czujnik a z kolei on podaje za małe ciśnienie oleju w silniku,przez co łańcuch jest niedostatecznie naciągnięty.Bywają jakieś wadliwe pompy-wymiana kpl rozrządu+pompy oleju załatwia sprawę ale czy to nie wróci to :hmm:

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Robert2609 dzięki za odpowiedź!

A tak na marginesie : czy diagnostyka komputerowa pokaże mi konkretną wartość  ciśnienia oleju w silniku czy tylko to, że jest ono w normie np. "OK" ?

Pozdrawiam

Napisano

Podejrzewam że dobry program diagnostyczny powinien podać wartości ciśnienia oleju,ważne w tych silnikach jest max.stan oleju(co niektóre silniczki pragną olej;))jego wymiana w granicach 15kkm a nie zalecane 30kkm i od czasu do czasu w miarę możliwości dać mu przy przyspieszaniu 4-5 tyś obr.Takie porady dostałem od serwisanta w ASO który posiada 1.2Tce. Że tak zapytam chcesz kupić auto z takim silnikiem czy posiadasz i głośna praca cię niepokoi?Objawy łańcucha to charakterystyczne terkotanie w granicach 2-3tyś obr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.