Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Hej

Odkąd miałem zastępcze Clio zauważyłem, że i w Clio i Citroen sprzęgła chodzą lekko (chodzi o wciskanie pedału), natomiast w fiacie trzeba do tego przyłożyć większą siłę. Tak już jest czy można to jakoś poprawić?

Dodatkowo tak teraz wygląda u mnie pedał sprzęgła

22_f.jpg

Czy ta nakładka będzie ok?

http://allegro.pl/nakladka-pedal-sprzegla-fiat-bravo-2007-20014-oryg-i6974674360.html

Napisano
25 minut temu, bielaPL napisał:

Hej

Odkąd miałem zastępcze Clio zauważyłem, że i w Clio i Citroen sprzęgła chodzą lekko (chodzi o wciskanie pedału), natomiast w fiacie trzeba do tego przyłożyć większą siłę. Tak już jest czy można to jakoś poprawić?

Dodatkowo tak teraz wygląda u mnie pedał sprzęgła

Czy ta nakładka będzie ok?

http://allegro.pl/nakladka-pedal-sprzegla-fiat-bravo-2007-20014-oryg-i6974674360.html

Dopiero teraz tak wygląda? U mnie tak wyglądała przy jakichś 20 tys. km. przebiegu. Ale ja bardzo szybko wykańczam te nakładki na sprzęgła we wszystkich autach. Polecam nakładki metalowe, są nie do zajechania. A ta z linka na oko wygląda na odpowiednią.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, maro_t napisał:

Dopiero teraz tak wygląda? U mnie tak wyglądała przy jakichś 20 tys. km. przebiegu. Ale ja bardzo szybko wykańczam te nakładki na sprzęgła we wszystkich autach. Polecam nakładki metalowe, są nie do zajechania. A ta z linka na oko wygląda na odpowiednią.

już wcześniej ale żonka zaczęła się skarżyć że noga jej się trochę uślizguje czasami

Napisano

U mnie nakładka wyglądała trochę lepiej po 100 tyś km, głównie jeżdżonych po mieście.

Napisano
  • Autor

A ten ciężko chodzący pedał? Ktoś coś? Jak mieliście u siebie w porównaniu z innymi autami?

Napisano

U mnie pedał sprzęgła chodził ciężko jak w traktorze. Jak wsiadałem do innych samochodów, to z przyzwyczajenia mocno naciskałem na sprzęgło, a że szło znacznie lżej, to było słychać stuki jak dobijałem pedałem w podłogę :hehe:.

W Tipo na tle Bravo sprzęgło chodzi jak masełko ;]

Napisano

U mnie w P2 FL tak wygląda nakładka po 200kkm;] Też miałem sprzęgło klasy "beton", jak auto kupiłem 3 lata temu przy przebiegu 78kkm sprzęgło ciężko chodziło okropnie. Dużo pomogło przesmarowanie mechanizmu sprzęgła i wymiana plynu hamulcowego w wysprzęgliku. Kompletne sprzęgło zmieniłem w końcu po 191kkm i teraz wiem dlaczego wszyscy narzekali jak jeździli tym autem za kierownicą:hehe: Więc może spróbuj od tych czynności, zresztą wymiana płynu hamulcowego to normalna procedura po każdych 2-3 latach użytkowania auta. Tak wiem większość o tym zapomina.

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 21.11.2017 o 08:23, bielaPL napisał:

A ten ciężko chodzący pedał? Ktoś coś? Jak mieliście u siebie w porównaniu z innymi autami?

mam porównanie między moim a moim :phi:

wymiana pompy, wysprzęglika, wycisku (robiłem wtedy całe sprzęgło) zaczęło działać znacznie lżej,

także, IMO to kwestia zurzycia,

Napisano
Dnia 21.11.2017 o 08:23, bielaPL napisał:

Podobnie mam we Fiacie Stilo w dieslu. Biorąc pod uwagę przebieg i inne objawy (szarpanie przy ruszaniu, lekkie trudności z wrzucaniem biegów) obstawiam kończące się sprzęgło/docisk. Zwlekam z naprawą ponieważ do kompletu dojdzie 2mas, wysprzęglik i uszczelniacz wału. Koszt z robocizną ok. 2500 zł.

Nakładka z linka jest mi znana.  Przerabiam już trzecią ;) W moim przypadku wytrzymują ok. 1 roku. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.