Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytan

Featured Replies

Napisano

Witam i pytam smile.gif

Jako, że to mój pierwszy samochodzik i nie bardzo się na wszystkim znam to pytam.

1. ABS - jak w moim samochodziku sprawdzić czy jest ABS - w ogłoszeniu było, że posiada - ale obawiam się, że to była ściema, lub jest uszkodzony. Jakieś widoczne elementy pod klapą? Jak przyhamowałem dziś ostro na parkingu to pisk opon usłyszałem - a myślę, że nie powinienem? Może jakiś bezpiecznik siadł?

2. Akumulator - mam jakiś taki mały - nie jest nic na nim napisane - ale jest chyba cienki bardzo - 30 min słuchania radia i po nim. Jaki kupić - tak, aby nie uszkodzić alternatora?

3. Radio - mam jakieś badziewie "superTech" AR-930CD - na razie wystarczy, ładnie gra, tylko jest problem w tym, że po wyłączeniu nie zapamiętuje stacji. Czy to może być wina złego podłączenia, czy siadło radio? Oczywiście data znika z MIDA po włączeniu, ale to wiem jak sobie z tym poradzić.

4. Apropo mida - nie pokazuje temperatury zewn. I pokazuje kod 171. Czy możliwe że nie miałem czujnika - a może się tylko odłączył?

5. Mam problem z obrotami wolnymi po rozgrzaniu silnika, ale zauważyłem ostatnio, że wraz z falującymi obrotami mam dyskotekę w aucie - światła wewnątrz przygasają wraz ze spadkiem obrotów. Może to być wina alternatora? Po ponownym uruchomieniu obroty norma. Czujnik temperatury do kompa? Nieraz mam problem z odpaleniem przy ciepłym silniku. Może mi ktoś podać nr katalogowy czujnika temperatury do kompa - bo bym nabył ostatnio ale pan miał trzy i podobno wszystkie były stosowane.

6. Dzwigienka kierunków - ostatnio mi padła - długie się załączyły i kupiłem jakąś podrubę za 50 zł. Ale jest badziewna - nie mogę się do niej przyzwyczaić - czy istnieje możliwość zregenerowania starej?

Zaślepiony EGR, silnik krokowy wyczyszczony, olej, pasek, termostat, filtry powymieniane

Pzdrawiam

Napisano

> 1. ABS - jak w moim samochodziku sprawdzić czy jest ABS - w

> ogłoszeniu było, że posiada - ale obawiam się, że to była

> ściema

Tu mnie rozwaliłeś!!! mlot.gif

Napisano
  • Autor

> Tu mnie rozwaliłeś!!!

No niestety - pojechał ze mną macher aby mi wsio sprawdzić - ale widze że się zna tyle co ja frown.gif

Napisano

1. Zobacz czy przy przegubie na piaście jest coś co przypomina czujnik, odchodzi od niego kabelek.

Po włączeniu zapłonu powinna się zpalać kontrolka ABSu.

2. 45Ah Bosh, lub Warta

3. Może być wina radia, ale również problem z akumulatorem może się do tego przyczyniać.

4. Czujnik jest pod przednim zderzakiem, zdaje się że po lewej stronie.

5. Przygasanie może świadczyć o zwarciu np w nieszczęsnym akumulatorze, lub zawieszaniu się szczotek altka, nie zaszkodzi sprawdzić stan szczotek w alternatorze i zmierzyć napięcia na aku podczas pracy silnika i po jego wyłączeniu.

Nr kat. czujnikia temp. to 13 38 451

Napisano
  • Autor

> 1. Zobacz czy przy przegubie na piaście jest coś co przypomina

> czujnik, odchodzi od niego kabelek.

> Po włączeniu zapłonu powinna się zpalać kontrolka ABSu.

Lampki świecącej brak frown.gif. Znalazłem za to napis ABS na plastiku pod schowkiem – taki wytłoczony, nie widoczny?

A jak np. bezpiecznik od ABS siądzie to lampka się świeci?

Dzięki za konkretną odpowiedź.

Napisano

> Lampki świecącej brak . Znalazłem za to napis ABS na plastiku pod

> schowkiem – taki wytłoczony, nie widoczny?

hehe.gifspineyes.gifhahaha.gif W tym przypadku mowisz o nazwie tworzywa z jakiego jest wykonany schowek czy jakis tam inny plastik pod nim wink.gif

Napisano

>czesc

poszukaj pompy abs pod maska silnika taki czarny prostakat z napisem abs do niego wchodza metalowe przewody hamulcowe i z niego tez wychodza takie same . jezeli chcesz sprawdzic abs czy dziala wjedz jedna strona na piasek lub pobocze luzne i depnik po hamulcach powinienes czuc jak ci cos halasuje i pracuje pedal hamulca( hamulec trzyma i odpuszcza) jezeli tego nie masz a kola na piasku ci zblokowalo i suna tzn ze nie masz lub nie dzila abs. a dobra rada podjedz do kogos kto sie zna i powie ci czy masz abs nawet do pierwszego komisu oni wiedza jak wyglada pompa abs

Napisano

> poszukaj pompy abs pod maska silnika taki czarny prostakat z napisem

> abs do niego wchodza metalowe przewody hamulcowe i z niego tez

> wychodza takie same

A konkretnie szukaj tego co oznaczone strzałką:

276866095-abs.jpg

post-36940-14352470440106_thumb.jpg

Napisano

Ad.3 Też to przerabiałem. W kostce ISO opla kabelki zasilające (Po kluczyku i stałe napięcie) są inaczej podłączone niż to jest opisane w standardowej kostce. Trzeba je zamienić miejscami i będzie grało (znaczy zapamiętywało).

Napisano

> 1. ABS -

No tak, koledzy wyjaśnili dość szczegółowo.

> 2. Akumulator

> Jaki kupić - tak, aby nie uszkodzić alternatora?

Każdy, byle 12 V o odpowiedniej pojemności - czym więcej Ah tym lepiej, ale i drożej, no i nie każdy się zmieści do podstawki.

> 3. Radio - jest problem w tym, że po

> wyłączeniu nie zapamiętuje stacji.

Zasilanie radia należy podłączyć pod kabel, który nie traci napięcia po wyłączeniu stacyjki. Aktalnie jest podłączone pod kablem, który ma odłączony prąd po wyłączeniu stacyjki.

> Oczywiście data znika z MIDA po

> włączeniu, ale to wiem jak sobie z tym poradzić.

No i dobrze, że wiesz smile.gif

Napisano
  • Autor

ad1. ABS'u niestwierdzono angryfire.gif

ad3. Wymontowałem radio i się za głowę złapałem :[. Nie ma kostki iso - tylko kilka kostek elektrycznych - do tego kabelki poprzecierane. Zostawiłem - kupię kostkę i zamontuję tak jak powinno być. Tylko czy - wymienić całe kable (nie wiem skąd one biegną), czy podłączać się do tych co są - polutować i zaizolować?

ad5. Sprawdziłem napięcia - 12,5, a przy włączonym 14.5, szczotek alternatora nie sprawdzałem - trzeba go wykręcać?

Napisano

> ad5. Sprawdziłem napięcia - 12,5, a przy włączonym 14.5, szczotek

> alternatora nie sprawdzałem - trzeba go wykręcać?

Musisz go wyjąć z auta i rozkręcić, żeby zajrzeć do środka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.