Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od czego zacząć sprawdzać i szukać...

Featured Replies

Napisano

... wade która powoduję zapalanie sie lampki wtrysku?? Podczas jazdy czasem sie włącza, wyłącza. Po ponownym zapaleniu zapłonu usterka niknie czasem zaraz wraca confused.gif silnik dobrze pali i jeździ. Jak sie zapala to jadę już na zapalonej, ale nie wiem czy przez to sobię czegoś nie zepsuję? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> hmmm, może spróbuj zresetowac komp na poczatek...

już robiłem tuzin razy chyba. Nic nie daje no.gif

Napisano

> ... wade która powoduję zapalanie sie lampki wtrysku??

Ja bym zaczal od zaopatrzenia sie w ContactSpray, a nastepnie rozpiecia, popsikania, oczyszczenia i ponownego zlozenia pokolei wszystkich zlaczek na przewodach prowadzacych do poszczegolnych czujnikow... Tzn. czujnika temp. wody na kolektorze dolotowym, czujnika polozenia przepustnicy i zaraz obok czujnika temp. zasysanego powietrza (w tej samej zlaczce jest sterowanie wtryskiwaczem) - obie te zlaczki w module wtrysku pod obudowa filtra powietrza, nastepnie zlaczka sondy lambda i zlaczka czunika GMP zaraz obok siebie na w gornej czesci plastikowej oslony rozrzadu... Z psikaniem tym sprayem po glownym zlaczu komputera bylbym raczej ostrozny, chociaz po dobrym odparowaniu nic zlego nie powinno sie stac... A zmierzam do tego, ze byc moze ktores z polaczen przy kostkach na czujnikach i przewodach zasniedzialo lub poluzowalo sie i komp nie dostaje z niego sygnalu i dlatego zapala sie kontrolka na desce... Aby byc pewnym na 100% z ktorego obwodu pochodzi blad trzeba niestety udac sie na stacje i podlaczyc auto do egzaminera... W zeszlym roku za egzaminer w Bosch Service placilem 60 zeta, w ASO chcieli 80 zeta...

EDIT

Teraz spojrzalem w podpis i widze, ze masz kapuste w aucie... Wiec moze to wina instalacji kapuscianej, a nie wtryskowej... Byc moze cos z emulatorem lambdy...

Napisano
  • Autor

> Ja bym zaczal od zaopatrzenia sie w ContactSpray,

co to za środek? tak się nazywa? domyślam się że czyści i konsewrwuje cos na zasadzie wd40. gdzie taki dostane u nas?

a nastepnie

> rozpiecia, popsikania, oczyszczenia i ponownego zlozenia pokolei

> wszystkich zlaczek na przewodach prowadzacych do poszczegolnych

> czujnikow... Tzn. czujnika temp. wody na kolektorze dolotowym,

> czujnika polozenia przepustnicy i zaraz obok czujnika temp.

> zasysanego powietrza (w tej samej zlaczce jest sterowanie

> wtryskiwaczem) - obie te zlaczki w module wtrysku pod obudowa

> filtra powietrza, nastepnie zlaczka sondy lambda i zlaczka

> czunika GMP zaraz obok siebie na w gornej czesci plastikowej

> oslony rozrzadu...

Z psikaniem tym sprayem po glownym zlaczu

> komputera bylbym raczej ostrozny, chociaz po dobrym odparowaniu

> nic zlego nie powinno sie stac...

z kompem to nie miałem jeszcze do czynienia, nie wiem jak sie go tam zapina odpina itd. niewiem.gif

A zmierzam do tego, ze byc

> moze ktores z polaczen przy kostkach na czujnikach i przewodach

> zasniedzialo lub poluzowalo sie i komp nie dostaje z niego

> sygnalu i dlatego zapala sie kontrolka na desce... Aby byc

> pewnym na 100% z ktorego obwodu pochodzi blad trzeba niestety

> udac sie na stacje i podlaczyc auto do egzaminera... W zeszlym

> roku za egzaminer w Bosch Service placilem 60 zeta, w ASO

> chcieli 80 zeta...

Aso na Rokicie to ostatnie miejsce gdzie pojadę. A gdzie jest ten Bosh Service?

> EDIT

> Teraz spojrzalem w podpis i widze, ze masz kapuste w aucie... Wiec

> moze to wina instalacji kapuscianej, a nie wtryskowej... Byc

> moze cos z emulatorem lambdy...

być może ale Sonde dopiero co wymieniałem na nową a emulator to nie wiem co to jest hmm.gif

Napisano

> co to za środek? tak się nazywa? domyślam się że czyści i konsewrwuje

> cos na zasadzie wd40. gdzie taki dostane u nas?

To jest taki srodek do zlacz elektrycznych - konserwuje, poprawia styk i przewodnosc... U nas to powinienes dostac w sklepie elektronicznym "Scalak" na skrzyzowaniu Wolnosci i deGaulle'a... ok.gif

> Z psikaniem tym sprayem po glownym zlaczu

> z kompem to nie miałem jeszcze do czynienia, nie wiem jak sie go tam zapina odpina itd.

Powiem szczerze, ze ja tez tej glownej zlaczki jeszcze nie wypinalem... zlosnik.gif

> Aso na Rokicie to ostatnie miejsce gdzie pojadę. A gdzie jest ten Bosh Service?

W ASO na Rokicei bylem dwa razy... umyc silnik i komore silnikowa... zlosnik.gif To robia bardzo ladnie i nawet nie drogo... hehe.gif Ja bylem w BoschService w Knurowie na ul. Sienkiewicza 30 tel. 32-2351528... Mozesz zadzwonic i zapytac o koszt egzaminera i o terminy... Maja tam spory ruch, a i ceny mogly sie zmienic od zeszlego roku... skromny.gif

> być może ale Sonde dopiero co wymieniałem na nową a emulator to nie wiem co to jest

Nie wiem jaka masz instalke gazowa, ale w sklad instalacji wchodzi tzw. emulator sondy lambda... Ma on na celu podanie sygnalu do kompa wtrysku benzyny zblizonego do sygnalu z samej sondy, ktora przy pracy na gazie jest odcieta... Robi sie to po to, zeby komp wtrysku nie lapal bledow z sondy... Ale co do instalacji gazowej, to musisz pytac kogos innego, bo ja nigdy nie wnikalem w szczegoly (nie mam gazu i nie zaloze)...

Napisano

Kilka osób z kącika punto ze śląska ma euroscana do diagnostyki silnika i zrobią to taniej i lepiej niż autoryzowane serwisy Fiata lub Boscha.

Pozdrówka 20.GIF

Napisano

> już robiłem tuzin razy chyba. Nic nie daje

Z tego co pisal nasz kacikowy fachowiec od elektroniki ElKris, to tegu typu kompa, ktory my mamy w swoich modelach nie mozna zresetowac przez zdjecie napiecia (klemy), tylko poprzez egzaminer... hmm.gif

Napisano

> Z tego co pisal nasz kacikowy fachowiec od elektroniki ElKris, to

> tegu typu kompa, ktory my mamy w swoich modelach nie mozna

> zresetowac przez zdjecie napiecia (klemy), tylko poprzez

> egzaminer...

Euroscan też da radę.

Napisano

> Euroscan też da radę.

Nie mowie, ze nie... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a wiesz jeszcze może coś więcej o emulatorze sondy od gazu? Bo dochodzi mi taki problem jeszcze że czasem przerywa jak jade na kapuście, ale tak na moment przerwie raz na jakiś czas.

Muszę raz skusić się na "szaleństwo" i pojeździć na PB i zobaczę czy też będą klocki z wtryskiem.

Ten emulator to siedzi w tym mini kompie od gazu czy w reduktorze, i czy to jest jakaś część wymienna czy poprostu nowa instalacja się szykuje jakby co?

Napisano

> a wiesz jeszcze może coś więcej o emulatorze sondy od gazu? Bo

> dochodzi mi taki problem jeszcze że czasem przerywa jak jade na

> kapuście, ale tak na moment przerwie raz na jakiś czas.

> Muszę raz skusić się na "szaleństwo" i pojeździć na PB i zobaczę czy

> też będą klocki z wtryskiem.

> Ten emulator to siedzi w tym mini kompie od gazu czy w reduktorze, i

> czy to jest jakaś część wymienna czy poprostu nowa instalacja

> się szykuje jakby co?

Emulator, to urzadzenie elektroniczne, wiec zapewne siedzi w kompie gazu... Nie chce cie wprowadzic w blad - bo jak wczesniej napisalem - nie znam sie na instalkach gazowych, wiec nic wiecej nie podpowiem... Poczekaj na opinie kogos z zagazowanych, albo poczytaj na kaciku gazowym...

Napisano

Emulator sondy to nic innego jak sygnał z kompa gazu wysyłany do kompa benzynowego za miast prawdziwego sygnału Lambdy podczas pracy silnika na gazie. W przypadku pracy silnika na benzynie sonda Lambda pracuje normalnie a komp gazu nie ingeruje w sygnał Lambdy wink.gif

kapisi ?

ps u mnie na Helence jest Puntomaniak z Eroscanem, pisałem z nim na ST, mógłby ci kompa benzynowego sprawdzić waytogo.gif

poza tym mysle że problem siedzi w kompie gazowym, ja jak miałem problem z gazem to jechałem na regulacje...choć w jednym przypadku winne były swiece i układ zapłonowy ale to inna historia spineyes.gif

Napisano

Tak jak pisał Skrot - tego kompa nie skasujesz zdjęciem klemy.

Prawdopodobnie Check Engine zapala Ci się tylko w czasie jazdy na gazie. Zazwyczaj jest to spowodowane albo złą pracą emulatora, albo brakiem go wogóle, albo jescze lepiej - jak ktoś, kto zakładał gaz nie lutował przewodów z sondy, tylko je skręcił i zaizolował.

Co do zepsucia, to nic się nie zepsuje.

Napisano
  • Autor

> albo jescze lepiej - jak ktoś, kto

> zakładał gaz nie lutował przewodów z sondy, tylko je skręcił i

> zaizolował.

mniej więcej gdzie idą te przewody? to sobie sprawdzę je najwyżej. wink.gif

Napisano

> mniej więcej gdzie idą te przewody? to sobie sprawdzę je najwyżej.

Od sondy Lambda.

Napisano

> Tak jak pisał Skrot - tego kompa nie skasujesz zdjęciem klemy.

W zwiazku z licznymi i cyklicznie powtarzajacymi sie pytaniami o "resetowanie kompa" mozna powiedziec: uzytkownicy Fiatow Uno z komputerem MonoMotronic (silnik 1.0 roczniki od 1999 wzwyz) dajcie sobie spokoj ze sciaganiem klem na noc, odpalaniem rano i czekaniem, az sie ze 3 razy wiatrak wlaczy... zlosnik.gif Poprostu szkoda czasu i benzyny... skromny.gif Ponizej fotka kompa, o ktorym tutaj mowa... ok.gif

276868572-komp.jpg

post-16063-14352470479252_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.