Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[C8] Jak wymienić żarówkę postojową...?

Featured Replies

Napisano

Czy raczej - jak wyciągnąć reflektor? Bo to chyba nie da się inaczej? Czyli ostatecznie - jak zdjąć zderzak? Trzeba zrzucać koło i wyciągać nadkole?

Rzecz dotyczy prawej strony.

Napisano

Przesuwasz lampę w bok i zdejmujesz ją, z jednej strony siedzi na sprężynce i tą stronę ściskasz, drugą odchylasz i zdejmujesz lampę

Wysłane z mojego Tapatalka

Napisano
  • Autor
15 minut temu, chris_666 napisał:

Przesuwasz lampę w bok i zdejmujesz ją, z jednej strony siedzi na sprężynce i tą stronę ściskasz, drugą odchylasz i zdejmujesz lampę

Wysłane z mojego Tapatalka

Ale że jak? Na pewno piszemy o tym samym?

Wg internetów do odkręcenia reflektora konieczne jest poluzowanie zderzaka - pod nim jest śruba. Nie wiem tylko, czy do odkręcenia zderzaka trzeba zrzucić koło i nadkole.

Odkopałem też stary wątek na temat tych żarówek - teoretycznie ma się dać bez wyciągania reflektora - no nic - jeszcze jutro powalczę. Dziś się poddałem - nie chciałem nic urwać.

Napisano

Nic nie wyciągaj. Da się. Ręce mam niemałe ale dałem radę. Łapska podrapane po takiej wymianie, no taki dostęp że dłoń musiałaby mieć jeszcze dodatkowe stawy do zginania :)Maska w górę i działaj. Lampa ma taką dziwna fakturę że w zasadzie nie wiadomo gdzie dokładnie ta żarówka jest, włączenie pozycyjnych pomaga w zlokalizowaniu oprawki.  Uważaj żeby stara żarówka nie wpadła do wnętrza przy wymianie. Najlepiej w ciepłym pomieszczeniu to robić jak ręce w miarę sprawne są.

Ja to wymieniałem latem i jak widziałem jaki problem jest to od razu obie wymieniłem, żeby potem nie przeklinać.  

Edytowane przez slawek2000

Napisano
Ale że jak? Na pewno piszemy o tym samym?
Wg internetów do odkręcenia reflektora konieczne jest poluzowanie zderzaka - pod nim jest śruba. Nie wiem tylko, czy do odkręcenia zderzaka trzeba zrzucić koło i nadkole.

Odkopałem też stary wątek na temat tych żarówek - teoretycznie ma się dać bez wyciągania reflektora - no nic - jeszcze jutro powalczę. Dziś się poddałem - nie chciałem nic urwać.
Nie trzeba wyjmowane lampy, broń boze niczego nie przesuwaj na siłę bo polamiesz mocowania reflektora. Na dole reflektora pod zderzakiem jest wkręt i nie dasz rady ruszyć lampy bez zdjęcia zderzaka.

Żarówkę pozycyjnego dasz radę namierzyć po kablach, jest o wiele płycej niż wygląda, jak patrzysz od przodu to odblysnik mocno oszukuje. Oprawka żarówki siedzi na wcisk. Może pomóc uwolnienie i przesunięcie wlewu płynu do spryskiwaczy - będzie więcej miejsca.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Napisano
15 godzin temu, s_krzychu napisał:

Czy raczej - jak wyciągnąć reflektor? Bo to chyba nie da się inaczej? Czyli ostatecznie - jak zdjąć zderzak? Trzeba zrzucać koło i wyciągać nadkole?

Rzecz dotyczy prawej strony.

Krzychu, da się, nigdy nie wyjmowalem reflektora do wymiany pozycji, a eksperymentowałem trochę z różnymi LEDami :)

Napisano
13 godzin temu, slawek2000 napisał:

Nic nie wyciągaj. Da się. Ręce mam niemałe ale dałem radę. Łapska podrapane po takiej wymianie, no taki dostęp że dłoń musiałaby mieć jeszcze dodatkowe stawy do zginania :)Maska w górę i działaj. Lampa ma taką dziwna fakturę że w zasadzie nie wiadomo gdzie dokładnie ta żarówka jest, włączenie pozycyjnych pomaga w zlokalizowaniu oprawki.  Uważaj żeby stara żarówka nie wpadła do wnętrza przy wymianie. Najlepiej w ciepłym pomieszczeniu to robić jak ręce w miarę sprawne są.

Ja to wymieniałem latem i jak widziałem jaki problem jest to od razu obie wymieniłem, żeby potem nie przeklinać.  

W jednym reflektorze, chyba prawym już ma że dwie :) które się mnie omsknęły....

Napisano
17 godzin temu, s_krzychu napisał:

Na pewno piszemy o tym samym?

moja pomyłka :swinka:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Potwierdzam - da się wymienić bez zdejmowania reflektora. Ale robisz to w zasadzie po omacku, bo miejsca tam jest tyle, że jak wsadzisz łapy to i tak nic nie zobaczysz.

Pomoc może włączenie postojowych, szczególnie, jak będziesz trafiał z nową żarówką w reflektor.

Wymiana ksenonu na podobnej zasadzie - dostęp słaby, ale możliwy, widoczność żadna.

Napisano
11 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Potwierdzam - da się wymienić bez zdejmowania reflektora. Ale robisz to w zasadzie po omacku, bo miejsca tam jest tyle, że jak wsadzisz łapy to i tak nic nie zobaczysz.

Pomoc może włączenie postojowych, szczególnie, jak będziesz trafiał z nową żarówką w reflektor.

Wymiana ksenonu na podobnej zasadzie - dostęp słaby, ale możliwy, widoczność żadna.

Wszystko to pryszcz. Polecam wymianę żarówki przedniego przeciwmgielnego :klnie:

Napisano
20 godzin temu, Igorek napisał:

Wszystko to pryszcz. Polecam wymianę żarówki przedniego przeciwmgielnego :klnie:

W C8 ? nie żartuj :)

Napisano
21 minut temu, jedrocha napisał:

W C8 ? nie żartuj :)

Twierdzisz, że łatwiej wymienić w C8 żarówkę przedniego przeciwmgielnego niż postojowego lub palnik ksenona?

Napisano
15 minut temu, Igorek napisał:

Twierdzisz, że łatwiej wymienić w C8 żarówkę przedniego przeciwmgielnego niż postojowego lub palnik ksenona?

Oczywiście :) postojówka jest The Best :)

Napisano
7 minut temu, jedrocha napisał:

Oczywiście :) postojówka jest The Best :)

Niech Ci będzie :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.