Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzanie układu chłodzenia 1.2 16v

Featured Replies

Napisano

Cześć, jestem świeżo po wymianie termostatu i tu moje pytanie- jak należy prawidłowo odpowietrzyć układ chłodzenia w Stilo?

Napisano

Masz 2 odpowietrzniki, jeden na chłodnicy, taki plastikowy motylek na rogu chłodnicy (poprawnie odpowietrzy się dopiero po otwarciu termostatu czyli po osiągnięciu 90^C.

Drugi na przewodzie idącym do nagrzewnicy, gdzieś na silnikiem, taki plastik na przewodzie gumowym z pokrętłem na śrubokręt.

Do tego po odpowietrzeniu potrzymaj go paręnaście sekund na wyższych obrotach (2-2,5tys) i znów odpowietrzamy.

Po przejechaniu paru kursów dom-praca operacje trzeba powtórzyć (przynajmniej u mnie).

Napisano
Dnia 18.01.2018 o 23:49, oskar 16v napisał:

Cześć, jestem świeżo po wymianie termostatu i tu moje pytanie- jak należy prawidłowo odpowietrzyć układ chłodzenia w Stilo?

Sam się odpowietrzy - przerabiałem to w wersji 1,4. Jak zalewałem płynem to korek na chłodnicy (o którym pisze Kolega wyżej) miałem odkręcony, po jawieniu się płynu zakręciłem go i lałem dalej. Następnie na jałowym biegu zaczekałem do momentu otwarcia termostatu. Jak silnik ostygł uzupełniłem płyn i po wszystkim.

Napisano

Silnik 1,4 to trochę inna konstrukcja. 1.2 są trochę bardziej upierdliwe i same niechętnie się odpowietrzają ;)

Napisano
  • Autor
Dnia 20.01.2018 o 16:54, Wafer napisał:

Masz 2 odpowietrzniki, jeden na chłodnicy, taki plastikowy motylek na rogu chłodnicy (poprawnie odpowietrzy się dopiero po otwarciu termostatu czyli po osiągnięciu 90^C.

Wlasnie na chlodnicy nic nie widać :(

Napisano
  • Autor

Możliwe zebym miał inna chłodnicę?

Napisano

Inna czy nie inna odpowietrznik musisz miec. Jezeli w twojej okolicy jest warsztat co ci napelni uklad chlodzenia prozniowo w cenie w miare ok. To bym podjechal i zalal chlodziwo. 

Napisano
  • Autor

Macalem wszystko i nie znalazłem żadnego 😵

Napisano
Dnia 26.01.2018 o 23:28, oskar 16v napisał:

Macalem wszystko i nie znalazłem żadnego 😵

Odpowietrzyłeś w końcu Stilona ?

Czy sam to zrobił ?

Napisano

Jak zmieniałem czy spuszczałem płyn to przy zalewaniu ugniatałem

wąż następnie jeździłem.

Jak ubyło to dolałem i układ sam się odpowietrzył.

Napisano
  • Autor

Wymienilem termostat, pojezdzilrm juz dobre kilkaset km, ugniatalem węże, dolewalwm płynu, upuszczalem przy nagrzewnicy i DALEJ MAM SPADKI WSKAZOWKI TEMPERATURY :(

Wykancza mnie już ten samochód :/

Napisano

Termostat oryginał fiat czy inna firma.

Przerabiałem to kiedyś bardzo dawno temu w punto 1 .

Wymieniłem ze 3 termostaty różnych w ciągu roku  i dopiero jak dałem ori nastąpił spokój.

Może czujnik temperatury  dogorywa i dla tego są wahania, brat miał podobnie we fordzie.

Napisano
  • Autor

Zamówię jutro czujnik i będę walczył dalej. Kupiłem Magneti Marelli i Behra- na obu to samo

Napisano
  • Autor

Komputer 80 pokazuje cały czas, nawet przy wskazówce w pionie

Napisano

1.2  16v ( nie w stilo ) ma  2 miejsca odpowietrzenia.   Zobacz czy nie masz na wezu zaworka.  Wkladasz reke miedzy silnik a akumulator i nad skrzynią biegow przy scianie grodziowej. No i oczywiscie przy chlodnicy tez powinno cos byc. Chociaz sa fiaty (bravo II) gdzie uklad samoczynnie sie odpowietrza i nie ma nigdzie zaworkow .

20150321_144659.jpg

20150321_144650.jpg

Edytowane przez some1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.