Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa lalki?

Featured Replies

Napisano

Hej. 

Macie jakieś sprawdzone metody na naprawę wyrwanych rączek lalek Barbie? Głowy i nogi mam opanowane, natomiast z rękami sobie nie radzę. 

Oryginalnie w korpusie wewnątrz był otwór, w który wchodził ten rower w zakończeniu ręki. Niestety, jego połowa jest wyłamana. Nie bardzo da się rozkleić lalkę na pół - plastik pęka. 

Nie chce kupować nowej, bo po pierwsze to ulubiona lalka Zosi, po drugie wierzy, że tatuś naprawi ;) a dla córeczki mogę siedzieć i kilka nocy :)

IMG_20180124_202754.jpg

IMG_20180124_202812.jpg

Napisano

Kup jej klocki Lego i niech się weźmie za zabawki z potencjałem, a nie różowe głupoty ;]

Napisano
Godzinę temu, Kysior napisał:

Hej. 

Macie jakieś sprawdzone metody na naprawę wyrwanych rączek lalek Barbie? Głowy i nogi mam opanowane, natomiast z rękami sobie nie radzę. 

Oryginalnie w korpusie wewnątrz był otwór, w który wchodził ten rower w zakończeniu ręki. Niestety, jego połowa jest wyłamana. Nie bardzo da się rozkleić lalkę na pół - plastik pęka. 

Nie chce kupować nowej, bo po pierwsze to ulubiona lalka Zosi, po drugie wierzy, że tatuś naprawi ;) a dla córeczki mogę siedzieć i kilka nocy :)

IMG_20180124_202754.jpg

IMG_20180124_202812.jpg

myślałeś o dmuchanej? zawsze w takiej możesz dziure załatać łatką

Napisano

Proponuję natrzeć uchwyt ręki woskiem, albo olejem silikonowym. To samo z pozostałością mocowania w lalce.

Upchnąć trochę papieru we wnętrzu lalki. Pozostałą przestrzeń (blisko otworu) wypełnić klejem montażowym. Włożyć rękę w klej, tak żeby zaczepiła się o pozostałość mocowania. Poczekać aż klej zwiąże. Przy odrobinie szczęścia, ręka pozostanie ruchoma.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Naprawa zakończona.  Jakby ktoś kiedyś chciał skorzystać, to opiszę.

Jako posiadacz drukarki 3d postanowiłem zaprząc nowoczesne technologie do naprawy klasycznej zabawki. Zaprojektowałem i wydrukowałem coś takiego, jak na zdjęciu. Dwa elementy na jedną rękę, dwa na drugą, którą musiałem wyłamać, bo trzymała się całkiem mocno. po nałożeniu dwóch elementów na rękę lalki sklejałem je w całość. Potem wsunąłem w otwory po rękach, docinając wcześniej na odpowiednią długość. Jest to tak zaprojektowane, że element lewej ręki wchodzi do środka elementu prawej ręki (lub na odwrót). Jeszcze trochę kleju z glutownicy, żeby unieruchomić wydrukowane elementy w środku, bo bez tego kręcąc jedną ręką, druga też się kręciła. I lalka jak nowa. Zobaczymy, ile przy mojej córce wytrzyma :)

Fotek wydrukowanych elementów, ani postępów prac nie mam - jak już miałem to w ręce, to jak najszybciej chciałem złożyć.

To ukochana lalka córki, banan na jej twarzy bezcenny, tatuś ma dodatkowy plusik u córki :D

Clipboard01.jpg

Napisano
  • Autor
6 minut temu, szpyrek napisał:

Brawo Ty!

Ty się nie śmiej, dumny jestem jak paw :)to była najtrudniejsza naprawa lalki w moim życiu :D 

Urwane głowy i nogi jakoś opanowałem (a było tego sporo), z rękami zawsze miałem problem. A tu ulubiona lalka Zosi, musiało być dobrze ;) 

Napisano

Nie żartuje sobie z Ciebie. Patent z wydrukowanie 3d takich dinksów naprawdę trafiony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.