Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Letni grzejnik

Featured Replies

Napisano

Cześć

W domu u dziadka są problemy z dwoma grzejnikami. Górna połówka grzejnika jest letnia, dolna natomiast zimna. Rurka doprowadzająca jest gorąca, powrotna letnia czy też zimna. Czy dobrze myślę, że ograniczony jest przepływ wody na przyłączu lub regulatorze?

1. Czy na podstawie zdjęcia można określić czy na przyłączu jest ograniczenie (gdzieś wyczytałem, że ustawienie pionowe nacięcia wskazuje, że jest pełen przepływ)? W razie czego jak to można regulować? Zewnętrzna nakładka (?) porusza się delikatnie w każdą stronę.

IMG_20180225_175226.jpg.f83e30e42514b9745ad6dd3314dc989d.jpg

2. Czy zawór z poniższego zdjęcia umożliwia wstępne ograniczenie przepływu (akurat ten grzejnik cały jest letni z tego co pamiętam)? Należy odciągnąć stalowy pierścień i go przekręcić (palcami nie byłem w stanie obrócić)?

grzejnik.jpg

3. Jak ściągnąć głowicę by dostać się do pierścienia z drugiego zdjęcia (jeśli faktycznie jest to zasadne)? Czy wystarczy odkręcić tę dużą śrubę? Zdjęcie przykładowe, wizualnie głowica mniej więcej taka jak poniżej. Czy w trakcie odkręcania nic nie zacznie cieknąć? ;)

glowica.jpg.f6ed1c488d4db898c9581b4768ec3ea4.jpg

Jutro chciałbym podjechać do dziadka i mu pomóc, tylko do końca nie wiem czy dobrze myślę ;).

Edytowane przez GoldFinger
Uszczegółowienie pytań ;)

Napisano

odpowietrzyc trzeba. odkrecasz zawor odpowietrzania az zacznie leciec woda i zakrecasz. Zawory doprowadzajace (te na dole) nie maja tu nic do rzeczy. Zawór elektrostatyczny z glowica raczej tez nie.

Napisano
36 minut temu, GoldFinger napisał:

Należy odciągnąć stalowy pierścień i go przekręcić (palcami nie byłem w stanie obrócić)?

Tak, odciągając i obracając regulujemy wstępną nastawę. W starych zaworach ciężko to chodzi ale powinno się przekręcać. Mam takie same i dałem radę palcami.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, pawelwn napisał:

odpowietrzyc trzeba. odkrecasz zawor odpowietrzania az zacznie leciec woda i zakrecasz. Zawory doprowadzajace (te na dole) nie maja tu nic do rzeczy. Zawór elektrostatyczny z glowica raczej tez nie.

Hmm, sprawdzałem odpowietrzenie z miesiąc wcześniej i było OK. Zresztą, w przypadku zapowietrzenia objaw chyba powinien być odwrotny, góra chłodna (powietrze) a dół ciepły (woda)?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Joki napisał:

Tak, odciągając i obracając regulujemy wstępną nastawę. W starych zaworach ciężko to chodzi ale powinno się przekręcać. Mam takie same i dałem radę palcami.

Dzięki za info. Jak będę jutro to popatrzę przede wszystkim w jakim jest ustawieniu (to już doczytałem, że trzeba znaleźć nacięcie i porównać z nacechowaniem na pierścieniu) i potem spróbuję przekręcić z większą siłą. W międzyczasie poćwiczę palce :yay:.

Napisano
12 godzin temu, pawelwn napisał:

Zawór elektrostatyczny

:hmm:

chyba termostatyczny

12 godzin temu, pawelwn napisał:

Zawory doprowadzajace (te na dole) nie maja tu nic do rzeczy

mogą mieć o ile jest zkryzowany - ale tutaj nie widzę żeby była kryza

a teraz podczepię się ja pod waszą zagadkę

instalacja co z rur ru, grzejniki aluminum żeberko tzw Jet, na każdym grzejniku zawór termostatyczny oraz powrotny, ogrzewanie parter plus piętro za pomocą kotła Ferroli

na parterze grzejniki gorące, na piętrze letnie - instalacja przelewana ze 3 razy w celu wywalenia korka powietrznego - do chwili obecnej słychać przy włączaniu się kotła jak pompa mieli powietrze oraz ciśnienie 2bar spada nagle do 0,5 bar i nagle znów rośnie do 2 bar....

jakieś pomysły?

Napisano

Jak kryzy nie będzie się dało palcami przekręcić to spokojnie możesz użyć kombinerek.
Na srebrnym pierścieniu "N" oznacza pełny przepływ. Powinien on być na równo z cechą na zaworze.
Odkręcając głowice termostatyczną zwracaj uwagę, żeby nie wykręcić razem z wkładką zaworową, bo wtedy pocieknie woda.
Najlepiej przytrzymaj głowice nieruchomo i odkręcaj dużą śrubę.
Jeżeli kryza jest ustawiona na maxa, to może trzeba zmniejszyć przepływ na pozostałych grzejnikach?
Może ten grzejnik jest ostatni w układzie i pozostałe zabierają mu ciepło?:)
Możesz sprawdzić, czy jak zakręcisz pozostałe grzejniki to ten ostatni zacznie grzać lepiej

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, MeMpHiS napisał:

Jak kryzy nie będzie się dało palcami przekręcić to spokojnie możesz użyć kombinerek.
Może ten grzejnik jest ostatni w układzie i pozostałe zabierają mu ciepło?:)

Udało się przekręcić za pomocą kombinerek :). A grzejnik jest faktycznie ostatni w układzie i dodatkowo był ograniczony do "4" :facepalm:. Pozostałe grzejniki miały N, 7 i pierwszy w układzie 6. Temperatura na problematycznym grzejniku (mam wrażenie, że nie jest to miarodajne i właściwe porównanie) była niższa o 5-10 stopni w stosunku do pozostałych (40 stopni vs 45-50 stopni). W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc.

Napisano
Dnia Tuesday, February 27, 2018 o 08:28, 4thelement napisał:

jakieś pomysły?

Jak masz rozdzielacz lub rozdzielacze to postaraj się odpowietrzyć poprzez poluzowanie śrubunku na zaworze.

Hydraulik mi tak spuścił powietrze po 2 miesiącach mieszkania

Napisano
34 minuty temu, Artur_W_wa napisał:

Jak masz rozdzielacz lub rozdzielacze to postaraj się odpowietrzyć poprzez poluzowanie śrubunku na zaworze.

Hydraulik mi tak spuścił powietrze po 2 miesiącach mieszkania

nie ma rozdzielaczy

instalacja nie wiadomo jak idzie, w pionach się połapać nie idzie, info od poprzedniego właściciela brak ...A nowy właściciel to blokers który pojęcia nie ma 

olalem temat bo ile idzie rzeźbić....

dokonałem się do złączki gebo która była założona w trakcie remontu więc to świadczy o wszystkim 

podziekowałem, skasowałem litra rudej na myszach i podziekowałem 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.