Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temp powietrza w dolocie/cisnienie w dolocie (N/A)

Featured Replies

Napisano

witam.

a wiec sprawa ma sie nastepujaco. metoda kiblowo drucarska dorobilem dolot do fiatowskiego silniczka 1.4 8v (uno) z wtryskiem mono-jetronic.

po drodze jes stozek, stozek jest wpuszczony w rure wentylacyjna, rura jest wypuszczona pod zderzakiem aby w czasie jazdy w nia dmuchalo.

temp na wejsciu do dolotu to zaleznie od predkosci 10-16 stopni celsjusza.

piwsze pytanie: czy w N/A temp moze byc za niska? gdzies obilo mi sie o uszy, ze optymalna temp to okolo 35 stopni w kolektorze.

zakladajac, ze lece 100km/h to licze, ze powietrze w okolicach przepustnicy ma minimum 70km/h (przy pelnym otwarciu przepustnicy).

stad wysnulem wniosek, ze pomimo ogrzewanego kolektora temp powietrza nie moz byc znaczaca rzna od temp na wejsciu.

dodatkowo informuje, ze wieksza cesc mojego druciarskiego dolotu jest chlodzona powietrzem (jest odkryta a co za tym idzie w czasie jazdy powietrze moze swobodnie go chlodzic).

kolejne pytanie odnosi sie cisnienia w dolocie. jakos ciezko mi uwierzyc, ze w dolocie nie pojawia sie nadcisnienie. predkosc jednak prowadzi do wtloczenia pewnej ilosci powietrza w dolot. planuje za kilka dni podlaczyc manometr i sparwdzic jak to wyglada od strony praktycznej. chialbym go podpiac tuz za przpustnica gdyz wydaje mi sie, ze tam powinno byc wyaznie widac ewentualne nadcisnienie. drugim miejscem na wpiecie sie jakie mi chodzi po glowie jest przewod ciagnacy podcisnienie do serwa.

jak wy to widzicie? eksperymentwal ktos z tym?

pytania poboczne jakie chodza mi po glowie kwestia wyliczenia ilosci powietrza potrzebnemu silnikowi przy danych obrotach.

choc zapewne moje rozumowanie jest bledne to droga przemyslen doszedlem do nastepujacych wnioskow.

skoro dolot ma skonczona pojemnosc (zawory ssace go ograniczaja) to musi sie w nim pojawic nadcisnienie wynikajace z predkosci pojazdu i wtlaczania powietrza do ukladu dolotowego.

manometr powinien to wykazac. jedak cisnienie to nacisk pewnej sily na pewna jednostke powierzchni (mam nadzieje, ze nie bredze calkowicie bez sensu), wiec ewentualne nadcisnienie moze wynikac z "predkosci powietrza wymuszonej przez predkosc pojazdu". wynikaloby by wiec z tego, ze cisnienie (ewentualne nadcisnienie) w dolocie moze miec malo wspolnego z faktyczna iloscia powietrza jaka jest dostarczana silnikowi. cisnienie moze byc duze jednak powietrza wcale nie musi byc wystarczajaco.

owszem, wiem, ze to wzory omawiane w szkole srediej...niesety nie bylem wtedy zbyt pilnym uczniem pomozcie...

kolejna kwestia to wydajnosc ukladu wtryskowego. bo jesli jakims cudem jednak moje "doladowanie" dziala choc w minimalnym stopniu to moze sie okazac, ze sklad mieszanki jest zbyt ubogi w paliwko. jestem w trakcie zbierania czesci do budowy prostego wskaznika AFR wpinanego pod sonde lambda. wiem, ze jest to rozwiazanie mocno niedoskonale, ale moze choc odrobine pomoze w kontrolowaniu skladu mieszanki.

z tego co mi wiadomo moj uklad wtrysowy oblicza dawke paliwa na bazie temp w dolocie. zakladam, ze producent przewidzial uzytkowanie samochodu w temp mocno ujemnych, jednak zapewne po to wymyslono tez termostat w ukladzie dolotwym i pobieranie goracego powietrza znad wydechu.

mowiac wprost-skoro temp w dolocie mocno spadla to czy wtrysk dalej daje rade?

wychodzac z zalozenia, ze jednak moze nie dawac rady zastanawialem sie jak zapobiec zbytniemu zubozeniu mieszanki w paliwko. doszedlem do wniosku, ze jedynym sensownym rozwiazaniem jest zwiekszenie cisnienia paliwa do momentu gdy sklad mieszanki sanie sie akceptowalny.

jak wy widzicie to wszystko? prosilbym o odpowiedzi bardziej nastawione na praktyczna strone omawianeg tematu

wiem, ze moj post jes napisany lekko niezrozumialo, ae niesety mam problemy z ubieraniem w slowa moich przemyslen tym bardziej, ze nie znam fachowego slownictwa i terminow

Napisano

> witam.

Wydaje mi się, że powierzchnia stożka jest zbyt mała, żeby wytworzyć nadciśnienie. Ssanie silnika przy pełnym uchyleniu przepustnicy jest zapewne większe.

Jeśli chcesz zmierzyć nadciśnienie, to podłącz baaardzo czuły manometr przed przepustnicą i zbadaj przy zamkniętej przepustnicy, a najlepiej na luzie i z wyłączonym silnikiem.

Napisano

paliwa ci na pewno nie zabraknie poniewarz komuter wylicza skład mieszanki z sygnałów od sondy lambda , tem powietrza zasysanego (jesli jest bardzo niska zaczyna działas ssanie jesli masz automatyczne) oraz na podstawie uchylenia przepustnicy.

a co do nadcisnienia takie moze ci siue wytworzyc ale tylko jak masz przepustnice nie do konca otwarta bo jak jest otwarta to w dolocie robi ci sie pod cisnienienawet przy turbo na niskich obrotach jak wdepniesz w gaz pojawia sie pod cisnienie a dopiero puzniej nad cisnienie wytworzone przez turbine (tak to widziałem w cali kumpla)

Napisano

Widzę mały błąd w obliczeniach. Prędkość powietrza przepływającego przez przepustnicę to min. 180m/s!!! a w tuningowanych silnikach może dochodzić do 350m/s, a wtedy robi się większą przepustnicę....

Napisano

jak masz dobrze zrobiony dolot powietrza działający na zasadzie doładowania dynamicznego to nawet w n/a wytworzy się nadciśnienie. Ja u siebie mam założone 4 przepustnice od cbr 900rr, dolotu jeszcze nie mam ale mam wlot na masce ala subaru sti, mam również podpiete apexi (między innymi pod map sensora) czyli pokazuje mi na ekranie apexi czy w danej chwili jest nadciśnienie czy podcisnienie

Napisano

> jak masz dobrze zrobiony dolot powietrza działający na zasadzie

> doładowania dynamicznego to nawet w n/a wytworzy się

> nadciśnienie. Ja u siebie mam założone 4 przepustnice od cbr

> 900rr, dolotu jeszcze nie mam ale mam wlot na masce ala subaru

> sti, mam również podpiete apexi (między innymi pod map sensora)

> czyli pokazuje mi na ekranie apexi czy w danej chwili jest

> nadciśnienie czy podcisnienie

I pokazuje Ci nadcisnienie? Przy jakiej predkosci?

Napisano

> I pokazuje Ci nadcisnienie? Przy jakiej predkosci?

nie pokazuje mu smile.gif

Napisano

> a wiesz ze nie wiem, poskładam go tylko do kupy i sprawdzę i napiszę

Tylko napisz czy ZA przepustnicą jest nadciśnienie, ale napewno tam go nie będzie - co więcej będzie zawsze lekkie podciśnienie nawet przy trąbkowym dolocie i max. otwartej przepustnicy

PS. Doładowanie dynamiczne nie tworzy nadciśnienia w dolocie.

Napisano

wiesz co jak lukałem na apexi to wydawało mi się że jest wskazanie na + powyżej 200 km/h, sprawdzę to dokładnie

Napisano
  • Autor

> PS. Doładowanie dynamiczne nie tworzy nadciśnienia w dolocie.

dynamiczne czy rezonasowe?

bo mam rozpisane dwa:

-rezonansowe

-zmiena dlugosc dolotu

moj podrecznik oba kwalifikuje jako dynamiczne.

Napisano

> dynamiczne czy rezonasowe?

> bo mam rozpisane dwa:

> -rezonansowe

> -zmiena dlugosc dolotu

> moj podrecznik oba kwalifikuje jako dynamiczne.

Ani jedno ani drugie nie spowoduje powstania nadciśnienia w kolektorze. Zresztą jedno i drugie jest ze sobą ściśle powiązane, ponieważ zmienia się długość dolotu właśnie po to aby lepiej wykorzystywać zjawiska falowe w dolocie dla określonego zakresu oborotów. Doładowanie dynamiczne ma na celu poprawę napełniania cylindrów.

Napisano
  • Autor

> Ani jedno ani drugie nie spowoduje powstania nadciśnienia w

> kolektorze.

masz racje. chodzi mi tylko o fakt, ze niejako nie ma opisanego rozwizania gdzie poprawa osiagow ma wynikac z predkosci pojazdu.

>Zresztą jedno i drugie jest ze sobą ściśle

> powiązane, ponieważ zmienia się długość dolotu właśnie po to aby

> lepiej wykorzystywać zjawiska falowe w dolocie dla określonego

> zakresu oborotów. Doładowanie dynamiczne ma na celu poprawę

> napełniania cylindrów.

amen

Napisano

> Ani jedno ani drugie nie spowoduje powstania nadciśnienia w

> kolektorze. Zresztą jedno i drugie jest ze sobą ściśle

> powiązane, ponieważ zmienia się długość dolotu właśnie po to aby

> lepiej wykorzystywać zjawiska falowe w dolocie dla określonego

> zakresu oborotów. Doładowanie dynamiczne ma na celu poprawę

> napełniania cylindrów.

Tak, ale działa to przez chwilowe (dynamiczne) zwiększenie ciśnienia powietrza. Po prostu czoło fali dzwiękowej odbite od końca dolotu ma trafić w chwilę otwarcia zaworu. Czyli chwilowo zwiększa się ciśnienie, i to tak sporo, ale bardzo chwilowo. Trzeba to po prostu "złapać w tłok". wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.