Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kanały wentylacji mechanicznej pod krokwią

Featured Replies

Napisano

Mam mieć takie kanały wentylacyjne jak na obrazku:

https://goo.gl/images/n1yCgM

Zielone, z tworzywa, 75 mm.

I teraz tak: "zasilanie" parteru - wykonawca proponuje, żeby na poddaszu polecieć po podłodze, wzdłuż ścian. Jednak będzie trochę zakrętów 90 stopni.

Zatem zaproponowałem, żeby puścić rurki pod krokwiami (i tak będzie 10cm wełny pod nimi, więc spokojnie się je zakryje w tej wełnie). Wykonawca nie oponuje i twierdzi, że też będzie ok. Nie chciał natomiast między krokwiami tego dawać, że względu na strefę przemarzania i możliwe wykraplanie wody, itepe.

Tylko teraz się zastanawiam, czy takie "pod krokwiami" to będzie poprawnie? Przecież drewno krokwy to też nie jest jakiś świetny izolator termiczny.

Rozumiecie mój problem? Czy to jednak nie jest problem i spokojnie można tak dawać?

Napisano

Mam u siebie rozprowadzone identyczne rury.

Pomieszczenia na parterze są zasilane z góry - kanały sa mocowane do belek, całość wokoło wypełniona watą mineralną. Poniżej rozprowadziłem instalację elektryczną, dałem ruszt i do niego przykręciłem płyty GK.
Jeśłi chodzi o poddasze, to rury zostały rozprowadzone na strychu - po podłodze. Ale oczywiście strych jest ocieplony.

Pozdrawiam  

Napisano

Różnie - wzdłuż i w poprzek - nie mam zagięć 90 stopni, tylko rura jest ułożona łukiem

Napisano

Ja mam częściowo pod krokwiami ale nie pod samą tylko obok, tak, że jest wełna z każdej strony (22cm od dachu). ruruty musza być dobrze docieplone bo może wykraplać się woda. Reszta rur jest rozłozona na płasko na strychu /jętkach i jest dodatkowo docieplona.

Napisano
12 godzin temu, exor napisał:

Mam mieć takie kanały wentylacyjne jak na obrazku:

https://goo.gl/images/n1yCgM

Zielone, z tworzywa, 75 mm.

I teraz tak: "zasilanie" parteru - wykonawca proponuje, żeby na poddaszu polecieć po podłodze, wzdłuż ścian. Jednak będzie trochę zakrętów 90 stopni.

Zatem zaproponowałem, żeby puścić rurki pod krokwiami (i tak będzie 10cm wełny pod nimi, więc spokojnie się je zakryje w tej wełnie). 

Skąd Ci wyszły te zakręty? Mi zazwyczaj wychodzi mało zakrętów.

Pod krokwiami dla parteru nie puszczałem jeszcze nigdy. Jak by to miało wyglądać? Strasznie długie odcinki rur wyjdą.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Teres napisał:

Skąd Ci wyszły te zakręty? Mi zazwyczaj wychodzi mało zakrętów.

Pod krokwiami dla parteru nie puszczałem jeszcze nigdy. Jak by to miało wyglądać? Strasznie długie odcinki rur wyjdą.

No na przykład to pomieszczenie co na obrazku (to pokój na poddaszu).

To jest wg projektu firmy od wentylacji.

W górnej cześci rysunku rura biegnie w dół wzdłuż słupa. I tak przy podłodze zakręca. Potem dalej ma kolejne 3 zakręty aż wpadnie do pokoju na dole.

image.png.f12ab563b044e86e7a54504352036227.png

Napisano
3 godziny temu, exor napisał:

No na przykład to pomieszczenie co na obrazku (to pokój na poddaszu).

To jest wg projektu firmy od wentylacji.

W górnej cześci rysunku rura biegnie w dół wzdłuż słupa. I tak przy podłodze zakręca. Potem dalej ma kolejne 3 zakręty aż wpadnie do pokoju na dole.

czekaj .. a co masz nad tym pokojem, dlaczego nie dać prosto, górą ?

Napisano
  • Autor
35 minut temu, sherif napisał:

czekaj .. a co masz nad tym pokojem, dlaczego nie dać prosto, górą ?

nad tym pokojem z obraska?

nic nie ma, dach już tylko.

pokój na obrazku to poddaszowy, pod nim jest pełnowymiarowy pokój.

proponuję przy ścianie dać ze względu na podłogowe ogrzewanie: do dyspozycji jest 10-11cm od stropu do finalnej podłogi.

a więc mało i dlatego nie chcieli dawać tak po prostu z góry na dół (na rysunku).

ja z kolei proponuje nad tym pokojem dać, nad karton-gipsami.

tylko obawiam się o ocieplenie tej rurki, nie wiem czy słuszne są moje obawy czy też nie.

Napisano
16 minut temu, exor napisał:

nad tym pokojem z obraska?

nic nie ma, dach już tylko.

pokój na obrazku to poddaszowy, pod nim jest pełnowymiarowy pokój.

proponuję przy ścianie dać ze względu na podłogowe ogrzewanie: do dyspozycji jest 10-11cm od stropu do finalnej podłogi.

a więc mało i dlatego nie chcieli dawać tak po prostu z góry na dół (na rysunku).

ja z kolei proponuje nad tym pokojem dać, nad karton-gipsami.

tylko obawiam się o ocieplenie tej rurki, nie wiem czy słuszne są moje obawy czy też nie.

Też miałem podobny dylemat, przy 10-11cm ale wylewce anhydrytowej powinno się dać, są takie kanały owalne niskie. Ja jednak (może niesłusznie) obawiałem się to puszczać w podłodze, można to uszkodzić przy wylewkach/instacjach + nie ma do tego dostepu później ale odpada problem docieplenia.

Jeżeli masz możliwość puszczenia rury zaraz nad GK, gdzie będzie te 20cm wełny od dachu + rury też będą docieplone (otulina 2-3cm) to nie ma co się bać. Takie rozwiązanie będzie tańsze.

BTW. Te pomieszczenie jest od ścianki kolankowej do kalenicy ? Nie masz żadnego strychu pod kalenicą ?

Napisano

ja mam 7cm styro + 4cm anhydrytu

i wszystko co dotyczy parteru jest w podlodze poddasza

rury sa na tyle sztywne ze nic im nie powinno byc 

Napisano

Kanały mogą mieć średnicę 50mm, do tego wylewka anhydrytowa 5cm i zostaje Ci 1-2 cm na podłogę. Albo zrób rozprowadzenie w sufitach podwieszanych pod stropem (tylko że musisz mieć sufity).

Ja robię tak:

1%5B1%5D.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.