Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amelinium

Featured Replies

Napisano

Pytanko, czy Besterem 1800 dam radę pospawać aluminium? Pojęcia o spawaniu AL mam 0.

Profile kwadratowe, ścianka 3 mm.

Coś powinienem wiedzieć, na coś zwrócić uwagę?

Z tego co poczytałem to do wymiany cały osprzęt w migomacie, rolka, wkład teflonowy, końcówka.

Jaki gaz powinien być? Czysty argon?

Jaki drut  kupić do AL 6060 PA38? AlMg5 czy AlSi5?

Pytanko 2

Mam ukośnicę z posuwem do cięcia drewna Titan.

Czy po zmianie tarczy na taką do aluminium nada się do cięcia Al?

Czy do stali też się nadaje?

Na allegro widzę inne piły np Evolution Fury i te do metalu się nadają. To kwestia samej pilarki czy zastosowanej tarczy?

Napisano

Ukośnicą alu profile potniesz bez problemu - kup tarczę multimaterial.

Napisano
Godzinę temu, Olleo napisał:

Ukośnicą alu profile potniesz bez problemu - kup tarczę multimaterial.

A obroty czasem do Al nie powinny być inne?

Napisano
Fachowcem nie jestem, ale trochę czytałem, zanim spróbowałem coś ciąć i nie było przeszkód, a cięcie wyszło ok.
Napisano

Spóźniłem się, wszystko już napisano, tak, też używam ukośnicy do drewna z tarczą alu do cięcia.

Napisano
Dnia 2.04.2018 o 22:01, skodan napisał:

Al jedziesz jak drewno, do stali inna tarcza i mniejsze obroty.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, amazaque napisał:

AlMg5, argon i jedziesz .

:ok:

Przed spawaniem grzać materiał czy nie ma sensu?

Napisano
46 minut temu, ElBombino napisał:

Przed spawaniem grzać materiał czy nie ma sensu?

Teoretycznie od 8mm trzeba grzać, ale cieńszych i jak masz dobry prąd :phi: nie trzeba. 

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał:

Teoretycznie od 8mm trzeba grzać, ale cieńszych i jak masz dobry prąd :phi: nie trzeba. 

Serio zakładasz że się mu to uda :phi: Pomyślmy 160A, jedno rolkowy podajnik drutu, brak doświadczenia :skromny: 

O ukośnicy napisano praktycznie wszystko, moja rada na tarczę DELIKATNIE pryśnij preparatem antyodpryskowym do maga znacznie lepiej tnie i nie klei aluminium do zębów.

Napisano
16 minut temu, cumel napisał:

Serio zakładasz że się mu to uda :phi:

Jak przezwycięży robiący go w konia uchwyt i nie da za wygraną, to ma szanse :hehe:. Na piłę lepiej działają preparaty smarujące do cięcia i wiercenia :oki:, chociaż ja i tak sobie robię jaja z dostawcy że te "spraye" różnią się tylko etykietą - strasznie się irytuje ;].

Napisano
12 minut temu, amazaque napisał:

Jak przezwycięży robiący go w konia uchwyt i nie da za wygraną, to ma szanse :hehe:. Na piłę lepiej działają preparaty smarujące do cięcia i wiercenia :oki:, chociaż ja i tak sobie robię jaja z dostawcy że te "spraye" różnią się tylko etykietą - strasznie się irytuje ;].

Zgodzę się że lepiej się tnie na tych preparatach :oki: ale zostawiają duuużo syfu i trzeba bardzo dokładnie czyścić przed spawaniem ;] Po silspaw używanym z głową praktycznie nic nie poruje ;) 

Napisano
2 godziny temu, cumel napisał:

Zgodzę się że lepiej się tnie na tych preparatach :oki: ale zostawiają duuużo syfu i trzeba bardzo dokładnie czyścić przed spawaniem ;]

Zależy czego klient oczekuje :phi:. 90% wystarczy rękawicą przetrzeć :hehe:. Takie czasy :facepalm:

Przechwytywanie.PNG

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał:

Zależy czego klient oczekuje :phi:. 90% wystarczy rękawicą przetrzeć :hehe:. Takie czasy :facepalm:

Moje oczy krwawią ;]

Wracając do tematu to nie widzę sensu spawania mig przy tak krótkich odcinkach. Rozumiem wybieg i  1m spoiny ale nie przy profilach ;] Wiesz jak wygląda zajarzenie i początek przy mig :facepalm: Odpryski, brak wtopienia....

A miałem ignorować wątki o spawaniu.....:facepalm:

Napisano
Moje oczy krwawią ;]
Wracając do tematu to nie widzę sensu spawania mig przy tak krótkich odcinkach. Rozumiem wybieg i  1m spoiny ale nie przy profilach ;] Wiesz jak wygląda zajarzenie i początek przy mig :facepalm: Odpryski, brak wtopienia....

A miałem ignorować wątki o spawaniu.....:facepalm:
To czym byś mu doradził?
Napisano
  • Autor

No właśnie.

To dam w końcu radę to pospawać czy nie? :phi: Bo dziś miałem zakupy ogarnąć.

Jeśli nie MIG to co TIG? Ile kasy potrzebuję na jakiś podstawowy sprzęt, który to ogarnie?

Pojęcia o tym też mam 0 ale podobno szybko się uczę :skromny::hehe:

Dla Ciebie Cumel może to śmieszne pytania bo zajmujesz się tym zawodowo. Ale ja nie buduję statku kosmicznego tylko potrzebuję zespawać kilka profili w ogródku.

Napisano

Na taką ilość to się nie opłaca osprzętu kupować. Lepiej zlecić.

Napisano
  • Autor

Tyle, że ja nie rozpatruję tutaj czy to się opłaca czy nie.

Przeprowadziłem się do domu, mam miejsce i możliwości żeby coś porobić.

Lubię dłubać i chciałbym się nauczyć czegoś nowego.

Napisano
4 godziny temu, ElBombino napisał:

Tyle, że ja nie rozpatruję tutaj czy to się opłaca czy nie.

Przeprowadziłem się do domu, mam miejsce i możliwości żeby coś porobić.

Lubię dłubać i chciałbym się nauczyć czegoś nowego.

To próbuj :oki: Choć ja osobiście bym się za to tym sprzętem nie brał ;] Dłubanie ma sprawiać przyjemność jeśli będzie Cię zadowalała jakość tego co wydłubiesz to ok. 

Jeśli nie to kupisz tig ac/dc i będzie lepiej i przyjemniej. Butla zostaje, więc dużo nie ryzykujesz jakieś 200zł za osprzęt i drut. 

Jak już się na tiga przesiądziesz to coś mogę doradzić ;) krótko spawam ale zaczyna mi wychodzić :)

5ac61ff3b534e_IMG_20160917_102601(1).jpg.e3102e092ef77e530b76e5bb99954e32.jpg5ac62002695e1_2015-12-1910_49.48(1).jpg.9b1ec5c58947c925738a45ce2ed0664f.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.