Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parkowanie tyłem na chodniku

Featured Replies

Napisano

Temat podobny do parkowania przy budynku, ale dotyczy jednak czego innego. Przepisy mówią:

Art. 47. 

1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że: 
1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju; 
 2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m; 
3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni. 

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

To wyróżnione w ust.2 anuluje częściowo restrykcje wprowadzone przez ust.1. Jeżeli parkuję jedną osią - musi być przodem (bo mowa o przedniej osi), ale jeżeli CAŁYM samochodem osobowym - mogę już tyłem.

Tymczasem w necie sporo jest interpretacji, że tyłem w ogóle nie wolno. Ktoś to uzasadni?

EDT:

Jest jeszcze ciekawiej - ust.2 anuluje potrzebę braku zakazu zatrzymywania/postoju. Spełniony musi być tylko warunek ust. 1 pkt.2, czyli pozostawienie miejsca dla pieszych.

Edytowane przez Polarny

Napisano

A wystarczy kierowac sie rozsadkiem i nie parkowac tylem zeby nie smrodzic innym pod oknami.

Napisano

Wychodzi na to że możesz parkować tyłem, ale znajdź taki szeroki chodnik aby miał te 5 m dla auta + 1,5 m dla pieszych i jeszcze nie był przy budynku......

Jeszcze jeden kwiatek wychodzi: można parkować całym autem osobowym na chodniku mimo zakazu parkowania !! (ustęp 2 wskazuje na konieczność spełnienia tylko warunku  z ustępu 1 pkt. 1, a nie wspomina o warunku z ustępu 1,pkt. 1 :)

Kolejny kwiatek w tych przepisach to DMC pojazdu  - tylko 2,5 tony !!! - w ustępie 1 odpadają ciężkie SUVy, wszelkie dostawczaki (zakaz parkowania przodek lub jedną stroną na chodniku) , a w ustępie 2) ciężkie SUVy (o ile są osobówkami) mogą parkować całe na chodniku, a pozostałe auta zarejestrowane jako ciężarowe nie mogą...

Wychodzi na to że jeżdżąc ciężarowym Trafikiem o DMC 2,7tony mogę parkować tylko na wyznaczonych parkingach.... (wydawało mi się że limit wagi był 3,5tony) :(

Edytowane przez JacWeg

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, wujekcybul napisał:

A wystarczy kierowac sie rozsadkiem i nie parkowac tylem zeby nie smrodzic innym pod oknami.

Ale to nie jest wątek o oknach, tylko o chodniku. Jak trochę pojeździsz po świecie, to zauważysz, że chodniki są czasami daleko od okien.

37 minut temu, JacWeg napisał:

Wychodzi na to że możesz parkować tyłem, ale znajdź taki szeroki chodnik aby miał te 5 m dla auta + 1,5 m dla pieszych i jeszcze nie był przy budynku

https://tinyurl.com/ycrfqfco

Głównie parkują skosem.

39 minut temu, JacWeg napisał:

Jeszcze jeden kwiatek wychodzi: można parkować całym autem osobowym na chodniku mimo zakazu parkowania !! (ustęp 2 wskazuje na konieczność spełnienia tylko warunku  z ustępu 1 pkt. 1, a nie wspomina o warunku z ustępu 1,pkt. 1

Też to zauważyłem, ale nie jestem pewien, czy nie stosuje się tu przepisu o hierarchi znaków nad przepisami ogólnymi.

Z drugiej strony - po co pisali w ust.1 p.1 że ma nie być zakazu?

Napisano
4 godziny temu, JacWeg napisał:

Wychodzi na to że jeżdżąc ciężarowym Trafikiem o DMC 2,7tony mogę parkować tylko na wyznaczonych parkingach.... (wydawało mi się że limit wagi był 3,5tony) :(

tak  

@ppmarian 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.