Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do elektryków, praktyków :) Kabel w ziemi

Featured Replies

Napisano

Witam,

właśnie jestem na etapie brukowania wjazdu ~40m długości, w związku z tym chcę puścić kable do bramy - docelowo ma być automat plus wideodomofon.

Chcę puścić 2 kable do prawego słupka - 3x2,5mm YKY ziemny + 12x0,5mm żelowy YTDY (videodomofon + sterowanie ryglem furtki, bramą z poziomu domofonu + kilka zył naddatku gdybym potrzebował zwiększyć ich przekrój przy takiej odległości). Od prawego słupka (gdzie planuję zrobić skrzynkę ze sterowaniem bramy), te same kable chcę podciągnąć do pozostałych słupków - przewód zasilający z uwagi na zasilanie siłowników, a przewód 12x0,5mm z uwagi na fotokomórki i elektrozaczep - chyba dobrze kombinuję?

No i teraz zasadnicze pytanie... będą to kable ziemne, czy układać je bezpośrednio w ziemi pod podbudową kostki... czy stosować jednak peszel AROTA? W internecie jedni piszą żeby dawac peszel bo zawsze w razie awarii można go wymienić, a drudzy że w żadnym wypadku, bo jak się uszkodzi to kable będą ciągle w wodzie + przewodu i tak się nie wymieni, bo peszel nie wytrzyma zagęszczania terenu/ kruszywa pod bruk i i tak będzie zagięty.... (zagęszczarka 500kg)
Druga sprawa - Rura Arota występuje o średnicy minimalnej 40mm - wydaje mi się że troche to śmiesznie będzie wyglądało jak bedzie wystawał koło słupków metalowych, których średnica nie jest duża..., ale to pomijam bo jakoś bym to obudował.

Jak myślicie jak podejśc do tematu? Jak wykonujecie takie instalacje / robiliście u siebie?

Napisano

Położyłem w 2000r. zwykłe, białe kable instalacyjne w zwykłym peszlu 20mm. Działa i ma się doskonale wbrew internetowym mądrościom.

Skoro są ziemne to kładź prosto w piach. Jakie tam może być uszkodzenie pod kostką? 

Napisano
26 minut temu, 00Tom00 napisał:

Jak myślicie jak podejśc do tematu? 

Kabel ziemny kładź bezpośrednio w ziemi, pod kostką wsadź w rurę wodną niebieską zabezpieczy to przed ew. uszkodzeniem

Napisano

Kable ziemne układa się bezpośrednio w ziemi, chyba że boisz się o ich uszkodzenie mechaniczne wtedy arot. Ja dałem podobne okablowanie jak ty do bramy + niebieski arot na przyszłe cele (np na światłowód) + w poprzek kostki dałem jeszcze przebicie na wszelki wypadek.

1 godzinę temu, Joki napisał:

Położyłem w 2000r. zwykłe, białe kable instalacyjne w zwykłym peszlu 20mm. Działa i ma się doskonale wbrew internetowym mądrościom.

Skoro są ziemne to kładź prosto w piach. Jakie tam może być uszkodzenie pod kostką? 

Mieszkałem w bloku, w którym deweloper tak zrobił (blok ok 6letni), że dał zwykłe białe kable na odległość ok 40m - efekt był taki, że DSL zapinał się ledwo na 2Mbp - dwa razy "TP" sprawdzała przed bramką 20MB, odcinek bramka - mieszkanie 2MB - podobno nie pierwszy raz tak się dzieje na zwykłych białych kablach. Dodatkowo domofon przestał działać rok wcześniej.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

w poprzek kostki dałem jeszcze przebicie na wszelki wypadek.

Co to jest przebicie? Dopytuję, bo mnie też czeka puszczanie kabli w ziemi/pod kostką i na razie jeszcze w ogóle nie ogarniałem tematu

Napisano
2 minuty temu, DamianB napisał:

Co to jest przebicie? Dopytuję, bo mnie też czeka puszczanie kabli w ziemi/pod kostką i na razie jeszcze w ogóle nie ogarniałem tematu

Przebicie - w sensie przejście pod czymś.  Idea tego taka, że jak przyjdzie dołożyć kabelek czy wąż od podlewania to nie trzeba kostki rozbierać czy robić przecisku.

Napisano

Ale czym jest to przebicie? Jakim bytem?:) Rura setka z kanalizy na przykład? Bo o takim czymś wstępnie myślałem.

Napisano
1 minutę temu, DamianB napisał:

Ale czym jest to przebicie? Jakim bytem?:) Rura setka z kanalizy na przykład? Bo o takim czymś wstępnie myślałem.

Tak, dokładnie dałem rurę od kanalizy bo miałem akurat taką po pracach wod-kan. Można też dać arot (do bardziej kablowych potrzeb)

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, amciek napisał:

Jaki wideodomofon masz?

Jeszcze żadnego, na chwilę obecną będzie puszczona instalacja, a wideodomofon będzie zakupiony razem z napędem bramy podczas jej wymiany :)

Dzięki wszystkim za podpowiedzi - chyba zdecyduję się na puszczenie arota 40mm, żeby w przyszłości ewentualnie przepchnąć tam jeszcze światłowód, dodatkowo rura zabezpieczy kable przed kamieniami przy utwardzaniu.

Zastanawiam się tylko jak zakończyć tą rurę... od strony domu nie ma problemu, tam gdzie będzie skrzynka od centralki bramy również, "wejdę nią do skrzynki, ale pozostaje kwestia wyjścia rurą 40mm przy dwóch metalowych, okrągłych słupkach od bramy/furtki - macie jakieś pomysły? Chyba że ten odcinek ( w sumie 6m) puścić już bez rury i przed utwardzeniem tłuczniem solidnie obsypać piachem... hmmm...

Napisano
1 godzinę temu, 00Tom00 napisał:

pozostaje kwestia wyjścia rurą 40mm przy dwóch metalowych, okrągłych słupkach od bramy/furtki - macie jakieś pomysły?

Mała puszka z deklem na wkręty.

Napisano

To jak żadny domofon to może połóż dodatkowo Kabel LAN.

Masz okrągłe słupki do bramy?

Edit: brama do wymiany więc ok. Okrągły słupek jest zrozumiały. Myślałem, że masz jakąś nową bramę z okrągłym slupkiem i aż mnie to zaciekawiła co to za dizajn :D.

Napisano
  • Autor

Tak, okrągłe, stare słupki... ale nie chcę ich wymieniać, bo to by się wiązało z przebudową całego ogrodzenia, więc wyspawam tylko nowe skrzydła i całość z  siłownikami będzie zamontowana  do starych słupków. Mam nadzieję, że "coś" z tego wyjdzie :)

Napisano
Dnia 6.06.2018 o 17:09, 00Tom00 napisał:

....... żeby w przyszłości ewentualnie przepchnąć tam jeszcze światłowód,......

Co do światłowodu to zrób to tanio i profesjonalnie czyli rura osłonowa 25 mm:

http://eurotel.krakow.pl/rury-oslonowe/rury-hdpe-rhdpe-do-kabli-swiatlowodowych.html

kabel światłowodowy do takiej rury się wdmuchuje.

Kabla YTDY nie zakopuj bezpośrednio w ziemi.

Edytowane przez mikomir
zmiana

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mikomir napisał:

Kabla YTDY nie zakopuj bezpośrednio w ziemi.

W opisie jest, że to niby kable ziemny:

http://allegro.pl/kabel-ytdy-12x0-5-alarm-domofon-ziemny-zel-50m-pl-i7006689736.html?snapshot=MjAxOC0wNi0wNlQyMToyOTozMi43NTRaO2J1eWVyOzEwMjBjZjkxOTRlOWEwNTlkNjdkMjdjZmRmNzc2YTEwZjQ0NTU1OGIwNjU4ZGZiY2VhZmM3N2I0MTM5Yjg3MjU%3D

Mówisz że się nie nadaje?

Napisano
4 godziny temu, 00Tom00 napisał:

Ten akurat może się nadawać, aby mieć pewność sprawdź w katalogu producenta i wtedy oczywiście do ziemi. Takie kable spokojnie wytrzymują 25-30 lat, mówię to jako praktyk.

Nie przepłacaj i kabli typowo ziemnych nie układaj a Arocie. Jeżeli jednak chcesz wykorzystać rury to kup tańszy kabel przystosowany do warunków zewnętrznych.

Edytowane przez mikomir
dodanie

Napisano

Kabli ziemnych nie trzeba umieszczać w rurach. Pilnuj tylko, by były luźno ułożone w wykopie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.