Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW F10 528 usa

Featured Replies

Napisano

Siemka. 

Powiedzcie mi jaki jest koszt transportu takiej fury z USA?

Jedna z firm specjalizujących się w tego typu przedsięwzięciach oferuje takie auto lekko "stuknięte" w kwocie 43-45 tys zł w dostawa pod dom. 

Mam rodzinę w stanach i myślę czy by sobie czegoś takiego nie sprowadzić samemu. Jak to wygląda w rzeczywistości?

Pozdrawiam

Napisano
2 godziny temu, MaserTi napisał:

Siemka. 

Powiedzcie mi jaki jest koszt transportu takiej fury z USA?

Jedna z firm specjalizujących się w tego typu przedsięwzięciach oferuje takie auto lekko "stuknięte" w kwocie 43-45 tys zł w dostawa pod dom. 

Mam rodzinę w stanach i myślę czy by sobie czegoś takiego nie sprowadzić samemu. Jak to wygląda w rzeczywistości?

Pozdrawiam

z grubsza jest to tak:

cena zakupu + przewóz na terenie USA do najbliższego portu (to może być i $100 jak i $1000 - zależy od odległości od portu) + fracht morski (ok. $800-1000)+ubezpieczenie. I tak wyliczasz podstawę do wymiaru podatków i opłat - wartość samochodu z transportem i ubezpieczeniem.

Potem liczysz od sumy zakupu z transportem cło, od wartości z cłem akcyzę, a od wartości z cłem i akcyzą 23% VAT. Masz wartość po opodatkowaniu.

Do tego odprawa w Polsce przez agencję celną (musisz zadzwonić bo wiem jakie były stawki za samochód 10 lat temu przy stałej współpracy - obecnych nie znam, indywidualnych tym bardziej ale na pewno to będzie kilkaset zł). Do tego jeszcze opłaty portowe za rozładunek kontenera, opłaty magazynowe - policz z 1000 zł.

Na ubezpieczeniu lepiej nie oszczędzać, bo niestety zdarzają się szkody w portach, a kluczyki to nie raz zginęły kiedy się tym zajmowałem 10 lat temu.

Osobisci- sam bym nie sprowadzał, bo na aukcjach ubezpieczeniowych zdjęcia są czasem kreatywnie zrobione. Firmy które to robią, często mają człowieka na miejscu, który jeździ i ogląda.

Napisano
7 godzin temu, Manx napisał:

z grubsza jest to tak:

Dobrze by bylo wyjac to co najbardziej wartosciowe poslac innym transportem wyjdzie taniej przy odprawie w porcie.

Napisano
  • Autor
Dnia 8.07.2018 o 01:33, Manx napisał:

z grubsza jest to tak:

cena zakupu + przewóz na terenie USA do najbliższego portu (to może być i $100 jak i $1000 - zależy od odległości od portu) + fracht morski (ok. $800-1000)+ubezpieczenie. I tak wyliczasz podstawę do wymiaru podatków i opłat - wartość samochodu z transportem i ubezpieczeniem.

Potem liczysz od sumy zakupu z transportem cło, od wartości z cłem akcyzę, a od wartości z cłem i akcyzą 23% VAT. Masz wartość po opodatkowaniu.

Do tego odprawa w Polsce przez agencję celną (musisz zadzwonić bo wiem jakie były stawki za samochód 10 lat temu przy stałej współpracy - obecnych nie znam, indywidualnych tym bardziej ale na pewno to będzie kilkaset zł). Do tego jeszcze opłaty portowe za rozładunek kontenera, opłaty magazynowe - policz z 1000 zł.

Na ubezpieczeniu lepiej nie oszczędzać, bo niestety zdarzają się szkody w portach, a kluczyki to nie raz zginęły kiedy się tym zajmowałem 10 lat temu.

Osobisci- sam bym nie sprowadzał, bo na aukcjach ubezpieczeniowych zdjęcia są czasem kreatywnie zrobione. Firmy które to robią, często mają człowieka na miejscu, który jeździ i ogląda.

O widzisz. Dziękuję Ci bardzo za rzeczowa odpowiedz. Niezmiernie mi pomogłeś. 

Jednym słowem jak nie ma się kogoś na miejscu to nie ma sensu bawić się w licytacje?

Dnia 8.07.2018 o 09:28, bochumil napisał:

Tutaj ciekawa oferta na Bawarkę po przygodzie z wandalami

http://usa-auto-online.com/pl/bmw-3-series-2012-7429994.html

Ciekawe na jakiej kwocie zakończy się aukcja...

Szkoda, że to trójka ale za 2 tys dolców bym wziął 😎

Napisano
Dnia 8.07.2018 o 11:24, MaserTi napisał:

Jednym słowem jak nie ma się kogoś na miejscu to nie ma sensu bawić się w licytacje?

Moim zdaniem właśnie tak. Ja osobiście bym tego nie zrobił. Jest to ruletka - możesz trafić dobrze, ale możesz trafić na minę, bo uszkodzeń będzie więcej niż widać po zdjęciach. Jak najprawdę dobry samochód, to nie martw się - zawodowi handlarze o niego zawalczą.

Zdjęcia na aukcji nie zawsze pokazują wszystko. Nie raz zdarzyło się że ludzie z  firmy w której pracowałem, po oględzinach rezygnowali z licytacji. 

Dnia 8.07.2018 o 09:28, bochumil napisał:

Tutaj ciekawa oferta na Bawarkę po przygodzie z wandalami

http://usa-auto-online.com/pl/bmw-3-series-2012-7429994.html

Ciekawe na jakiej kwocie zakończy się aukcja...

Pryznam - ciekawy. Najważeniejsze, że nie rozbity, nie topiony. Parę elementów wnętrza do renowacji, parę do wymiany, lakier do spolerowania i jest fajny samochód. 

Chyba tanio nie będzie - tam nie tylko łosie licytują.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.