Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E70 `2012, 35i - czujnik/pomiar poziomu oleju

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Mam auto jak z tematu i (potencjalnie) mam z nim problem.

Pojechałem ostatnio na wymianę oleju. Chłopcy wylali stary olej, wymienili filtr, wlali 5l oleju i weszli w menu stanu oleju. Pokazało się, że poziom jest wystarczający do uruchomienia silnika. Po kilku minutach od uruchomienia pokazało poziom MAX. Pomiar powtórzyli 3 razy, zawsze wskazywał MAX.

Chłopcy dali mi olej w rękę, mówiąc, że powinno wejść więcej, ale komputer pokazuje to co pokazuje, więc trochę nie wiedzą o co chodzi.. Po przejechaniu ok. 10km dostałem komunikat "Dolej litr oleju". Zatrzymałem się, poczekałem godzinkę, dolałem, znów wskazanie MAX.

I teraz pytanie. Czy można wierzyć w ten durny pomiar, skoro nie ma bagnetu i nie można potwierdzić prawidłowości wskazań? Czy tak duże opóźnienie wskazania, to znak, że czujnik jest do wymiany? BMW serii 1 kupowane razem z moim poszło na żyletki, bo zawiesił się czujnik - pokazywał cały czas prawidłowy poziom oleju, a tymczasem silnik się zatarł.

To moje pierwsze BMW i raczej ostatnie. Nie lubię go, a do tego uważam, że ten samochód projektował Maciek z Klanu. Niemniej nie mam ochoty wymieniać silnika przez idiotyczny czujnik. Pytanie brzmi: czy ten typ tak ma, czy mam podjąć środki zaradcze...

Napisano
20 godzin temu, Maxit napisał:

Cześć,

Mam auto jak z tematu i (potencjalnie) mam z nim problem.

Pojechałem ostatnio na wymianę oleju. Chłopcy wylali stary olej, wymienili filtr, wlali 5l oleju i weszli w menu stanu oleju. Pokazało się, że poziom jest wystarczający do uruchomienia silnika. Po kilku minutach od uruchomienia pokazało poziom MAX. Pomiar powtórzyli 3 razy, zawsze wskazywał MAX.

Chłopcy dali mi olej w rękę, mówiąc, że powinno wejść więcej, ale komputer pokazuje to co pokazuje, więc trochę nie wiedzą o co chodzi.. Po przejechaniu ok. 10km dostałem komunikat "Dolej litr oleju". Zatrzymałem się, poczekałem godzinkę, dolałem, znów wskazanie MAX.

I teraz pytanie. Czy można wierzyć w ten durny pomiar, skoro nie ma bagnetu i nie można potwierdzić prawidłowości wskazań? Czy tak duże opóźnienie wskazania, to znak, że czujnik jest do wymiany? BMW serii 1 kupowane razem z moim poszło na żyletki, bo zawiesił się czujnik - pokazywał cały czas prawidłowy poziom oleju, a tymczasem silnik się zatarł.

To moje pierwsze BMW i raczej ostatnie. Nie lubię go, a do tego uważam, że ten samochód projektował Maciek z Klanu. Niemniej nie mam ochoty wymieniać silnika przez idiotyczny czujnik. Pytanie brzmi: czy ten typ tak ma, czy mam podjąć środki zaradcze...

Ten czujnik działa z opóźnieniem, ale w menu są chyba dwa sposoby sprawdzenia. Opcja "oil level", czy po naszemu "poziom oleju"  nie mówi nic o rzeczywistym poziomie i trzeba z manetki szukać na wyświetlaczu. Bardzo ważna uwaga, w BMW 6 cyl zawsze lejemy 6,5 litra oleju, tak było w latach 90-tych i tak jest teraz. Po spuszczeniu oleju, wymianie filtra i nalaniu 5,5 litra mamy dopiero minimalny poziom, przy którym w czasie jazdy będzie wyrzucało komunikat o dolewce. Wlali Ci zdecydowanie za mało, ciekawe, czy choć odpalili silnik do sprawdzenia poziomu w menu. Jeśli wlali 5 litrów, a Ty dolałeś już 1 litr, to jest jeszcze mały zapas do przelania. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, kaczorek79 napisał:

trzeba z manetki szukać na wyświetlaczu.

Możesz konkretniej? Tak jak pisałem. Uruchamiali 3 razy, ale sprawdzali poziom oleju na wyświetlaczu centralnym.

Napisano
1 godzinę temu, Maxit napisał:

Możesz konkretniej? Tak jak pisałem. Uruchamiali 3 razy, ale sprawdzali poziom oleju na wyświetlaczu centralnym.

Googli nie masz?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kaczorek79 napisał:

Googli nie masz?

Mam, tylko nie bardzo wiem czego szukać. BMW jest mi całkowicie obce...

Dziękuję w każdym razie.

Napisano
  • Autor
Dnia 2.08.2018 o 00:12, Maxit napisał:

Mam, tylko nie bardzo wiem czego szukać. BMW jest mi całkowicie obce...

Dziś jechałem moim BMW. Nie mam tego menu - jak robię to co widać na filmie dostaję tylko 'CHECK OK'.

Napisano
20 godzin temu, Maxit napisał:

Dziś jechałem moim BMW. Nie mam tego menu - jak robię to co widać na filmie dostaję tylko 'CHECK OK'.

No to nie wiem, ja tam w każdej bmce od e90 w górę widziałem takie pierdoły na wyświetlaczu z BC. Sprzedaj dziada, popsuty jakiś :hehe:

Może ma zablokowane menu w module. Ktoś z kompem ogarnięty może Ci odblokować na stałe i wszystkie funkcje będą dostępne.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Sprzedaj dziada, popsuty jakiś :hehe:

Nie mogę :) Wrzuciłem w amortyzację. Jak go teraz sprzedam, to zrobię duży prezent największemu złodziejowi, tzn. Skarbowi Państwa.

Musi teraz być ze mną długo, żeby go bez podatków wypisać z działalności. Mam nadzieję, że się nie rozleci przez ten czas ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.