Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włącznik ścienny elektryczny - how to?

Featured Replies

Napisano

Mam włącznik jedno przyciskowy z oznaczeniami N, L, L1. Czy mogę go podłączyć jako włącznik schodowy? A jeśli tak to czy kolejność przewodów jest dowolna?

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

To włącznik Aqara od Xiaomi z Zigbee. Są dwie wersje: "No neutral" i z "Neutral". Moja to wersja z zerem. Z puszki wychodzą trzy kable - czarny - 0, niebieski - faza i zielono żółty - faza.

Idea jest taka, że otwarcie bramy garażowej ma spowodować włączenie światła, dlatego nie jest mi potrzebny włącznik schodowy i mógłbym zlikwidować drugi włącznik. I teraz pytanie - jak to podłączyć żeby działało?

https://www.aqara.com/en/ctrl-neutral.html

Ja mam wersję z zerem, której nie ma pokazanej na tej stronie.

Napisano
Godzinę temu, Phil_ips napisał:

jak to podłączyć żeby działało?

Wyjaśniłbym gdybym zrozumiał o co Ci chodzi ale nie potrafię.

Chcesz czy nie chcesz go jako schodowy? I co ma do tego brama?

:hmm: 

Napisano
  • Autor
Wyjaśniłbym gdybym zrozumiał o co Ci chodzi ale nie potrafię.
Chcesz czy nie chcesz go jako schodowy? I co ma do tego brama?
:hmm: 
Ok. Już wyjaśniam. Jest garaż, w którym światło włącza się przełącznikami schodowymi. Od strony bramy garażowej i drzwi do domu. To standard. Dokupiłem sobie smart przełącznik od xiaomi, który oprócz tego że włącza/wyłącza światło łączy się ze smart urządzeniami i zdalnie można go włączać lub wyłączać. Dodatkowo można tworzyć reguły, np jeśli otworzy się brama garażowa po godz. 17 włącz światło. Taki jest zamiar. I teraz tak sobie myślę, że jeśli zamontuję ten przełącznik nie będę potrzebować układu dwóch przełączników schodowych. Wystarczy mi ten jeden smart przełącznik.

Napisano
47 minut temu, Phil_ips napisał:

Jest garaż, w którym światło włącza się przełącznikami schodowymi.

Wywalasz ten od strony bramy. Mostkujesz w puszce na stałe dwa, odpowiednie druty. Ten, który idzie na żarówkę z jednym z pozostałych. Od strony drzwi do garażu dajesz ten zwykły włącznik lub Xiaomi i po sprawie. Tylko musisz wykorzystać właściwe druty. Próbówka do wykrycia fazy i drugi metodą prób i błędów. 

Edytowane przez Joki

Napisano
  • Autor

Dzięki będę próbować. Mam jeszcze pytanie. W mojej instalacji, za wyjątkiem schodowych są trzy przewody. Zero, faza i przewód ochronny i takie przełączniki są odpowiednie do mojej instalacji. Są jeszcze pdzełączniki bez zera. To jakiś nowy/stary standard?

Napisano

Zero i ochronny w puszce włącznika kiedyś się nie przydawały. Dopiero kiedy pojawiły się różne, elektroniczne wynalazki, zaczęło się przydawać zero i czasami, bardzo rzadko ochronny.

Napisano
Dnia 25.08.2018 o 15:18, Phil_ips napisał:

https://www.aqara.com/en/ctrl-neutral.html

Ja mam wersję z zerem, której nie ma pokazanej na tej stronie.

W ręku tego nie miałem :phi: ale na tej stronie pokazany jest jednobiegunowy wyłącznik yntelygętny. Taka yntelygęcja wymaga zasilania.

Moduł z klawiszem jest zapewne pędzony na baterię, ale część fizycznie rozłączająca obwód musi mieć zasilanie. I teraz możliwe jest, że na tym obrazku jest pokazana wersja zasilana różnicą potencjałów pomiędzy L i L1. A jeśli Twoja wersja ma dodatkowe wyprowadzenie oznaczone jako "zero", to być może jest ono potrzebne właśnie do zasilania elektroniki.

Ale tak, jak napisałem - w ręku tego nie miałem ;)

Napisano
  • Autor

Włączniki nie są zasilane bateriami, a przyciski są na mikrostyki.

Napisano
52 minuty temu, Phil_ips napisał:

Włączniki nie są zasilane bateriami, a przyciski są na mikrostyki.

Dobra, przeczytałem jeszcze raz wątek :phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.