Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak kabli ???

Featured Replies

Napisano

Witam,
Silnik 1,8 benzyna w Nubirze Kombi - zaczął migać check, i tak jakby przerywał, na pierwszy ogień - myślę kable i świece, świece kupiłem bez problemu - ale rozkręcam i patrze a tam taki widok.
To jest cała cewka zapłonowa? czy da się wymienić te dynksy które odchodzą od tej listwy - to rozumie zamiast kabli - jak to się demontuje i czy w ogóle jest to do kupienia - bo w intercarsie chcieli mi od razu całą cewke sprzedać - a może warto wpierw wymienić te niby kable - co?
Dzieki za każde info.

cewka_chev.jpg

Napisano
10 godzin temu, mstanclik napisał:

Witam,
Silnik 1,8 benzyna w Nubirze Kombi - zaczął migać check, i tak jakby przerywał, na pierwszy ogień - myślę kable i świece, świece kupiłem bez problemu - ale rozkręcam i patrze a tam taki widok.
To jest cała cewka zapłonowa? czy da się wymienić te dynksy które odchodzą od tej listwy - to rozumie zamiast kabli - jak to się demontuje i czy w ogóle jest to do kupienia - bo w intercarsie chcieli mi od razu całą cewke sprzedać - a może warto wpierw wymienić te niby kable - co?
Dzieki za każde info.

Wygląda że to jest integralna część cewki zapłonowej.

Poniżej w linku foty oryginalnej cewki.

https://www.potak.eu/partscatalogue/96415010-gm-lacetti-cewka-zaplonowa-1-8-gm-,11-96415010-FGM-0-0-96415010.aspx

Napisano
  • Autor

A jak można zczytac kod błędu, da się jakoś jak w Lanosie.

Jeśli nie to co polecacie np z Allegro i jakie oprogramowanie do tego-podobno można ściągnąć coś na telefon.

Dzieki

Napisano
  • Autor

Wymiana świec niestety na wiele się nie zdała, check pali się nadal - mruga zasadniczo - ale ściągłem również fajki z cewki zapłonowej i na jednej z elektrod zamiast miedzi zastałem taki jakby aluminiowy nalot - po przeczyszczeniu dalej elektroda została aluminiowa - i teraz chyba raczej iskry tam nie będzie co?
Padła cewka? Ktoś tak już miał? Czy atakować jeszcze sklep i szukać fajek i próbować jeszcze tego?
Niestety czytnik OBD2 przyjdzie pewnie w poniedziałek:( - może do dego czasu już ogarnę temat.
Spinaczem błędu nie wyswietle :):) - jak w Lanim.

cewka_.jpg

Napisano

Jakiś czas temu miałem podobny problemem w Aveo 1,2 z silnikiem rodem od Opla. Też zespolona cewka z plastikowymi wyprowadzeniami do cylindrów.  Te gumowe nakładki mają u mnie oddzielny numer GM jako oryginalna część zamienna. Wewnątrz gumy siedzą zaciski obejmujące końcówki świec, sprężynki i rezystory przeciwzakłóceniowe.  W moim silniku przepalił się rezystor i silnik zaczął przerywać. Zanim się zorientowałem co jest przyczyną, też wymieniłem świece, ale pomogło na bardzo krótko. Przy następnym demontażu cewek jedna z gum została w cylindrze. Upaliło się plastikowe wyprowadzenie-rurka trzymająca tę gumę, wewnątrz siedział rezystor.  Cewka nie uległa uszkodzeniu, bo po oczyszczeniu wypalonych styków i zdrutowaniu spalonego rezystora silnik chodził bez zająknięcia.  Zajrzyj do tych gum. Może też tam gdzieś siedzi rezystorek i może też się spalił?

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano

Jak by była potrzebna cewka to chyba mam prawie nowa w razie czego 😉 wieczorem mogę potwierdzić czy na pewno 😉

Napisano
  • Autor

Kurcze tak to była cewka, szkoda że nie dałeś wcześniej znać(zrobiłem w sobotę).

Po wymianie cewki wszystko wróciło do normy, ELM nie pokazuje żadnych błędów.

Dzięki wszystkim za pomoc

• 1 miesiąc później...
Napisano

cewka nagminnie pada w silniku 1,8 F18D3 wyświetla się błąd wypadanie zapłonów

u mnie przez 4 lata eksploatacji wymieniłem 2szt

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

mi padła na LPG - tzn po załozzeniu gazu jakieś 4 miewsiące

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.