Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuka w silniku

Featured Replies

Napisano

po przeprowadzeniu gruntownych nasłuchów, stwierdziłam, że coś stuka w silniku.... czyżby to był zawór/zawory, czy może popychacze... czy może coś innego ??? a jeśli zawory to ile może kosztować regulacja zaworów?

Napisano

> no przeczytałam... toż to chirurgia na otwartym sercu

e... ja sprawdzałem sobie już luzy dzięki temu manualowi, i no problem. Za regulację zabiorę sie przy 100kkemach też sam.

Jak masz stuki to mogą być zawory ale nie muszą. Najlepiej do mechanika śmignij i zobaczysz co jest. Nam tu ciężko zdiagnolizować bo na słuch się nie da waytogo.gif. Ewentualnie podnieś sobie maskę i nastaw ucho. Im głośniejszy stuk tam leży przyczyna.

Napisano
  • Autor

>Ewentualnie podnieś sobie maskę i nastaw ucho. Im głośniejszy >stuk tam leży przyczyna.

moje wnioski to własnie wynik nasłuchów... stuka pod pokrywą z prawej strony filtra powietrza...tak na ucho wazniak.gif

Napisano

> moje wnioski to własnie wynik nasłuchów... stuka pod pokrywą z

> prawej strony filtra powietrza...tak na ucho

a może Ci się wydaje tylko, że spod pokrywy - może to stuka z obudowy sprzęgła (jeśli oczywiście mówimy o prawej stronie stojąc na wprost przodu samochodu spineyes.gif)

Napisano
  • Autor

> a może Ci się wydaje tylko, że spod pokrywy - może to stuka z obudowy

> sprzęgła (jeśli oczywiście mówimy o prawej stronie stojąc na

> wprost przodu samochodu )

stuk jest WYRAŹNY bo przyłożyłam ucho do pokrywy .. na szczęście jeszcze niezbyt nagrzana wink.gif to sobie nie poparzyłam wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> stuk jest WYRAŹNY bo przyłożyłam ucho do pokrywy .. na szczęście

> jeszcze niezbyt nagrzana to sobie nie poparzyłam

icon_eek.gif ty uważaj lepij

bo jeszcze palce włożysz w kręcące sie koło pasowe biglaugh.gif

info jutro jak pisałem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ty uważaj lepij

> bo jeszcze palce włożysz w kręcące sie koło pasowe

> info jutro jak pisałem

dzięki klulu cfaniak.gif20.GIF

Napisano

U mnie też stuka przy kopułce, na wolnych obrotach, mechanior sprawdzał to i pada aparat zapłonowy, chce wymienic wałek w aparacie ale nie dostałem w sklepei ale mozna kupić cały aparat zapłonowy cena od 380-430zł icon_eek.gif

porażka....

Napisano

u mnie tez stukalo, az sie wystukalo i teraz lomocze jakbym normalnie miala silnik od traktora pod maska grinser006.gif

i do tego ten slodziuchny dzwiek ktory wydobywa sie z tlumika mrrrrr sam miod wink.gif

takze lepiej wyreguluj to co tam masz i to jak najpredzej cfaniak.gif

Napisano

do mechanika razzz... niech oslucha stetoskopem warsztatowym. na pewno ktos Ci poleci kogos godnego zaufania.

Napisano
  • Autor
wink.gif no własnie Twój przypadek skłonił mnie do przemyśleń wink.gif jak to ze stukami bywa smile.gif
Napisano

> moje wnioski to własnie wynik nasłuchów... stuka pod pokrywą z

> prawej strony filtra powietrza...tak na ucho

Z Twojej prawej jak stoisz przodem do silnika? Może to być popychacz pompy paliwa albo ciężarki w aparacie zapłonowym.

Napisano

> no własnie Twój przypadek skłonił mnie do przemyśleń jak to ze

> stukami bywa

jezeli jezdzisz spokonie to nic sie nie bój - gorzej jak ci przyjdzie do glowy ze ze swoja 45 - konna stajnia mozesz dotrzymac kroku 115 - konnej audicy grinser006.gif albo 130 - 160 konnym hondom hehe.gif -> w tym ostatnim przypadku bardzo szybko konczy sie silnik devil.gifdevil.gifdevil.gifswiety.gif

Napisano
  • Autor

więc powinnam być spokojna ze swoim "emeryt-stajl" zlosnik.gif zwłaszcza, że coś mi sie wydaje że mam 45 mułów albo z 45 koni to tak spokojnie 30 poszło...jak to sie mówi "poszły konie po betonie" zlosnik.gif

Napisano

> a może Ci się wydaje tylko, że spod pokrywy - może to stuka z obudowy

> sprzęgła (jeśli oczywiście mówimy o prawej stronie stojąc na

> wprost przodu samochodu )

Sąsiedni kącik się kłania. O czym może świadczyć takie postukiwanie na biegu jałowym z okolicy sprzęgła, ustępujące po lekkim przygazowaniu. Przepraszam,że trochę zmieniam temat, ale bardzo mnie to interesuje, bo mam tę przypadłość u siebie. Pozdro.

Napisano

> hm.. łożysko oporowe do wymiany? ....

Po przypłwie gotówki wpadnę do mechanika.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.