Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na NoPB po długiej przerwie-pomarańczowa zapala się

Featured Replies

Napisano

Witam

Zepsuła się instalacja LPG (dokładnie pękła złączka od płynu przy reduktorze) i muszę jeździć na benzynie(dawno tego nie robiłem), właśnie wróciłem z trasy W-wa - Lublin i z powrotem, w czasie jazdy po wyprzedzaniu( tak do 140km/h) zapalała się parę razy pomarańczowa kontrolka i po ok. 15 sek gasła, nigdy tak nie było, w Lublinie zdjąłem klemę od aku, ale z powrotem jednak akcja się powtórzyła, co się może dziać? jak się wymoczę to polece kody zczytać

Napisano

> Witam

> Zepsuła się instalacja LPG (dokładnie pękła złączka od płynu przy

> reduktorze) i muszę jeździć na benzynie(dawno tego nie robiłem),

> właśnie wróciłem z trasy W-wa - Lublin i z powrotem, w czasie

> jazdy po wyprzedzaniu( tak do 140km/h) zapalała się parę razy

> pomarańczowa kontrolka i po ok. 15 sek gasła, nigdy tak nie

> było, w Lublinie zdjąłem klemę od aku, ale z powrotem jednak

> akcja się powtórzyła, co się może dziać? jak się wymoczę to

> polece kody zczytać

Wygląda na rozjechaną mapkę noPB i zapala się z ubogiej mieszanki. Emulator na lpg pewnie zbyt bogaty sygnał podaje.

Napisano
  • Autor

> Wygląda na rozjechaną mapkę noPB i zapala się z ubogiej mieszanki.

> Emulator na lpg pewnie zbyt bogaty sygnał podaje.

A co ztym zrobić? jutro chce komplet naprawczy do reduktora kupić, po zmianie regulacja gazu wystarczy?

Napisano

> A co ztym zrobić? jutro chce komplet naprawczy do reduktora kupić, po

> zmianie regulacja gazu wystarczy?

Należy sprawdzić sygnał podawany przez emulator do ECU noPB i dostroić go, aby był jak najbardziej zbliżony do takiego jakby pracował silnik na noPB.

Napisano
  • Autor

No dobra czyli najpierw wymiana paru rzeczy, a potem do gazowników, ciekawe czy coś dobrago z tego wyjdzie, myślę że nic bo mam instalację zakładaną przez firmę Czakram, kiedyś w filii w W-wie powiedzieli, że nie wyregulują bo nie mają sprzętu i takie tam bzdury, a instalka w Radomiu była zakładana

Napisano

> No dobra czyli najpierw wymiana paru rzeczy, a potem do gazowników,

> ciekawe czy coś dobrago z tego wyjdzie, myślę że nic bo mam

> instalację zakładaną przez firmę Czakram, kiedyś w filii w W-wie

> powiedzieli, że nie wyregulują bo nie mają sprzętu i takie tam

> bzdury, a instalka w Radomiu była zakładana

Filie Czakram jak to nazywasz montują rózne instalki i jeśli masz np reduktor BRC, a elektronikę AUTRONIC to nie muszą Ci tego w Wawie (Czakram) diagnozować skoro zajmują się tylko BRC. W tym się specjalizują i do tego mają sprzęt.

Napisano

> Wygląda na rozjechaną mapkę noPB i zapala się z ubogiej mieszanki.

> Emulator na lpg pewnie zbyt bogaty sygnał podaje.

ale resecik niby robił hmm.gif

Napisano

> ale resecik niby robił

Nie w kazdym samochodzie zdjecie klemy powoduje reset - szczegolnie w nowszych. Ponadto zdjecie klemy powoduje z reguly wykasowanie bledow, a nie wartosci adaptacyjnych.

Napisano

> Witam

> Zepsuła się instalacja LPG (dokładnie pękła złączka od płynu przy

> reduktorze) i muszę jeździć na benzynie(dawno tego nie robiłem),

> właśnie wróciłem z trasy W-wa - Lublin i z powrotem, w czasie

> jazdy po wyprzedzaniu( tak do 140km/h) zapalała się parę razy

> pomarańczowa kontrolka i po ok. 15 sek gasła, nigdy tak nie

> było, w Lublinie zdjąłem klemę od aku, ale z powrotem jednak

> akcja się powtórzyła, co się może dziać? jak się wymoczę to

> polece kody zczytać

A próbował Kolega odczytać kody błędu przed resetem (odpięciem aku)? Jeżeli nie i nie wie jak, a samochód to ta Asterka, co w podpisie, to sugeruję lekturę: http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html

BTW. Kiedyś, jak próbowałem ciągnąć auto na maxa, to też przy ok max prędkości zapalał się Check Engine. Ale się nie przejmowałem tym zbytnio i jeżdżę do dziś bez większych problemów smile.gif

Pozdrawiam,

sebak

Napisano
  • Autor

Kod błędu to 44 czyli za uboga mieszanka, w sumie po pierwszym zdjęciu klemy lampka zaświeciła się tylko raz, teraz znowu zdjąłem na dłużej i na razie nie zapala się, może to przejściowe od za długiej jazdy tylko na LPG? W sumie teraz mam inny problem, zamontowałem reduktor i elektrozawór (Tecno 100kw i Et98) po wymianie kompletów naprawczych i po przełączeniu na gaz nic nie pali, czym i jak pokręcić żeby chociaż chciał dojechać na regulację ? (mogę na benzynie ale wtedy pewnie gazownik więcej zerżnie)

Napisano

> Kod błędu to 44 czyli za uboga mieszanka, w sumie po pierwszym

> zdjęciu klemy lampka zaświeciła się tylko raz, teraz znowu

> zdjąłem na dłużej i na razie nie zapala się, może to przejściowe

> od za długiej jazdy tylko na LPG? W sumie teraz mam inny

> problem, zamontowałem reduktor i elektrozawór (Tecno 100kw i

> Et98) po wymianie kompletów naprawczych i po przełączeniu na gaz

> nic nie pali, czym i jak pokręcić żeby chociaż chciał dojechać

> na regulację ? (mogę na benzynie ale wtedy pewnie gazownik

> więcej zerżnie)

Ale zawory w elektrozaworze i reduktorze otwierają się i puszczają LPG? Tzn. generalnie wskakuje na LPG i dusi się, ksztusi, ale jakoś, chociaż chwilę pracuje na gazie? Bo jeżeli tak (a wszystko jest technicznie sprawne i poprawnie złożone), to może czułość trzeba wstępnie podregulować, ewentualnie wolne obroty - może spróbuj po przełączeniu na LPG lekko gaz wcisnąć, żeby sprawdzić czy na wyższych obrotach (2 stopień) działa. Jeżeli tak, to wolne obroty do kitu.

Pozdrawiam,

sebak

Napisano
  • Autor

Już sukces! trzeba było ruszyć na benzynce i wtedy przełączyć, ładnie zaskoczył i muszę przyznać że nawet bez żadnej regulacji jest ok. tj. ciągnie do końca zakresu obrotów i stabilne na luzie, ale ciekawostka nie gaśnie po wyluzowaniu mimo że dolot założony jak do NoPb. Wstępnie doregulowałem(śruba wystająca wkręcona na max, tą na imbus ciut popróbowałem, generalnie bardziej wkręcona), ale byłem u gazowników a ci mi mówią że krokowy zdejmą od gazu nastałe, no to im podziękowałem i już na pewno sam to chciałbym wyregulować, na razie próbowałem woltomierzem lambde mierzyć, ale coś napięcie stoi(na luzie) po dogazowaniu rośnie, ale jak to kurna ustawić? Próbowałem stąd: http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=9

aha i nowe kable pociągnąłem od zasilania i masy(od reduktora, parownika do centralki) i widocznie stabilniejsze się obroty stały.

Napisano
  • Autor

A może ktoś zna zakład co umie AL-600 ustawić? w okolicach W-wy, kurna zakładają coś czego potem za cholerę nikt nie może programować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.